„Bună seara, iubito“: Loredana Groza împlineşte 44 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loredana Groza împlineşte astăzi 44 de ani. Supranumită „Madonna a României“, artista şi-a descoperit de mică înclinaţia spre muzică şi a devenit una dintre cele mai bune voci ale ţării.

Pasiunea pentru muzică a Loredanei Groza a fost evidenţiată încă din copilărie, artista începând să cânte de la vârsta de 3 ani. La nici 14 ani participă la faza naţională a concursului „Cântarea României“, de la Focşani, acolo unde este remarcată de Dumitru Moroşanu şi Jolt Kerestely, care au chemat-o la Bucureşti să participe la preselecţia concursului „Steaua fără nume“, deşi vârsta minimă acceptată prin regulament era de 17 ani. Pentru a putea participa la acest concurs a fost nevoită să nu-şi spună vârsta, concurând alături de Ramona Bădescu şi Camelia Florescu. Venirea în Capitala s-a dovedit a fi de bun augur, din moment ce Loredana a reuşit să câştige concursul, trecând de o serie de probe precum: dicţie, recitare, cântat doar cu pianul, apoi cu orchestra Radiodifuziunii Române şi un duet cu o vedetă consacrată (Dorin Anastasiu).

La 16 ani, în 1986, participă pentru prima oară la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, unde câştigă marele premiu, fiind atunci cea mai tânără participantă şi câştigătoare din istoria festivalului. A interpretat două cântece în primă audiţie care au devenit în scurt timp şlagăre: „Mă întreb ce să fac?“ şi „Despre dragoste“. Imediat după acest moment, popularitatea Loredanei a crescut.

Loredana este interzisă începând cu anul 1988 pe micul ecran de către regimul comunist, după ce la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia desfăşurat în 1987 afişează un ruj de buze de o culoare stridentă „nedemnă pentru nişte tinere comuniste“. Chiar şi aşa, cariera acesteia urcă fulminant odată cu lansarea primului album, „Bună seara, iubito“, realizat cu ajutorul lui Adrian Enescu. Este lansată şi piesa cu acelaşi nume, cântată în duet cu Ion Caramitru, care are un succes cu mult peste aşteptări şi este considerat cel mai celebru hit al Loredanei, vândut în peste un milion de copii. Piesa a fost interzisa şase luni, din cauza versurilor şocante, puternice, prea directe pentru acele vremuri. Pe de altă parte, melodia a avut parte şi de recunoaştere internaţională, Asociaţia Posturilor de Radio din Europa premiindu-l pe Adrian Enescu.

După căderea regimului comunist Loredana a hotărât să-şi încerce norocul şi în alte ţări pentru a stabili un contact cu locurile de unde venea muzica adevărată. Astfel, în Marea Britanie, la Londra, cu ajutorul prinţesa Margareta, a susţinut un concert memorabil la Palladium Hall (sala unde au concertat The Beatles şi Rolling Stones), alături de The Drifters, Tom Jones, şi alte nume celebre.

În 1989 a aparut cel de-al doilea album purtând semnătura lui Adrian Enescu şi a lui Lucian Avramescu, „Un buchet de trandafiri“, care, de asemenea, a fost un succes de proporţii. În 1993 participă din nou la Mamaia şi ia locul I la secţiunea şlagăre, cu o piesa semnată de Marius Ţeicu, „Ce va fi cu iubirea mea“, care beneficiază de un videoclip produs de catre Luminiţa Dumitrescu. Tot atunci a început să lucreze în mod serios la un nou album, colaborând cu Direcţia 5, cu Răzvan Mirică şi Marian Ionescu.

Albumul „Atitudine“, din 1994 a beneficiat de un turneu de două luni în Statele Unite ale Americii, prin care Lori a străbătur aproape toate oraşele şi statele americane.

În 1996 a aparut albumul „Tomilio“, dar şi colaborarea cu Pro TV. 1998 a fost anul în care Loredana a lansat, în luna decembrie, maxi-single-ul „Lumea e a mea“ înregistrat cu B.U.G. Mafia şi produs de Media Pro Music, piesa de un succes fantastic.

Dupa zece ani, Loredana a reluat colaborarea cu Adrian Enescu pentru albumul „Diva inamorata“. Au urmat doua albume inspirate din folclor „Agurida“ şi „Zaraza“. Este căsătorită cu Andrei Boncea, cu care are o fetiţă, Elena. În ultimii ani, Loredana Groza şi-a făcut un obicei din a interpreta diverse piese luate din folclor sau din repertoriul unor cantăreţi de muzică lăutărească.

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite