Halep să meargă direct la TAS! Sfatul unui expert privind refuzul nejustificat de a da un verdict

0
Publicat:

Mădălina Diaconu, fostă juristă a Comitetului Olimpic Internațional, a comentat situația româncei, sfătuind-o să meargă la TAS, în baza faptului că Tribunalul Sports Resolutions întârzie verdictul, trecând deja aproape 60 de zile de la audiere, deși termenul maxim este de 14 zile, după unele surse, și 21, după altele. Aceasta este cunoscută ca „denegare de dreptate“, fiind refuzul nejustificat al unui organ de jurisdicție de a soluționa o speță.

Simona Halep așteaptă ș tot așteaptă verdictul tribunalului. Foto Getty images
Simona Halep așteaptă ș tot așteaptă verdictul tribunalului. Foto Getty images

Simona poate deschide, acum, acțiune împotriva Sport Resolutions și a Agenției de Intergritate a Tenisului la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Este foarte greu, dar se poate. Ar trebui în acest caz ca Sport Resolutions să întârzie atât de mult cu sentința arbitrală încât să se poată demonstra că, practic, s-au făcut vinovați de denegare de dreptate.

Orice este posibil, dar cazurile de contaminare sunt deosebit de speciale. Primul aspect, foarte important, e să demonstreze cum a ajuns substanța interzisă în corpul său, altfel decât printr-o intenție de dopaj. În al doilea rând, trebuie să demonstreze, cu dovezi foarte clare și suficiente, că nu a avut, nicio secundă, intenția de a se dopa și că nici nu a fost neglijență. Sunt două condiții foarte greu de demonstrat, dar se pot demonstra.

Au mai fost cazuri în care alți sportivi, care au avut de-a face cu cazuri de contaminare, mai ales alimentară, au reușit să obțină câștig de cauză mai ales la TAS, la Lausanne“, a declarat Mădălina Diaconu, pentru ProSport.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv și-a schimbat procedurile

Avocata acreditată pe lângă Curtea de Arbitraj independent d’Expert Suisse, absolventă a Universitatății Sorbona, a adăugat că, după noile termene introduse la TAS, Simona ar putea să primească verdictul destul de repede. „Se poate introduce o acțiune direct la TAS. Au fost câteva cazuri, foarte rare, de unul dintre ele m-am ocupat chiar eu.

Totul depinde, în aceste cazuri, de cât de solide sunt dovezile pe care le-a prezentat echipa ei de avocați în fața Sport Resolutions sau, mai departe, în fața TAS-ului. Toate etapele trebuie demonstrate și, anume, milimetru cu milimetru, trebuie argumentat și demonstrat cum a putut să ajungă acea substanță în corpul ei.

Dacă aceste dovezi sunt suficiente și sunt concludente, atunci putem spune că are o șansă, poate una din zece sau poate două din zece, să zicem, de a obține un verdict favorabil. Vestea bună este că tocmai s-au îmbunătățit procedurile la TAS. Un dosar s-ar putea rezolva între 6 și 8 luni, probabil“, a conchis Diaconu.

Audiată la finalul lunii iunie la tribunalul Sports Resolutions, Simona Halep așteaptă de două luni comunicarea, din partea ITIA, a hotărârii în ceea ce privește viitorul ei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite