Noi cu veninul, ei cu analizele: Cazul Djokovici arată noul nostru „sport național“

0
Publicat:

Decăderea sportului românesc are, din păcate, și o consecință în ceea ce privește calitatea comentariilor. Pentru că, în lipsa performanțelor autohtone, care să stârnească entuziasm și bucurie, ne-am cam specializat într-un alt „sport“: aruncarea cu noroi.

Novak Djokovici, cifre fabuloase, aproape unice în tenisul mondial.
Novak Djokovici, cifre fabuloase, aproape unice în tenisul mondial.

Așa se face că, de pildă, implicarea Simonei Halep într-un caz de dopaj, despre care nu știm acum toate amănuntele și așteptăm verdictul, a declanșat un val de ură, la adresa celei mai bune jucătoare din România din toate timpurile. Așadar, deși avem această capacitate formidabilă și dovedită de a împroașca noroi, acum, după finala Australian Open, parcă am atins un nou prag în ceea ce privește veninul pe care l-am vărsat asupra unui sportiv de top, Novak Djokovici (35 de ani).

Cât timp suntem noi preocupați să dăm cu pietre într-un jucător uriaș, publicațiile prestigioase ale lumii se ocupă, din fericire, de analize serioase. Bazate pe cifre și statistici. Tocmai de aceea, „Marca“, publicație spaniolă, care poate fi bănuită de o politică editorială pro-Nadal, a lăsat subiectivismul deoparte și a realizat un material intitulat „Cele 10 motive care îl fac pe Djokovici cel mai bun jucător din istorie, în acest moment“. Eurosport România a tradus acest articol pe care „Weekend Adevărul“ vi-l oferă, un pic dezvoltat, în rândurile de mai jos.

Nole, sărutând al 10-lea trofeu câștigat la Australian Open
Nole, sărutând al 10-lea trofeu câștigat la Australian Open

1. Cele mai multe săptămâni pe locul 1 mondial

Victoria de la Melbourne l-a readus pe Nole în fruntea ierarhiei ATP, după 20 de săptămâni în care Carlos Alcaraz (Spania, 19 ani) a stat acolo. Așadar, Djokovici încheie acum a 374-a săptămână pe locul 1 mondial. Capitol la care ocupă primul loc, în ierarhia all-time, înaintea lui Federer (310 săptămâni pe locul 1 ATP) și Pete Sampras (286).

Din acest punct de vedere, Novak se îndreaptă și spre un alt record. Concret, el nu poate fi dat jos de pe locul 1 până în luna martie, când vor fi turneele de la Indian Wells (6-19 martie) și Miami (19 martie – 2 aprilie). Sârbul va rata ambele întreceri, neputând călători în SUA fără certificat de vaccinare (va fi cerut de la cetățenii străini până pe 11 mai, după care va dispărea și în SUA). Așadar, Djokovici va depăși recordul deținut de nemțoaica Steffi Graf (53 de ani). Aceasta are cele mai multe săptămâni pe locul 1 mondial în lumea tenisului: 377. Nole o va devansa pe Steffi pe data de 27 februarie 2023, atunci când va ajunge la 378 de săptămâni pe locul 1 ATP.

Nole a părăsit Melbourne, triumfător, după un 2022 de coșmar.
Nole a părăsit Melbourne, triumfător, după un 2022 de coșmar.

2. Cele mai multe puncte în clasamentul ATP

Novak deține recordul de puncte adunate în ierarhia tenisului masculin: 16.950. A atins acest total pe data de 6 iunie 2016. În clasamentul all-time al punctelor câștigate, Federer e pe 2 cu totalul pe care l-a avut pe 20 noiembrie 2006: 15.903 puncte. Nadal stă pe 3, cu 15.390 de puncte în ierarhia publicată pe 20 aprilie 2009.

Djokovici, Federer și Nadal, trei sportivi uriași la care ne putem uita doar cu admirație.
Djokovici, Federer și Nadal, trei sportivi uriași la care ne putem uita doar cu admirație.

3. Cel mai bun la turneele de Masters 1000

În lumea tenisului, după întrecerile de Grand Slam, care sunt cele mai importante, urmează turneele de categoria Masters 1000. Iar Djokovici a câștigat cele mai multe: 38. Rivalii săi la titlul de „G.O.A.T“ ocupă locurile 2 și 3, în clasamentul all-time. Nadal are 36 de turnee ATP Masters 1000, iar Federer 28.

4. Singurul care a luat toate trofeele

Tot la capitolul turneelor ATP Masters 1000 e un alt amănunt care demonstrează superioritatea lui Djokovici. Concret, doar Nole a câștigat toate întrecerile de această categorie, la Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Roma, Montreal / Toronto, Cincinnati, Paris și Shanghai. Lui Nadal îi lipsesc titlurile de la Miami, Paris și Shanghai, în timp ce Federer n-a triumfat niciodată la Monte Carlo și Roma.

Novak, cu trofeul ATP Finals în mână
Novak, cu trofeul ATP Finals în mână

5. Împarte locul 1 la Turneul Campionilor

ATP Finals e întrecerea de final de an care adună la start cei mai buni opt sportivi din fiecare sezon. Aici, în acest moment, cele mai multe trofee, câte șase, au fost cucerite de Federer (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011) și de Djokovici (2008, 2012, 2013, 2014, 2015, 2022). În dreptul lui Nadal figurează zero trofee ATP Finals. Pe locul 3, în ierarhia all-time, se află cehul Ivan Lendl și americanul Pete Sampras, fiecare cu cinci titluri.

6. Meciurile directe, avantaj Nole

Djokovici deține un bilanț pozitiv, atât în meciurile directe cu Federer, cât și în cele cu Nadal. Scorul confruntărilor Djokovici – Federer e de 27-23 în favoarea sârbului. Duelurile Djokovici – Nadal au, deocamdată, un rezultat pe muchie de cuțit: 30-29.

7. Procentaj fabulos în dreptul meciurilor câștigate

În dreptul lui Djokovici figurează un procentaj impresionant al meciurilor câștigate: 83,5% (1.043 de victorii în 1.249 de partide). Și la acest capitol, Nole e lider, înaintea lui Nadal, care a învins în 1.068 de partide dintr-un total de 1.288, având o rată de succes de 82,9%. Pe locul 3 se află suedezul Björn Borg (66 de ani), cu un procentaj al victoriilor de 82,4%. Federer (41 de ani) e abia pe 4 cu 82%.

Americanul Jimmy Connors are cele mai multe trofee câștigate
Americanul Jimmy Connors are cele mai multe trofee câștigate

8. Cel mai bun palmares din circuitul actual

Dintre jucătorii aflați în activitate, Novak are cele mai multe trofee ATP în palmares: 93. Succesul de la Melbourne l-a propulsat peste Nadal (92 de trofee). Cu o precizare: în clasamentul all-time al trofeelor, podiumul e format din jucători retrași: 1. Jimmy Connors (109), 2. Roger Federer (103), 3. Ivan Lendl (94). Abia apoi urmează Djokovici și Nadal.

9. Superior în fața adversarilor din Top 10

Calitatea lui Nole e demonstrată și de bilanțul său all-time, când a întâlnit jucători aflați în Top 10 mondial: 243 de victorii – 107 înfrângeri, procentaj al victoriilor: 69,4%. Și la acest capitol, Nole e cel mai bun din istorie. În top, urmează Federer (224 de victorii, 123 de înfrângeri și un procentaj de 64,5%) și Nadal (186 de victorii, 102 înfrângeri și un procentaj de 64,5%).

Djokovici și Serena Williams, cele mai multe Grand Slam-uri câștigate după 30 de ani.
Djokovici și Serena Williams, cele mai multe Grand Slam-uri câștigate după 30 de ani.

10. Nole a îmbătrânit ca vinul

În acest moment, Djokovici și Nadal au cele mai multe Grand Slam-uri, câte 22. Doar că, dacă Rafa se chinuiește cu probleme medicale, în ultimii ani, în schimb, Novak parcă își sfidează vârsta. Nu degeaba, în topul jucătorilor care au cucerit trofee majore după 30 de ani, sârbul ocupă locul 1, cu zece titluri! În lumea tenisului, doar Serena Williams se poate mândri cu un asemenea bilanț, după ce a schimbat „prefixul“.

La băieți, pe lista campionilor de Grand Slam trecuți de 30 de ani, pe 2 și 3 apar Rafael Nadal (8 trofee) și Roger Federer, Rod Laver și Ken Roswell (câte 4 titluri).

6

break-uri a cedat Djokovici, în drum spre trofeul de la Australian Open 2023. Doar o dată a mai avut un serviciu atât de bun la un Grand Slam, la Wimbledon 2015, când, de asemenea, a luat titlul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite