Ignoranţa naşte gesturi prosteşti: Jandarmeria Română a interzis steagul unei ţări islamice la un meci de handbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorul iranian al celor de la Dinamo, Seyed Alireza Mousavi, a făcut 
poze cu trofeul în mijlocul fanilor după Supercupa României
Jucătorul iranian al celor de la Dinamo, Seyed Alireza Mousavi, a făcut poze cu trofeul în mijlocul fanilor după Supercupa României

Trăim într-o lume în care, de multe ori, se răspunde la o prostie cu una şi mai mare şi apoi ne minunăm de ce ura se perpetuează.

În America, Donald Trump vrea să ridice ziduri la graniţele ţării şi să le interzică intrarea musulmanilor în SUA pentru că nişte descreieraţi ucid în numele religiei. În Franţa, femeile cu burkini au fost dezbrăcate pe plajă, iar în România lumea a ajuns să se simtă ameninţată de un…steag.

Sâmbătă, Sala Polivalentă din Capitală a găzduit Supercupele României la handbal feminin şi masculin. În primul meci, CSM Bucureşti, campioana Ligii Naţionale, deţinătoarea Ligii Campionilor şi a Cupei României a trecut de finalista Cupei României din sezonul trecut, CSM Roman. Apoi, aceeaşi sală a găzduit confruntarea Dinamo – CSM Bucureşti în care campioana Ligii Naţionale a învins deţinătoarea Cupei României. Din păcate, cel de-al doilea meci a fost precedat de un incident regretabil, născut din cauza ignoranţei. 

Având în vedere că în echipa „câinilor“ se află trei internaţionali iranieni, Seyed Alireza Mousavi şi fraţii Sajjad şi Allahkaram Esteki, un grup de conaţionali de-ai lor, stabiliţi din anii ’90 în România, a intenţionat să asiste la meci având un drapel al Iranului. „Am luat şi steagul cu noi, astfel încât băieţii să ne localizeze în mulţime şi să se bucure că am venit să-i susţinem“, ne-a povestit unul dintre suporterii iranieni, căsătorit cu o româncă şi cu doi băieţi născuţi şi crescuţi aici.

La intrarea în sală, la vederea steagului, a urmat un dialog şocant între şeful dispozitivului de jandarmi şi cel care avea drapelul asupra sa:

*Ce e asta?

*Un steag al Iranului. Sunt trei jucători iranieni la Dinamo şi am venit să-i suţinem.

*Nu se poate intra decât cu steagul României.

*De ce?

*Se poate interpreta.

*Ce să se interpreteze?

*Ne pare rău. Lăsaţi steagul în maşină şi intraţi.

*Am venit cu taxiul.

*Atunci, steagul rămâne la noi şi îl luaţi la ieşire.

Dedu: „Nişte indivizi fără pregătire“

„Adevărul“ l-a contactat pe preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), Alexandru Dedu, pentru a afla dacă FRH, în calitate de organizatoare a meciului, a ordonat confiscarea unor steaguri, în afară de cel al României.

„Nici vorbă de aşa ceva! E regretabil ce s-a întâmplat. Din păcate, sunt nişte oameni fără pregătire care nu fac diferenţierea între steagul ISIS şi cel al Maltei, Gibraltar sau al Iranului. Chiar îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat“, a declarat Dedu.

Ca în Arabia Saudită

Astfel de incidente în care oamenii nu sunt lăsaţi să se afişeze cu steagurile altor ţări se petrec doar sub conducerea unor regimuri dictatoriale şi extremiste. Spre exemplu, în 2009, atunci când Cosmin Olăroiu antrena Al-Hilal (Arabia Saudită), el a fost concediat de federaţia din Riad din cauză că a aruncat un tricou cu chipul unui prinţ. Pentru a-l susţine pe Oli, fanii lui Al-Hilal au intenţionat să meargă la următoarele meciuri cu drapelul României, însă steagurile lor au fost confiscate, întrucât federaţia a urmărit muşamalizarea cazului.  

CSM Bucureşti – CSM Roman 23-17 (13-6)

Marcatoare CSM Bucureşti: Niombla - 5 goluri, Saurina - 4, Martin - 3, Mehmedovici - 3, Gullden - 2, Torstensson - 2, Manea - 2, Bazaliu - 1, Jorgensen - 1.

Marcatoare CSM Roman: Ana Iuganu - 5, Toskovici - 3, Chitacu - 3, Glibko - 2, Stoleru - 2, Cilici - 1, Agrigoroaei - 1.

Dinamo – CSM Bucureşti 29-25 (15-9)

Marcatori Dinamo: Vrankovici - 8 goluri, Ragot - 4, S. Esteki - 3, Mocanu - 3, Şandru - 3, Criciotoiu - 2, Savenco - 2, Capotă - 2, A. Esteki - 1, Liviu Mironescu - 1.

Marcatori CSM Bucureşti: Saurina - 8, Georgievski - 4, Humet - 3, Negru - 3, Aslanian - 3, Stamate - 2, Stavrositu - 1, Şomlea - 1.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite