Formula 1 aduce o premieră mediatică în România: posturile care vor transmite sezonul din 2024

0
Publicat:

Ediţia 2024 va porni la drum, în acest weekend, cu prima etapă găzduită de Bahrain pe circuitul de la Sakhir.

Max Verstappen, campionul mondial en-titre
Max Verstappen, campionul mondial en-titre

În acest an, Formula 1 va cuprinde un număr-record de curse: 24. De asemenea, într-o premieră mediatică la noi, sezonul poate fi urmărit pe canalele Antena 1 și Antena 3. Potrivit paginademedia.ro, Antena 1 va începe transmisiile vineri, de la ora 18.00 cu calificările din Bahrain, iar sâmbătă va transmite în direct prima cursă a anului, de la ora 17.00.

Săptămâna viitoare, Antena 3 CNN va transmite calificările din Arabia Saudite, vineri, 8 martie, de la ora 19.00 şi apoi cursa, sâmbătă, 9 martie, de la ora 19.00.

Max Verstappen (foto, Red Bull Racing-Honda) e campionul en-titre și principalul favorit și pentru acest sezon.

Calendarul noului sezon din Marele Circ este următorul:

1. Bahrain (Sakhir) - 2 martie

Prima cursă din Orientul Mijlociu sărbătoreşte cea de-a 20-a aniversare, fiind organizată într-o zi de sâmbătă, din cauza apropierii Ramadanului. Pista este abrazivă, vântul fiind de asemenea un factor perturbator. Lewis Hamilton a câştigat de cinci ori în Bahrain, iar Fernando Alonso este singurul pilot care a participat la cursa de debut, din 2004, şi este în continuare activ.

2. Arabia Saudită (Jeddah) - 9 martie

Sergio Perez a câştigat anul trecut, fiind unul dintre cele trei Mari Premii în care coechipierul său de la Red Bull, Max Verstappen, nu a reuşit să se impună. Circuitul de la Jeddah este unul dintre cele mai lungi şi mai rapide trasee urbane din acest sezon. Cursa din Arabia Saudită se va disputa tot sâmbăta.

3. Australia (Melbourne) - 24 martie

Albert Park este cursa de acasă a piloţilor australieni Oscar Piastri (McLaren) şi Daniel Ricciardo (RB), însă niciun reprezentant al ţării gazdă nu a câştigat vreodată în Australia. Lewis Hamilton a fost în pole position de opt ori (un record) la Melbourne, în timp ce recordul de victorii (11) este deţinut de echipa McLaren.

4. Japonia (Suzuka) - 7 aprilie

Anul trecut, cursa niponă a avut loc în septembrie. Red Bull a câştigat în 2023 titlul la constructori pe circuitul de al Suzuka, deţinut de Honda, cu cea de-a doua victorie consecutivă în Japonia a lui Verstappen. Anul acesta se împlinesc două decenii de la ultima victorie a echipei Ferrari pe acest circuit, prin legendarul Michael Schumacher.

5. China (Shanghai) - 21 aprilie

Absent din calendar din 2019, când Hamilton a câştigat pentru Mercedes, circuitul de la Shanghai găzduieşte pentru prima oară o cursă de sprint. Guanyu Zhou de la Sauber va fi primul pilot chinez de Formula 1 care va concura în în faţa propriilor suporteri.

6. Miami - 5 mai

A fost a cincea etapă a sezonului de anul trecut şi un moment cheie. Verstappen şi Perez aveau câte două victorii, dar la Miami a început o serie record de 10 victorii consecutive pentru Verstappen. Anul acesta, Miami găzduieşte pentru prima dată un sprint. Una dintre cele trei curse de acasă pentru americanul Logan Sargeant de la Williams.

7. Emilia Romagna (Imola) - 19 mai

Anulată anul trecut din cauza inundaţiilor, cursa italiană se derulează pe o pistă în sens invers acelor de ceasornic, rapidă, cu hopuri şi îngustă. Numit după fondatorul Ferrari, Enzo, şi fiul său Dino, circuitul de la Imola este, de asemenea, un memorial pentru triplul campion brazilian Ayrton Senna şi pentru austriacul Roland Ratzenberger, care au murit în weekendul cursei din 1994.

8. Monaco - 26 mai

Acum, probabil depăşit de noile locaţii mai strălucitoare, Monaco are istorie şi farmec, fiind domiciliul mai multor piloţi. Cea mai scurtă pistă este şi cursa cu cele mai multe tururi şi cu cele mai puţine depăşiri. Charles Leclerc de la Ferrari poate deveni primul monegasc care se impune în Principat.

9. Canada (Montreal) - 9 iunie

Cursa a fost programată după cele de la Monaco şi din Spania anul trecut. Un Grand Prix pe pământul natal pentru Lance Stroll de la Aston Martin, al cărui tată este şi proprietarul echipei. Hamilton a obţinut primul său succes din Formula 1 aici, aflându-se la egalitate cu Michael Schumacher ca număr de victorii la Montreal (7). Verstappen a câştigat ultimele două Mari Premii ale Canadei.

10. Spania (Barcelona) - 23 iunie

Marele Premiu al Spaniei dă startul unei serii de trei curse europene, alături de cele din Austria şi Marea Britanie. Verstappen a înregistrat prima sa victorie în Formula 1 aici, în 2016. Hamilton împarte recordul de şase victorii cu Schumacher, iar Fernando Alonso şi Carlos Sainz vor concura în faţa propriilor fani.

11. Austria (Spielberg) - 30 iunie

Cursa de pe teren propriu a echipei Red Bull, care va cuprinde un nou sprint. Cu doar 10 viraje, este cea mai scurtă cursă din punct de vedere al timpului. Verstappen a câştigat de patru ori la Spielberg, ceea ce atrage un mare contingent de suporteri olandezi.

12. Marea Britanie (Silverstone) - 7 iulie

Aflată în calendar încă de la primul sezon, din 1950, este cursa de acasă pentru pentru Hamilton, coechipierul său George Russell şi Lando Norris de la McLaren. Hamilton s-a impus la Silverstone de opt ori (un record) şi a fost de şapte ori în pole position, având 13 prezenţe pe podium.

13. Ungaria (Budapesta) - 21 iulie

Recordul de victorii în Ungaria (8) îi aparţine lui Hamilton, iar Verstappen a obţinut primul său pole postion aici, în 2019. Pe circuitul Hungaroring, Alonso a înregistrat prima sa victorie, în 2003.

14. Belgia (Spa-Francorchamps) - 28 iulie

Norris şi Verstappen au ambii mame belgiene, ceea ce face din Spa o cursă pe teren propriu pentru ei. Verstappen a câştigat de trei ori la rând în Belgia, o cursă cu cel mai lung tur de pistă din Formula 1 şi una dintre cele mai rapide.

15. Olanda (Zandvoort) - 25 august

Cursa de acasă a lui Verstappen. El a câştigat în fiecare an, după revenirea Grand Prix-ului batav în calendar, în 2021. Circuitul de la Zandvoort, în dunele de nisip de pe coastă, este un veritabil "old school" pentru Marele Circ.

16. Italia (Monza) - 1 septembrie

Templul vitezei din apropierea oraşului Milano este circuitul de casă al echipei Ferrari. Hamilton şi Schumacher împart recordul de cinci victorii fiecare pe un circuit cu lungi linii drepte şi 11 viraje.

17. Azerbaidjan - 15 septembrie

A avut loc anul trecut în aprilie anul trecut şi a fost câştigat de Perez, pentru a doua oară în trei ani. Circuitul stradal din Baku este în calendar din 2016, iar Sergio Perez este singurul pilot victorios aici de două ori.

18. Singapore - 22 septembrie

Singura cursă pe care Red Bull nu a reuşit să o câştige anul trecut, când victoria i-a revenit lui Carlos Sainz jr, de la Ferrari. Cursa de noapte, în condiţii de temperatură şi umiditate ridicate, reprezintă una dintre cele mai mari provocări fizice ale sezonului.

19. Statele Unite ale Americii (Austin) - 20 octombrie

Începutul celui de-al doilea "triple-header" al anului, Grand Prix-ul de la Austin va fi cuprinde un nou sprint. Toate cursele de pe pista ondulată din Texas, în sens invers acelor de ceasornic, au fost câştigate de ocupanţii primului rând al grilei de start. Tot aici, Sargeant a marcat singurul său punct de până acum în Formula 1, anul trecut.

20. Mexic (Ciudad de Mexico) - 27 octombrie

Verstappen a câştigat cinci dintre ultimele şase Mari Premii mexicane, anul trecut devenind primul pilot care s-a impus în 16 curse într-un singur sezon. Tot aici, Hamilton şi-a consfinţit titlurile de campion mondial în 2017 şi 2018.

21. Brazilia (Sao Paulo) - 3 noiembrie

Singurul circuit care a găzduit un sprint în fiecare an de la debutul formatului în 2021, Interlagos va avea din nou un sprint anul acesta.

22. Las Vegas - 23 noiembrie

Celebrul bulevard Strip şi-a făcut debutul în Formula 1 anul trecut, ca penultima cursă a sezonului şi într-o seară de sâmbătă. Un capac de scurgere care nu a fost bine fixat a făcut ravagii în antrenamente.

23. Qatar (Lusail) - 1 decembrie

Verstappen şi-a asigurat la Lusail al treilea său titlu mondial consecutiv, într-un sprint de sâmbătă, anul trecut. Qatarul a fost a 17-a etapă în 2023 şi a avut loc în octombrie, când căldura extremă s-a dovedit o problemă pentru cursa principală.

24. Abu Dhabi (Yas Marina) - 8 decembrie

Max Verstappen a terminat învingător în cursa din Emiratele Arabe Unite în ultimii patru ani, în circumstanţe controversate în 2021, când l-a învins in extremis pe Hamilton, obţinând primul său titlu mondial.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite