Drama lui Ţucudean: A moştenit sindromul care i-a încheiat cariera. Ce a păţit tatăl său în 1994

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacantul CFR-ului, cu zece selecţii în echipa naţională, s-a hotărât să-şi pună ghetele în cui, deocamdată temporar, după ce a suferit două intervenţii chirurgicale în ultimul an din cauza problemelor cardiace.

La 28 de ani, George Ţucudean se poate considera un mare ghinionist, dar şi foarte norocos! La o vârstă la care mulţi fotbalişti îşi ating apogeul carierei, atacantul e nevoit să încheie, momentan, socotelile cu sportul de performanţă.

Pe de altă parte, norocul lui Ţucudean constă în faptul că el, oricum, juca din plăcere, neavând grija zilei de mâine din punct de vedere financiar. Totuşi, rămâne o întrebare: de unde au apărut aceste probleme ale lui Ţucudean care l-au forţat acum să ia o decizie drastică, probabil, cea mai grea din viaţa sa de până acum?

Un singur meci jucat în întregime în 9 luni!

Deşi şi-a început cariera la UTA, în sezonul 2009-2010, primele semne alarmante privind situaţia medicală a lui Ţucudean au apărut abia în decembrie 2018, pe când ajunsese deja la CFR Cluj. În etapa a 19-a din sezonul trecut, într-o partidă CFR – Gaz Metan, scor 2-2, „Ţucu֧“ a început meciul titular, însă a fost scos la pauză. Medicii au văzut atunci că atacantul are un puls neobişnuit de mare. A fost primul semn care a anunţat problemele care aveau să vină pentru George.

Din acel moment, de la 22 decembrie 2018 până astăzi, Ţucudean a fost în lotul CFR-ului sau în cel al echipei naţionale în 22 de partide. O singură dată însă a fost integralist, la 2 februarie 2019, într-o remiză din campionat, 1-1 cu Hermannstadt. În acest interval de timp, vârful ardelenilor s-a şi operat de două ori, prima dată, în luna martie, la Viena, iar încă o dată, în luna iulie, tot în capitala Austriei. Din păcate, în ciuda acestor intervenţii chirurgicale, retragerea din activitatea competiţională, deocamdată una temporară, n-a putut fi evitată. Confirmarea acestei situaţii a venit, ieri, printr-un comunicat al celor de la CFR Cluj.

„Clubul CFR 1907 Cluj anunţă faptul că atacantul nostru George Ţucudean va lua o pauză de la activitatea fotbalistică! Totul vine ca urmare a problemelor de sănătate apărute în ultimele luni care l-au ţinut departe de teren. În perioada care va urma, fotbalistul îşi va lua o pauză pentru refacere şi pentru a efectua câteva investigaţii suplimentare, care să-i ofere garanţia că poate reveni în fotbal la cel mai înalt nivel. Multă sănătate, <<Ţucu>! Te aşteptăm din nou în Gruia!“, a fost un fragment din comunicatul clubului clujean.

Tatăl său s-a lăsat la 27 de ani

Există o explicaţie clară pentru situaţia lui George Ţucudean. Acesta suferă de sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW) pe care l-a moştenit de la tatăl său! Marius Ţucudean, fost jucător pentru Dinamo şi UTA, a fost obligat de medici să-şi încheie cariera în 1994, la doar 27 de ani din cauza sindromului Wolff-Parkinson-White (WPW). Vorbim despre o anomalie congenitală a activităţii cardiace, iar tatăl lui George Ţucudean a rememorat, în 2010, cum de a fost oprit de la efort de către medici.

„Eu mă născusem cu sindromul WPW, adică aveam un ţesut în plus la inimă care la efort accelera ritmul cardiac, dar la fel de bine putea să-l oprească. Sosise o circulară din Capitală, deoarece Toader, un baschetbalist de la Steaua, care suferea de acelaşi sindrom, murise la un antrenament“, a povestit Marius Ţucudean în 2010.

9 trofee a cucerit George Ţucudean ca fotbalist printre care titlul cu FCSB (2014-2015), cu Viitorul (2016-2017) şi cu CFR Cluj (2017-2018 şi 2018-2019).  

„Normal că te sperii, psihic te termină!“

Chiar dacă oficialii CFR-ului au căutat, în permanenţă, să minimalizeze problemele cardiace ale lui Ţucudean, jucătorul a recunoscut, acum vreo patru luni, că e extrem de îngrijorat. „Cred că toţi jucătorii care au asemenea probleme se gândesc să se lase. Da, mă gândesc, normal. Încă mai am teamă. Sunt om. Şi Khedira a jucat la Real Madrid, acum e la Juve, şi nu i-a zis nimeni că a avut asta, s-a descoperit aşa, întâmplător. Normal că te sperii, psihic te termină! Şi-acum am frică, aş minţi să spun că n-am frică.Trebuie să mă gândesc bine şi să iau o decizie“, a spus, la un moment dat, vârful CFR-ului.

Traseul fotbalistic al lui George Ţucudean

Perioadă Club

2009-2010 UTA

2010-2012 Dinamo

2012-2013 Standard Liege

2013-2014 Dinamo

2014-2015 Charlton

2014-2015 FCSB

2015-2016 Tg. Mureş

2016-2017 Pandurii

2016-2017 Viitorul

2018-prezent CFR Cluj

*A adunat 10 selecţii şi un gol în tricoul echipei naţionale

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite