„Cutremur“ la Cluj: CFR a dat afară trei oameni. Iordănescu a fost demis oficial, dar nu pleacă singur de la echipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliu Mureşan (stânga) a fost din start împotriva numirii lui Edward Iordănescu. FOTO: Sportpictures.eu
Iuliu Mureşan (stânga) a fost din start împotriva numirii lui Edward Iordănescu. FOTO: Sportpictures.eu

Management catastrofal la formaţia din Gruia, cea care, cândva, era recunoscută pentru echilibru: Antrenorul Edward Iordănescu a fost demis după doar trei meciuri oficiale şi înlocuit cu portughezul Toni Conceicao.

În debandada care guvernează în fotbalul românesc, cândva, Clujul era un exemplu de profesionalism. 

Încă de când a apărut în Liga I, sub patronatul lui Arpad Paszkany, formaţia din Gruia a impresionat prin modul în care a reuşit să se impune şi să câştige opt trofee în perioada 2008 – 2012. Apoi, inclusiv când CFR a intrat în insolvenţă, şefii ardelenilor au gestionat bine situaţia, reuşind inclusiv să câştige un trofeu, Cupa României (2015-2016). Nu mai departe de sezonul trecut, CFR a luat titlul fiindcă, spre deosebire de rivala FCSB, a ştiut să treacă mai bine peste momentele dificile şi perioadele cu rezultate mai puţin bune. Dacă la FCSB, Gigi Becali tuna şi fulgera după fiecare pas greşit, în schimb, la Cluj, s-a mers pe ideea de stabilitate şi de rezolvarea problemelor în „bucătăria internă“.

Acum însă, şi CFR s-a transformat într-un „spital de nebuni“! Conducerea a „reuşit“ o mutare de care, probabil, nu era capabil nici măcar vulcanicul de Gigi Becali: schimbarea antrenorului după doar trei meciuri oficiale!

Iordănescu, victima unui război intern

Cum s-a ajuns aici? Circulă mai multe variante şi, probabil, fiecare a contribuit puţin la această situaţie explozivă. În primul rând, se vorbeşte de faptul că de un an la CFR se derulează un război intern între cuplul Iuliu Mureşan (preşedinte) – Răzvan Zamfir (director sportiv) de o parte şi tridentul Bogdan Mara (manager) – Marian Copilu (vicepreşedinte) – Marius Bilaşco (şeful scouting-ului) de cealaltă.

În sezonul trecut, câştig de cauză în acest război au avut ultimii, care au luat deciziile cele mai importante şi munca lor s-a încununat cu câştigarea campionatului. Apoi, în momentul plecării lui Dan Petrescu în China, Iuliu Mureşan i-ar fi recomandat patronului Ion Varga aducerea lui Victor Piţurcă, pe când Bogdan Mara l-a dorit pe Edward Iordănescu. Din nou, s-a impus tabăra Mara – Copilu – Bilaşco, însă, de această dată, victoria a fost una de scurtă durată pentru simplul motiv că rezultatele nu i-au mai ajutat.

În aceste condiţii, Edward Iordănescu a devenit o victimă colaterală a acestui război. Mai mult, pe lângă Edward Iordănescu, au fost daţi afară şi Bogdan Mara, dar şi Marian Copilu.

Jucători care nu înţeleg decât cu „biciul“

La schimbarea lui Edward Iordănescu ar fi contribuit şi o problemă remarcată de afară de Dorinel Munteanu, fostul tehnician al clujenilor. 

„Eu cred că această echipă a fost setată după un stil, după un program, după mai mulţi factori în care au avut succes cu Dan Petrescu. Acum se vede o relaxare la nivelul jucătorilor, vestiarului, nu mai e tensiune, nu mai e teamă. Ei trebuiau să fie foarte concentraţi şi asta lipseşte“, a declarat „Munti“. Altfel spus, Edward Iordănescu n-ar fi reuşit să câştige respectul vestiarului. Iar asta pentru că, spre deosebire de Petrescu, care e renumit pentru că pune „biciul“ pe jucători pe unde merge, urmaşul său ar fi încercat să conducă echipa cu vorba bună. Doar că această strategie n-a funcţionat în cadrul grupului care există, în acest moment, la CFR şi care a fost obişnuit cu stilul dictatorial al lui Petrescu.

Precedentul Andone – Trombetta în 2008

CFR Cluj a fost, per ansamblu, un club stabil în România, mai ales dacă facem comparaţia cu restul Ligii I. Totuşi, schimbarea bruscă a lui Edward Iordănescu, după numai trei partide oficiale, nu e chiar o mutare fără precedent pentru gruparea ardeleană. În 2008, după ce Ioan Andone a câştigat primul titlu din istoria CFR, şefii clubului au decis demiterea „Fălcosului“ după numai şase etape scurse din campionatul următor! După un 0-0 cu Poli Iaşi, Ando a fost înlocuit cu secundul său de atunci, italianul Maurizio Trombetta, şi nici n-a mai apucat să conducă echipa în grupele Ligii Campionilor. Cu Trombetta pe bancă, CFR a învins AS Roma chiar pe „Olimpico“, scor 2-1. Acum, Iordănescu a părăsit formaţia clujeană, după ce a câştigat Supercupa României în unul din cele trei meciuri oficiale în care s-a aflat pe bancă.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite