Daniel Isăilă este Naşul Ligii I. Povestea antrenorului care a făcut din Astra lider

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laurenţiu Reghecampf şi Cosmin Contra sunt socotiţi cei mai talentaţi antrenori ai noului val, dar lider în România este Astra Giurgiu, condusă de Daniel Isăilă.

Lumina reflectoarelor îl prinde destul de rar în prim-plan, poate şi pentru că de regulă este îndreptată către alţi antrenori sau poate că preşedintele şi patronul său sunt mult mai guralivi. Daniel Isăilă n-a fost nici fotbalist de talia lui Cosmin Contra şi n-a aparţinut nici unei formaţii de anvergura Stelei, cum e cazul lui Laurenţiu Reghecampf, însă într-un fotbal în care cei doi antrenori de 38 de ani sunt socotiţi vârfurile noului val, tehnicianul Astrei dă ora exactă. Cel puţin, judecând după rezultatele echipei sale, care conduce în ierarhia Ligii I. Fără nicio legătură cu asta, porecla lui Daniel Isăilă este chiar Naşul, poreclă dobândită de pe vremea în care conducea vestiarul lui FC Braşov, acum mai bine de un deceniu.
A jucat contra lui Ronaldo
Isăilă are 41 de ani şi antrenează din 2006. Ca fotbalist a fost un tip muncitor, un jucător bun de provincie, care n-a avut însă norocul şi nici tupeul să se impună în Capitală. A început să joace la Tractorul Braşov şi la 25 de ani a trecut la concitadina FC Braşov. Acolo a făcut parte, în 2001, din echipa care a readus Braşovul în cupele europene după 27 de ani, o echipă frumoasă, antrenată de Gabi Stan, din care mai făceau parte Bodea, Stere, Buga, Buta ori regretatul Dossey. Cu FC Braşov, Isăilă a jucat contra marelui Inter şi a fost pe teren la revenirea lui Ronaldo după prima lui accidentare serioasă. Milanezii s-au distrat cu „stegarii”, 6-0 în dublă manşă, însă aceştia au rămas cu amintirea unor confruntări cu fotbalişti celebri, precum Toldo, Materazzi, Seedorf, Zanetti, Adriano, Cordoba şi amintitul Ronaldo.

image


Cel mai bun rapidist la Liverpool
N-a fost prima experienţă în cupele europene pentru actualul antrenor al Astrei, care jucase o jumătate de an şi la Rapid. Ca giuleştean a prins duelul cu Liverpool, din toamna lui 2000, iar în meciul din oraşul Beatleşilor a fost desemnat cel mai bun jucător al românilor. Formaţia lui Gerard şi Owen, pe atunci nişte puşti, a eliminat Rapidul antrenat de Anghel Iordănescu. Fără nicio legătură cu asta, Isăilă a fost trimis înapoi la Braşov de Mircea Rednic, cel care i-a preluat pe „vişinii” după demiterea „Generalului”. De atunci, din 2000 şi până în 2006, când s-a lăsat de fotbal, Isăilă a jucat numai la FC Braşov. Are în total 192 de meciuri şi 7 goluri pentru formaţia de sub Tâmpa.


Pasionat de psihologie
Ca antrenor şi-a început cariera la Săcele, în liga secundă. N-a ascuns niciodată că modelul său este Răzvan Lucescu, fost coleg de cameră la Braşov şi Rapid şi din acest motiv, în 2007, când Lucescu jr. a preluat Steagul i-a devenit secund. Apropiaţii spun că Isăilă are exact stilul lui Răzvan. Lucrează mult tactic, separat cu fiecare compartiment de joc, pune accent pe buna organizare şi pe schemele fixe, nu-şi omoară jucătorii cu vizionări plictisitoare, însă marea lui calitate pare cea umană. Nu e dur şi strict, dă jucătorilor libertate şi le cere să fie 100 % pentru fotbal doar la antrenamente şi la meciuri. În rest, fiecare e liber să facă ce vrea. Când simte însă cu unul nu este în apele sale îl cheamă la discuţii, unde-şi aplică cunoştinţele de psihologie, dobândite încă de când era jucător, atunci când colegii săi jucau rummy sau cărţi, iar el citea. „Cred că e important cum discuţi cu jucătorii. La meciurile cu echipele mari se motivează singuri, dar trebuie ţinuţi pe acelaşi nivel şi atunci când joacă împotriva unor formaţii mai slab clasate”, a explicat antrenorul liderului. Discursurile sale sunt extrem de motivatoare şi pentru că Isăilă un om care are cuvintele la el şi care se poate exprima uşor şi în engleză, pentru a se face înţeles şi de străinii Astrei.

Astra conduce în clasamentul Ligii I, cu patru puncte avans faţă de Steaua şi Petrolul

36 de meciuri are Isăilă la Astra, în toate competiţiile, înregistrând 21 de victorii, 10 egaluri şi 5 înfrângeri

Are trei fete cu o fostă scrimeră
Până la experienţa de la Astra, începută în aprilie 2013, Isăilă n-a avut mari rezultate. A antrenat Braşovul, de două ori în mandate scurte, Sportul Studenţesc şi FCM Târgu Mureş. La Astra a fost recomandat de Răzvan Lucescu, iar preşedintele Dinu Gheorghe a marşat pe această idee, probabil şi pentru că vedea în el un viitor Răzvan. Dacă lui Isăilă i se spune Naşul, Lucescu jr. chiar este naşul uneia dintre fetele lui Daniel. Tehnicianul giurgiuvenilor e căsătorit cu Valentina, o fostă scrimeră de lot naţional, şi împreună au trei fete: Doris Carolina (11 ani), Ribana Lucia (6 ani) şi Melisa Antonia (3 ani).  Genul de om căruia nu-i place să epateze, antrenorul Astrei îşi conduce zilnic liniştit Opelul Zafira, bun pentru familie, fără a se visa la volanul vreunui bolid. În timpul săptămânii stă la Ploieşti, unde se antrenează Astra, la meciuri merge la Giurgiu sau în deplasare cu echipa şi cum prinde o zi liberă fuge la Braşov, unde şi-a construit o casă.
  

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite