Agenţia Americană Antidoping: „Lance Armstrong a făcut un pas mic în direcţia cea bună, când a mărturisit că s-a dopat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lance Armstrong a recunoscut că s-a dopat FOTO Reuters
Lance Armstrong a recunoscut că s-a dopat FOTO Reuters

Preşedintele Agenţiei Americane Antidoping (Usada), Travis Tygart, a precizat, joi, că Lance Armstrong a făcut un pas mic în direcţia cea bună, după ce a mărturisit că s-a dopat, în timp ce fundaţia Livestrong s-a declarat dezamăgită că sportivul a înşelat atâţia oameni, informează AFP.

Tygart şi-a exprimat satisfacţia că Armstrong „a recunoscut în sfârşit că întreaga lui carieră s-a bazat pe un puternic amestec de dopaj şi înşelăciune”.

Aceste mărturii sunt „un pas mic în direcţia cea bună, dar dacă este sincer în dorinţa de a corecta greşelile trecutului, el va mărturisi sub jurământ amploarea completă a activităţilor de dopaj”, a adăugat Tygart într-un comunicat.

Agenţia Americană Antidopaj vrea să obţină de la Armstrong mai mult decât o mărturisire televizată.

Livestrong, fundaţia de luptă împotriva cancerului înfiinţată de ciclist în 1997, s-a declarat „dezamăgită” că fondatorul său, care acum nu mai are legătură cu asociaţia, „a înşelat atâţia oameni în timpul şi după cariera de ciclist, inclusiv pe membrii fundaţiei”.

„Totuşi, în ciuda dezamăgirii noastre, ne exprimăm gratitudinea faţă de Lance pentru angajamentul şi spiritul adus bolnavilor afectaţi de această boală”, a adăugat Livestrong.

Lance Armstrong a recunoscut pentru prima oară în public, într-un interviu acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, că a luat produse dopante în timpul carierei sale cicliste, după mai mult de zece ani în care a negat acest lucru.

El a răspuns „da” atunci când realizatoarea TV Oprah Winfrey l-a întrebat dacă s-a dopat în timpul celor şapte victorii la Turul Franţei (1999-2005).

Armstrong s-a declarat „dezamăgit” că s-a dopat. „Totul este din vina mea”, a spus el.

Celebrul ciclist a precizat că i-ar fi fost imposibil să câştige şapte ediţii consecutive ale Turului Franţei (1999-2005) fără să se dopeze.

El a recunoscut că a făcut transfuzii sangvine, a luat testosteron, cortizon şi hormoni de creştere.

„Cocktailul meu era EPO, transfuziile şi testosteronul. La începutul carierei mele exista cortizon, iar apoi a început generaţia EPO, în anii '90”, a adăugat el.

Armstrong şi-a cerut scuze în faţa angajaţilor fundaţiei sale „Livestrong”, care luptă împotriva cancerului, dar nu a recunoscut direct că s-a dopat, în timpul a şapte ediţii a Turului Franţei.

Sportivul şi-a cerut iertare pentru că şi-a dezamăgit angajaţii fundaţiei, spunând că va încerca să refacă buna reputaţie pe care „Livestrong” o avea, cu ceva timp în urmă.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite