Finala Ligii Campionilor în Arabia Saudită? Președintele UEFA a oferit răspunsul

0
Publicat:

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a anunţat că nu intenţionează să organizeze finala Ligii Campionilor în Arabia Saudită.

Aleksander Ceferin, președintele UEFA
Aleksander Ceferin, președintele UEFA

"Nu în timpul mandatului meu, dar nu voi fi aici pentru totdeauna", a spus Ceferin miercuri în cadrul congresului Spobis dedicat afacerilor din lumea sportului, care are loc la Hamburg.

Recent, federaţiile de fotbal din Spania şi Italia au organizat Supercupele naţionale în Arabia Saudită, ţară care a investit miliarde în sport. În fotbal, Saudi Pro League a atras numeroase vedete de top, printre care portughezul Cristiano Ronaldo, oferindu-le salarii exorbitante. Cupa Mondială de fotbal din 2034 urmează să se desfăşoare în Arabia Saudită, unde are loc şi o cursă de Formula 1.

Ceferin nu vede, însă Arabia Saudită drept un pericol pentru fotbalul european. El crede că strategia de a transfera mari vedete ale fotbalului nu este cea potrivită.

"Dacă tu cumperi în principal jucători care nu mai pot juca în Europa şi pe care îi plăteşti în plus, vei mai dezvolta tineri jucători?", s-a întrebat preşedintele UEFA. "Fanii europeni fac două lucruri: îşi urmăresc echipa lor şi echipa naţională. Şi urmăresc competiţii, nu urmăresc jucători", a subliniat Ceferin.

Arabia Saudită a fost criticată intens pentru situaţia legată de drepturile omului şi pentru "sportwashing", utilizarea sportului pentru a distrage atenţia de la problemele interne. Saudiţii sunt, însă, singurii candidaţi la organizarea Cupei Mondiale din 2034 şi urmează să fie desemnaţi câştigători graţie politicii de rotaţie a FIFA, care prevede că doar state din Asia şi Oceania pot aspira la găzduirea competiţiei în anul respectiv.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite