Mărturisirea lui Lance Armstrong a stârnit indignare şi controverse: de ce a minţit şi acum fostul ciclist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lance Armstrong a recunoscut că s-a dopat FOTO AFP/Getty Images
Lance Armstrong a recunoscut că s-a dopat FOTO AFP/Getty Images

Lance Armstrong a recunoscut în interviul cu Oprah că şi-a îmbunătăţit performanţa în ciclism prin metode interzise. Acuzaţiile de dopaj pe care le-a primit de-a lungul carierei au fost confirmate acum, iar reacţiile sunt dintre cele mai diverse.

Într-un cadru familial, Lance Armstrong a spus lucrurilor pe nume în interviul cu Oprah Winfrey: fostul rutier a vorbit deschis despre acuzaţiile care tronează asupra lui de mai bine de un deceniu. 

Anii în care toată lumea ştia adevărul, dar nimeni nu vorbea concret despre el îşi spun cuvântul şi credibilitatea lui Armstrong este una scăzută. Ceea ce el a numit „o mare minciună“ a fost interpretat ca atare de unii oameni, care nu sunt gata să creadă nici acum ce are de spus fostul ciclist. 

Există voci care susţin că interviul, aşteptat cu nerăbdare de iubitorii ciclismului şi nu numai, este doar o mişcare de imagine. Uşurinţa şi naturaleţea cu care fostul rutier a povestit despre mijloacele de dopare şi despre cum trişa trezesc suspiciunile celor care îi contestă onestiatea. 

Câştigătorul celor şapte Turururi ale Franţei s-a aflat în imposibilitatea de a mai nega trecutul. Presat de Agenţia Antidoping, de sponsorii care l-au dat în judecată şi de reputaţia stricată peste noapte, americanul a recunoscut o parte din acuzaţii: da, s-a dopat dar nu, nu i-a obligat şi pe alţii. Totuşi, asta nu i-a adus iertarea publicului.

„Huffington Post“ este doar una dintre publicaţiile care notează ceea ce mulţi gândesc, dar se feresc să o spună. Armstrong a mărturisit lucruri minime, pentru a diminua pata de pe imaginea sa. Astfel, îşi poate redresa situaţia financiară şi unul dintre motivele pentru care a ales să mărturisească tocmai este acela că îşi poate proteja echipa de implicaţii juridice, astfel încât totul ar fi fost calculat împreună cu echipa sa.

Publicaţia contestă că onestitatea ar fi cel care l-a împins pe Armstrong să mărturisească şi că motivele ţin de medierea conflictelor cu sponsorii, de  jurnaliştii pe care i-a minţit mai bine de un deceniu şi pe care trebuie să-i împace, şi de reputaţia pe care trebuie s-o recapete în fundaţia Livestrong. Aceasta a fost înfiinţată de Armstrong în anul 1997 şi s-a declarat dezamăgită că fostul ciclist „a înşelat atâţia oameni, inclusiv pe membrii fundaţiei“.

Reacţiile persoanelor publice pe reţelele de socializare

Serena Williams (tenis): Wow! Uitaţi-vă la interviul lui Oprah!

Andy Roddick (tenis): Wow! Oprah este foarte hotărâtă!

Carlson Daly (jurnalist): Ce interviu minunat! Armstrong e un trişor şi un mincinos. Mi-e ruşine că i-am fost fan atât timp.

Rashida Jones (actriţă): Fructuoasă zi pentru mincinoşi! Domină ştirile de astăzi. 

Tom Arnold (actor): Mulţi jurnalişti de sport s-au îndoit că Oprah ar fi cea potrivită pentru un interviu cu Armstrong. Dar ea l-a luat pus la punct.

Jack Osbourne (fiul cântăreţului Ozzy Osbourne): Sincer, nu îmi pasă că Lance s-a dopat. El a întreţinut speranţa oamenilor şi asta e cel mai important. Ce dacă a minţit. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite