Șeful UEFA dă de pământ cu Burleanu: Ceferin a explicat cum e „lucrat“ la cel mai înalt nivel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem, uneori, impresia că la forurile internaționale care guvernează fotbalul curg lapte și miere! Periodic însă, ne convingem că și aceste instituții sunt, din păcate, dominate de corupție, jocuri de culise și mișcări în interesul personal. De altfel, în ultimii ani, scandalurile și condamnările au curs, atât la FIFA, cât și la UEFA. Mai mult, a tot ieșit la iveală modul șocant în care s-au acordat organizarea unor turnee finale, Mondialul din Qatar fiind un caz de corupție dovedită.

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal. FOTO: Arhiva Adevărul
Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal. FOTO: Arhiva Adevărul

Acum, UEFA e în prim-plan cu un alt scandal foarte mare. Pentru că președintele Aleksander Ceferin (56 de ani), în funcție din septembrie 2016 – după plecarea lui Michel Platini din cauza unui dosar de corupție! – vizează un al patrulea mandat. Adică, o chestiune incompatibilă cu statutul UEFA! Doar că Ceferin nu renunță! În primul rând, susține că primul său mandat a fost incomplet, preluat „din mers“ de la Platini. Apoi, pe 8 februarie, Ceferin a convocat un Congres UEFA cu speranța că statutul va fi modificat și că realegerea sa în fruntea forului european va fi permisă de noul regulament!

Așadar, avem un caz clasic de conducător „orbit“ de putere, care nu vrea să plece, când ar trebui. Doar că socotelile lui Ceferin sunt stricate puțin de tabăra care s-a format împotriva sa. Această tabără l-a desemnat, cel puțin la nivel de vehiculație, pe Răzvan Burleanu drept înlocuitor pentru Ceferin în fruntea UEFA! Zvonul a apărut, în decembrie, în presa britanică și a făcut înconjurul Europei. Ulterior, a fost comentat și de Burleanu (39 de ani), cel care a negat că ar „vâna“ șefia forului european.

Chiar și așa, faptul că Burleanu a vorbit cu mass-media despre acest subiect l-a scos din sărite pe Ceferin. Potrivit gsp.ro, slovenul a acordat un interviu tăios în The Telegraph în care a dat de pământ cu șeful FRF, fără să-i pomenească numele.

Aleksander Ceferin, avocat de meserie. FOTO: Arhiva Adevărul
Aleksander Ceferin, avocat de meserie. FOTO: Arhiva Adevărul

Ce a spus Aleksander Ceferin?

*E un clovn de la o federație care vorbește cu celelalte federații și cu media zilnic. «E o *conspirație», spune el, dar mie și conducerii UEFA nu ne spune nimic. Ne-au spus celelalte federații despre el și au râs de comportamentul lui.

*Pleacarea lui Boban (n.r. – directorul general UEFA, Zvonimir Boban a demisionat din cauza tensiunile din interiorul UEFA) n-a creat o problemă, nu putem vorbi de o undă de șoc în interiorul UEFA și în fotbalul european, deși a fost ceva neașteptat. Vom intra în amănunte când va veni timpul, probabil după congres (n.r. - pe 8 februarie, la Paris).

*În 2017, am avut un congres în care am vorbit despre statutul UEFA și despre numărul maxim de mandate. După fiecare schimbare de statut, mandatele precedente nu s-au mai luat în calcul. Așa că, în 2018, administrația noastră discutat să schimbe statutul de la acea vreme. Dar asta s-a întâmplat fără să avem acordul congresului, ceea ce e obligatoriu, pentru că fără asta decizia e invalidă.

*Chiar dacă shimbarea propusă va intra în vigoare sau nu, n-ar trebui să-mi afecteze mie dreptul de a acandida din nou, și nici unui alt membru din Comitetul Executiv.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite