Loredana Groza a fost dată în judecată de Gabi Luncă pentru nerespectarea drepturilor de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredana
Groza este acuzată de Gabi Luncă de nerespectarea drepturilor de
autor în cazul melodiei „Într-o zi la poarta mea“
Loredana Groza este acuzată de Gabi Luncă de nerespectarea drepturilor de autor în cazul melodiei „Într-o zi la poarta mea“

Loredana Groza (43 de ani) a fost dată în judecată de Gabi Luncă (76 de ani), într-un dosar în care cântăreaţa de muzică lăutărească îi cere daune pentru că a folosit fără acordul ei piesa „Într-o zi la poarta mea“.

După ce a împrumutat mai multe piese din folclorul românesc, Loredana s-a oprit şi asupra unei compoziţii lăutăreşti, „Într-o zi la poarta mea“, despre care Gabi Luncă spune că a compus-o în urmă cu patru decenii. Astfel, din moment ce Loredana a interpretat melodia fără acordul cântăreţei de muzică lăutărească între cele două s-a ajuns la o dispută tranşată la tribunal. Gabi Luncă susţine că a compus piesa respectivă „într-o dimineaţă, după un Revelion, prin 1973“ şi că astfel ar beneficia de drepturi de autor.

Anterior Loredanei, nume precum Romica Puceanu, Monica Anghel şi Daniela Gyorfi au mai interpretat piesa. Tocmai din acest motiv, Loredana s-a apărat şi a declarat în faţa judecătorilor că melodia nu ar aparţine unei persoane, ci folclorului românesc. Melodia a fost inclusă pe albumul „Agurida“, din 2001, al Loredanei, dar Gabi Luncă a înregistrat piesa abia în 2009 la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA).

Gabi Luncă susţine că a încercat să stea la disucţii cu Loredana, doar că aceasta ar fi refuzat-o constant, acesta fiind motivul pentru care au ajuns la judecată. „N-am cerut niciun ban daune. Dacă judecătorii decid că am dreptul să primesc ceva, voi da totul săracilor“, le-a spus Gabi Luncă ziariştilor aflaţi azi la Judecătoria Buftea.

Gabriela Luncă s-a născut în 1938 în comuna Vărbilău, din judeţul Prahova. A început să cânte de la 13 ani alături de tatăl ei, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploieşti. La 18 ani primeşte o invitaţie din partea lui Ionel Budişteanu să vină la Bucureşti. Astfel, îşi face debutul la radio, apoi urmeză colaborarea cu Electrecord. La 26 de ani s-a căsătorit cu Ion Onoriu, un acordeonist în vârstă de 27 ani, care avea doi copii dintr-o căsnicie anterioară. Gabi Luncă şi Ion Onoriu au împreună patru copii: Emanuel, Estera, Sara, Rebeca.

Loredana Groza s-a născut la Oneşti, judeţul Bacău, pe 10 iunie 1970. Are la activ 18 albume muzicale de succes, precum „Agurida“ şi  „Zig Zagga Extravaganza“. Loredana a jucat în mai multe filme şi telenovele. Din iunie 1998, este căsătorită cu regizorul Andrei Boncea şi au împreună o fată, Elena.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite