ANALIZĂ Hagi a ajuns „tătic” în Liga I. „Regele“ a fost cel mai vârstnic antrenor din campionatul nostru în prima etapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epoca „dinozaurilor” a apus în antrenorat. Gică Hagi, la cei 53 de ani ai săi, este cel mai vârstnic tehnician dintre cei aflaţi pe bancă în prima etapă din Liga 1.

Antrenorii de vârsta a treia nu mai sunt la modă în România. Epoca reprezentată de Florin Halagian, cu metodele sale neconvenţiale, care includeau pălmuirea jucătorilor sau trasul de perciuni, a lăsat loc generaţiei “Pro” de antrenori. Acum se poartă tinerii şcoliţi ce culeg statistici şi alte informaţii cu ultimele programe apărute în domeniu şi fură meserie de pe Internet.

Media de vârstă a celor 14 antrenori care au început campionatul în Liga I nu depăşeşte 43 de ani, iar Gică Hagi, la cei 53 de ani ai săi, a devenit “tătic” în breasla sa. Hagi şi Neagoe sunt singurii care au depăşit bariera celor 50 de ani, 7 antrenori (Enache, Pelici, Mangia, Măldărăşanu, Badea, Stoican şi Iordănescu) au între 40 şi 46 de ani, iar 5 tehnicieni (Teja, Alexa, Dică, Bratu şi Opriţa) sunt mai mici de 40 de ani.

Anul trecut, antrenorii mai vârstnici au apărut în Liga I ca soluţii de avarie şi nu e exclus nici acum să vedem vreun club cum apelează la “Smurd” Gigi Mulţescu (66 de ani), la “Comisarul” Ion Moldovan (63 de ani) sau la “Autobaza” lui Sorin Cîrţu (62 de ani).  În peisaj ar putea reapărea şi Ioan Andone (58 de ani), care ocupă funcţia de manager la Voluntari. Dacă “mezinul” antrenorilor din Liga I, Daniel Opriţa, nu va avea rezultate mulţumitoare la echipa ilfoveană, “Fălcosul” este prima variantă pentru poziţia de antrenor.
Andone ar fi fost de altfel deja dorit de CFR Cluj în locul lui Iordănescu. Ardelenii s-au orientat până la urmă spre Antonio Conceicao (56 de ani), care astfel devine el decanul de vârstă al Ligii I începând cu runda a doua. 


Stoican a antrenat 10 echipe
Interesant este că antrenorii care au în jur de 40 de ani nu sunt nici pe departe la prima lor experienţă în antrenorat. Flavius Stoican, de exemplu, la 41 de ani, şi-a trecut deja în CV-ul de antrenor nu mai puţin de 10 echipe, începând cu Minerul Valea Copcii şi continuând cu Reşiţa, Chindia, Mioveni, Dinamo II şi Dinamo, în două rânduri fiecare, Voluntari, Zimbru Chişinău, Pandurii şi, în fine, Poli Iaşi. La 39 de ani, Mihai Teja are cinci echipe antrenate, la fel ca şi Dan Alexa.
Singurul antrenor care a debutat în Liga I în acest sezon este Marius Măldărăşanu, numit la Astra la o vârstă destul de înaintată (43 de ani) în comparaţie cu cei pomeniţi mai devreme.


Antrenor tânăr şi la naţională
Şi stafful echipei naţionale e în trend, fiind în întregime format din antrenori tineri. Principalul Cosmin Contra are doar 42 de ani, fiind secondat de Adrian Mihalcea (42 de ani) şi Ionel Gane (46 de ani). Antrenorul cu portarii, Leontin Toader, e cel mai în vârstă, la cei 54 de ani ai săi.


Mulţi tineri stau pe bară
Pe lângă faptul că au ocupat locurile disponibile din Liga I, muţi antrenori tineri sunt încă în afara circuitului şi aşteaptă o şansă. Claudiu Niculescu (42 de ani) are şi el o experienţă deja însemnată şi caută o nouă ocazie de a reveni. Foarte mulţi tehnicieni, precum George Ogăraru, sunt proaspăt absolvenţi ai cursului Pro şi au astfel la mână toate actele necesare să-şi facă intrarea în fotbalul românesc. Pe de altă parte, sunt antrenori trecuţi de prima tinereţe, precum Vasile Miriuţă (49 de ani) sau Dorinel Munteanu (50 de ani), care pândesc şi ei o revenire în circuit.


Cei 14 antrenori din Liga I în prima etapă, în ordinea vârstei
Antrenor Club Vârstă
Gheorghe Hagi Viitorul                53 de ani şi 5 luni
Eugen Neagoe Sepsi                  50 de ani şi 11 luni
Costel Enache FC Botoşani        45 de ani şi 4 luni
Alexandru Pelici Hermannstadt   44 de ani şi 6 luni
Devis Mangia U Craiova              44 de ani şi o lună
Marius Măldărăşanu Astra           43 de ani şi 3 luni
Ionuţ Badea Concordia Chiajna    42 de ani şi 9 luni
Flavius Stoican Poli Iaşi                41 de ani şi 8 luni
Edward Iordănescu CFR Cluj        40 de ani şi o lună
Mihai Teja Gaz Metan Mediaş       39 de ani şi 10 luni
Dan Alexa Dunărea Călăraşi         38 de ani şi 10 luni
Nicolae Dică FCSB                        38 de ani şi 2 luni
Florin Bratu Dinamo                       38 de ani şi 6 luni
Daniel Opriţa FC Voluntari             36 de ani şi 11 luni

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite