Liga Campionilor va fi într-un nou format din ediția viitoare. Dispar grupele

0
Publicat:

Liga Campionilor trece din 2024-2025 de la 32 de echipe, repartizate în opt grupe a câte patru, la 36.

Liga Campionilor FOTO: Shutterstock
Liga Campionilor FOTO: Shutterstock

Din viitoarea ediție a Ligii campionilor, 2024-2025, UEFA a decis, să se treacă la un „sistem elvețian", care oferă patru locuri în plus, ajungându-se la o unică serie XXL de 36 de echipe.

Practic, prin noul format, vor fi mai multe jocuri, trecându-se de la cele șase de fiecare (împotriva a trei echipe, tur-retur) în vechea fază a grupelor la câte opt meciuri.

”La sfârșitul grupei, formațiile care ocupă locurile 1-8 se califică direct în „optimi", iar pozițiile de la 9 la 24 intră într-un play-off, cele 8 câștigătoare atingând și ele „optimile". De-aici încolo se respectă traseul existent până în actuala ediție a Ligii, continuând cu „sferturi".

Cele mai bune patru formații se bat pentru trofeu într-un Final 4 disputat într-un singur oraș, cu semifinale (manșă unică) și finală, cum s-a întâmplat în 2020 în primul an al pandemiei de Covid-19, cu turneul desfășurat la Lisabona, pe stadioanele Benficăi și al lui Sporting”, scrie gsp.ro.

UEFA a mai stabilit că cele mai bune campionate din Europa vor primi un loc în plus.

Drept exemplu, Premier League (Anglia) și Serie A (Italia) ocupă primele două poziții în ierarhia europeană 2023-2024 și ar avea pentru sezonul viitor 5 și, respectiv, 3 reprezentante în grupa mamut a noii Champions League.

”Un alt loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociației de pe locul cinci în ierarhia UEFA (în prezent ar fi cazul Belgiei), iar altul va fi acordat unei campioane, prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin "ruta campioanelor", la care în prezent are acces câștigătoarea Superligii. Astfel vom avea înscrise 36 de echipe în competiție, în loc de 32, ca până acum. Pentru stabilirea partidelor din grupă, vor fi 4 urne valorice, iar fiecare echipă va evolua împotriva a două echipe din fiecare urnă”, mai scrie gsp.ro.

O altă noutate este că din sezonul 2024-'25, echipele ce sunt eliminate dintr-o competiție nu vor mai putea continua cursa în cupa imediat inferioară.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite