Kosovarii cer pedepsirea lui Djokovici: Sârbul, reclamat oficial pentru gestul de la Paris

0
Publicat:

Autorităţile olimpice din Kosovo au cerut Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să deschidă proceduri disciplinare împotriva tenismanului sârb Novak Djokovici, pe care îl acuză că a generat tensiuni politice prin mesajul "Kosovo este inima Serbiei", pe care l-a transmis în timpul turneului de la Roland Garros.

Djokovici jpg

Jucătorul sârb a scris mesajul respectiv pe obiectivul uneia dintre camerele de televiziune de la marginea terenului, luni, după victoria sa în primul tur al competiţiei pariziene, în aceeaşi zi în care 30 de soldaţi NATO din trupele pentru menţinerea păcii au fost răniţi în confruntările cu protestatarii sârbi, în oraşul kosovar Zvecan, în care a crescut tatăl lui Djokovici.

Autorităţile sârbe au anunţat că 52 de manifestanţi au fost răniţi în înfruntări. Violenţele au izbucnit după alegerea unor primari de origine albaneză în nordul Kosovo, într-o zonă cu populaţie majoritar sârbă, după ce alegerile au fost boicotate de către sârbi.

Numărul trei mondial a declarat ulterior că este împotriva oricărui tip de conflict, dar a apărat mesajul său şi a descris situaţia din Kosovo ca pe un "precedent".

"Novak Djokovici a promovat încă o dată propaganda naţionaliştilor sârbi şi a folosit platforma sportivă pentru a face acest lucru", a precizat într-un comunicat Ismet Krasniqi, preşedintele Comitetului Olimpic din Kosovo (KOK).

"Declaraţiile ulterioare de după meci făcute de o astfel de figură publică, fără niciun sentiment de remuşcare, antrenează direct creşterea nivelului tensiunii şi violenţei dintre cele două ţări", a adăugat oficialul kosovar, îndemnând CIO să investigheze acest caz "prin deschiderea de proceduri disciplinare împotriva sportivului". CIO nu a răspuns, deocamdată, solicitării Comitetului olimpic kosovar.

Marţi, Federaţia de tenis din Kosovo a calificat drept "regretabile" comentariile lui Djokovici, pe care l-a acuzat că se foloseşte de statutul său de personalitate sportivă pentru a genera tensiuni.

Novak Djokovici, care luptă pentru câştigarea celui de-al 23-lea său titlu de Mare Şlem şi a stabili astfel un nou record, urmează să-l înfrunte, miercuri, pe ungurul Marton Fucsovics în turul al doilea, la Roland Garros.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite