Blestemul african al maratoniștilor de elită: moartea lui Kiptum lungește o listă a groazei

0
Publicat:

Când te uiți pe lista deținătorilor de recorduri mondiale în proba de maraton, descoperi trei nume uriașe ale atletismului care, din păcate, s-au stins mult prea repede.

Kelvin Kiptum
Kelvin Kiptum

Primul a fost Abebe Bikila, legendarul etiopian care alerga în curse de 42,195km desculț! Și care a avut un destin tragic. Mai întâi, a rămas paralizat după un accident de mașină, în martie 1969, după care a murit în 1973, la doar 41 de ani. Tragedia s-a produs după o hemoragie cerebrală cauzată de accidentul pe care îl avusese cu patru ani mai devreme.

Acum, în decurs de doar 13 ani, am avut alte două decese ultramediatizate în rândul alergătorilor de elită în proba de maraton. Și, ceea ce șochează cu adevărat, e că aceste două tragedii au foarte multe elemente comune, după cum au remarcat jurnaliștii de la pulsesports.co.ke, un site din Kenya. Sursa citată a făcut o comparație între decesul lui Samuel Wanjiru și cel al lui Kelvin Kiptum. Doi kenyeni care s-au stins mult prea devreme, înainte de a-și valorifica la maxim potențialul sportiv uriaș.

24 de ani, o vârstă blestemată

Din capul locului, jurnaliștii de la Pulsesports au remarcat faptul că Wanjiru și Kiptum au murit la doar 24 de ani. Și, pentru fiecare dintre ei, socotelile cu proba de maraton s-a încheiat după o participare la cursa de la Chicago. Și coincidențele continuă!

Atât Wanjiru, cât și Kiptum au murit când erau în linia dreaptă a pregătirilor pentru Jocurile Olimpice. Samuel urma chiar să-și apere titlul olimpic, la Londra, în 2012, pe când Kelvin era favorit să cucerească prima sa medalie olimpică, la Paris, în vara acestui an.

Și încă un element comun: ambii alergători își propuseseră să spargă bariera de 2 ore. Cu precizarea că, totuși, Kiptum era mult mai aproape de această performanță uluitoare pe care spera să o realizeze pe 14 aprilie anul acesta, la Rotterdam. Wanjiru, în schimb, își fixase această țintă pentru 2013. De remarcat că rezultatele lui Samuel în proba de maraton au fost înregistrate înainte de apariția pantofilor cu placă de carbon în talpă, undeva în 2015. Aceste încălțări au avut o contribuiție importantă la îmbunătățirea recordurilor în proba de maraton.

Samuel Wanjiru
Samuel Wanjiru

Două accidente bulversante

Dacă Kelvin Kiptum a murit acum, alături de antrenorul său, Garvais Hakizimana (Rwanda, 36 de ani), după un accident cauzat de viteza excesivă, în schimb, dispariția lui Samuel Wanjiru rămâne și astăzi învăluită în mister.

Pe 15 mai 2011, Samuel a fost prins de nevasta sa în pat cu o altă femeie. După un scandal monstru în casa atletului, soția înșelată și-a închis soțul infidel în cameră și a plecat plină de nervi. La doar câteva minute după acest fiasco, Wanjiru a aterizat pe trotuarul din fața casei lor de două etaje. Nici până în ziua de astăzi, anchetatorii n-au reușit să stabilească dacă a sărit de pe balcon sau dacă a fost aruncat de cineva de acolo. Mai mult decât atât, autopsia a relevat doar că Wanjiru a murit din cauza unei lovituri la cap. Nu se știe însă dacă a fost lovit de un obiect, înainte de a cădea de pe balcon sau dacă lovitura fatală s-a produs în momentul în care a căzut.

Cert e că, spre deosebire de Kiptum, Wanjiru avea și probleme mentale tot mai grave și, în câteva rânduri, amenințase că își va pune capăt zilelor. Decesul său, la doar 24 de ani, a șocat lumea sportului în 2011, exact cum s-a întâmplat acum după dispariția lui Kiptum.

Kiptum Wanjiru jpg
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite