Start în Liga Campionilor. UEFA pune la bătaie premii fabuloase, care sfidează bunul-simț

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

UEFA Champions League debutează astăzi cu primele partide din faza grupelor. Spectacolul fotbalistul va fi răsplătit pe măsură de UEFA, forul internațional stabilind premii în valoare de peste două miliarde de euro pentru cele 32 de echipe participante.

Manchester City pornește din postura de campioană a Europei. Foto EPA EFE
Manchester City pornește din postura de campioană a Europei. Foto EPA EFE

Recompensele financiare pregătite echipelor care iau startul în faza grupelor sunt de-a dreptul fabuloase și vor fi alocate fiecărui club în funcție de patru criterii: taxa de start, performanța pe teren, clasamentul pe 10 ani și fondul de piață.

Potrivit Calcio e Finanza, citate de Eurosport, cifra este de peste două miliarde de euro în total, bani care vor fi împărțiti după cum urmează:

25% pentru taxele de pornire (500,5 milioane de euro)

30% pentru performanța pe teren (600,6 milioane de euro)

30% pentru factorul de performanță pe zece ani (600,6 milioane de euro)

15% pentru fondul de piață (300,3 milioane de euro)

Taxele de pornire

Taxa totală de start de 500,5 milioane de euro și este împărțită în mod egal între toate cele 32 de cluburi participante, generând astfel un premiu fix de 15,64 milioane de euro pentru fiecare echipă care ia startul grupelor.

Performanța pe teren

Cota pentru performanța pe teren cuprinde atât rezultatele din faza grupelor, cât și cele din fazele eliminatorii ale competiției. Fiecare victorie în faza grupelor valorează 2,8 milioane de euro, în timp ce o remiză valorează 930.000 de euro pentru fiecare echipă (o treime din premiul pentru victorie).

Restul de 930.000 de euro va fi apoi împărțit la finalul fazei grupelor între toate cluburile, proporțional cu numărul de victorii.

Premiile din fazele eliminatorii:

9,6 milioane de euro pentru calificarea în optimile de finală

10,6 milioane de euro pentru calificarea în sferturile de finală

12,5 milioane de euro pentru calificarea în semifinale

15,5 milioane de euro pentru calificarea în finală

4,5 milioane de euro pentru câștigarea finalei

Performanța din ultimii 10 ani

600,6 milioane de euro pentru clasament se acordă în funcție de un coeficient definit de performanțele din ultimii zece ani, combinat cu bonusurile obținute în urma câștigării Ligii Campionilor/Cupei Campionilor, Europa League/Cupa UEFA și Cupei Cupelor.

Echipele participante la start sunt ordonate în funcție de un clasament derivat din acest coeficient, iar fiecare poziție valorează o parte din bonus (1,137 milioane). Echipa cu cea mai slabă clasare primește, prin urmare, doar o singură cotă. Echipa cu cea mai bună clasare primește 32 (36,38 milioane).

Fondul de piață

300,3 milioane de euro aferente fondului de piață sunt în final împărțite proporțional cu valoarea pieței TV a fiecărei echipe participante. Jumătate din premiu se acordă în funcție de rezultatele obținute în campionatul național anterior conform acestui criteriu:

în cazul în care participă o singură echipă dintr-o anumită federație, aceasta primește 100% din premiu. Dacă participă două echipe din aceeași federație: 55% pentru echipa campioană, 45% pentru cea de-a doua echipă. În cazul în care participă trei echipe din aceeași federație: 45% pentru echipa campioană, 35% pentru cea de-a doua, 20% pentru cea de-a treia. Dacă participă patru echipe din aceeași federație: 40% pentru echipa campioană, 30% pentru a doua, 20% pentru a treia, 10% pentru a patra. În schimb, jumătatea rămasă din premiu se acordă proporțional cu numărul de meciuri jucate în Liga Campionilor în sezonul 2023/24.

Programul meciurilor de azi din Liga Campionilor

AC Milan - Newcastle (ora 19.45)

Young Boys - RB Leipzig (ora 19.45)

Barcelona - Antwerp (ora 22.00)

Feyenoord - Celtic (ora 22.00)

Lazio - Atletico Madrid (ora 22.00)

Manchester City - Steaua Roșie Belgrad (ora 22.00)

PSG - Dortmund (ora 22.00)

Sahtior - FC Porto (ora 22.00)

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite