Emma Răducanu, victima succesului: Cum s-a ales praful de cariera ei, cu contribuția tatălui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În decurs de un an, o adolescentă a fost amețită de lumina reflectoarelor și de obligațiile contractuale cu marile branduri care s-au năpustit asupra ei. Rezultatul: o cădere dureroasă, prevăzută de specialiști, care s-a încheiat cu o eliminare în turul I de la US Open.

Emma Răducanu a părăsit US Open 2022 după primul tur. FOTO: Facebook
Emma Răducanu a părăsit US Open 2022 după primul tur. FOTO: Facebook

Emma Răducanu (Marea Britanie, 19 ani) e definiția sportivei care a avut o ascensiune fulminantă, miraculoasă aproape, urmată de o cădere zgomotoasă!

Se vede, încă o dată, cât de dur poate fi contactul cu succesul la o vârstă fragedă, dacă oamenii din jur nu știu să te țină pe drumul cel corect. În cazul Emmei, din păcate, tatăl ei, românul Ion, devenit Ian după plecarea din țară, a contribuit din plin la haosul care a cuprins cariera fiicei sale după triumful de la US Open 2021. Pentru că, din acel moment, la indicațiile domnului Ion, stafful Emmei s-a transformat într-o „ciorbă“. Pe scurt, antrenorii au venit și au plecat cu o viteză amețitoare, primul sacrificat fiind Andrew Richardson. Adică, cel care a fost alături de Răducanu, când aceasta a pornit din calificările de la US Open 2021 și s-a oprit doar după finală, cu trofeul în mână, după zece victorii succesive fără set pierdut!

Ion Răducanu (dreapta) a tot schimbat antrenorii Emmei, potrivit presei britanice. FOTO: Profimedia
Ion Răducanu (dreapta) a tot schimbat antrenorii Emmei, potrivit presei britanice. FOTO: Profimedia

Nimeni n-a înțeles de ce a fost schimbat Andrew Richardson. Sau de ce Emma a continuat să aibă un alt antrenor o dată la câteva luni. Și nu doar aceste schimbări fără noimă au lovit-o din plin pe puștoaica de 19 ani. Viața ei s-a transformat într-o alergare permanentă între ședințele de antrenament, aparițiile mondene în cadrul unor gale în care a fost premiată pentru triumful de la New York și ședințe foto prilejuite de semnarea unor noi contracte de publicitate.

O singură statistică vorbește de la sine: în primele șase luni de după victoria de la US Open 2021, Emma a ajuns în situația halucinantă de a avea mai multe contracte de publicitate decât victorii obținute pe teren:

*8 contracte cu Vodafone, Dior, Tiffany & Co, British Airways, Evian, Nike, Wilson şi Porsche.

*2 victorii în 7 meciuri în 2022 cu: Sloane Stephens şi cu Caroline Garcia.

Martina Navratilova a simțit că urmează o cădere pentru campioana de la US Open 2021. FOTO: Adevărul
Martina Navratilova a simțit că urmează o cădere pentru campioana de la US Open 2021. FOTO: Adevărul

Căderea ei iminentă, clară ca lumina zilei

De pe margine, specialiștii au privit cu compasiune transformarea brutală din viața Emmei Răducanu. Și au tras, în zadar, semnale de alarmă. Încă din luna ianuarie, Pam Shriver (60 de ani), fosta ocupantă a locului 3 mondial, a făcut o previziune sumbră pentru parcursul Emmei din acest an. „Va fi o provocare pentru ea. E posibil să mă înșel, dar a fost o ascensiune bruscă pentru ea, un pas care n-a venit natural. Din calificări a ajuns să câștige un turneu de Mare Șlem, apoi au venit noi contracte de sponsorizare, premii și schimbarea antrenorului. Totul s-a schimbat în jurul ei. Ar fi o surpriză dacă rămâne în Top 20 la finalul anului 2022“, a spus Shriver pentru WTA.

În cadrul aceluiași articol, legendara Martina Navratilova (65 de ani), cu 18 titluri de Grand Slam la simplu în palmares, a vorbit la fel despre Emma Răducanu: „Va fi foarte greu pentru ea în acest sezon. Va fi sub un uriaș microscop în Marea Britanie, e greu să scapi. Totodată, există și incertitudinea în privința antrenorului. N-am înțeles de ce a renunțat la antrenorul care a ajutat-o să câștige US Open“.

Într-un alt articol, publicat de tennisworldusa.org, Chris Evert (67 de ani), cu 18 trofee majore în palmares, a intuit și ea căderea Emmei: „Am văzut, de-a lungul timpului, prea multe scenarii negative. E greu pentru mulți, când își văd numele mereu pe prima pagină a ziarelor. Faima vine dintr-odată, totul e nou și interesant. Și nu știi ce se întâmplă cu tine, dintr-odată, nu mai ești la fel de concentrat, pierzi meciuri și îți pierzi încrederea“.

E deja pe locul 80 în clasamentul live

Toate aceste declarații s-au adeverit în cazul Emmei Răducanu! Care a primit lovitura decisivă, care a aruncat-o în afara elitei, în noaptea de marți spre miercuri. În turul I de la US Open 2022, britanica a cedat, fără drept de apel, în confruntarea cu Alize Cornet (Franța, 32 de ani, 40 WTA): 3-6, 3-6.

În acest moment, în clasamentul actualizat în timp real Emma Răducanu a înregistrat deja o cădere de... 69 de locuri. Ea a coborât până pe 80 WTA, rămasă cu doar 726 de puncte. Iar căderea Emmei poate continua, fiindcă în apropierea ei se află șase rivale, care încă sunt în competiție la US Open. Ceea ce înseamnă că pot aduna puncte, trecând peste campioana de anul trecut.

10 milioane de lire sterline pe an câștigă Emma Răducanu din contractele ei de publicitate.

Emma Răducanu are un bilanț negativ în 2022. FOTO: Arhiva Adevărul
Emma Răducanu are un bilanț negativ în 2022. FOTO: Arhiva Adevărul

Emma Răducanu în 2022

*Sydney: Eliminată după primul meci

*Australian Open: Eliminată în turul II

*Guadalajara: Eliminată după primul meci

*Indian Wells: Eliminată în turul III

*Miami: Eliminată după primul meci

*Stuttgart: Eliminată în sferturi

*Madrid: Eliminată în optimi

*Roma: Eliminată în turul I

*French Open: Eliminată în turul II

*Nottingham: Abandon în timpul primului meci

*Wimbledon: Eliminată în turul II

*Washington: Eliminată în sferturi

*Toronto: Eliminată după primul meci

*Cincinnati: Eliminată în optimi

*US Open: Eliminată în turul I

Bilanț: 29 de meciuri, 13 victorii, 15 înfrângeri, 1 abandon

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite