Afacerea „Markovici”, crima care a marcat carierele lui Alain Delon și fostului președinte francez Georges Pompidou

0
Publicat:

Crima a stârnit un scandal politic în Franța, iar presa a speculat că actorul ar fi fost implicat în ceea ce a numit „Afacerea Marokvici”.

Actorul Alain Delon FOTO: Arhivă
Actorul Alain Delon FOTO: Arhivă

Alain Delon fost și subiectul unor evenimente controversate, cel mai faimos dintre ele fiind moartea violentă a fostului său apropiat, șofer și body-guard Stevan Markovici, în 1968.

Crima a fost denumită de presă „Afacerea Marokvici”.

În timp ce Alain Delon filma „La Piscine”, Stevan Markovic, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit mort într-un tomberon la marginea Parisului. Circumstanțele misterioase ale morții sale au stârnit un scandal uriaș. Fratele victimei a lansat acuzații publice. Acestea au implicat nu doar pe Alain Delon, ci și pe președintele Pompidou și alți membri ai anturajului actorului.

„Distrugerea unui idol, ce subiect de senzație! Sunt sătul de meseria asta. Cred că o să mă retrag cel mai târziu la 45 de ani. Ce o să fac când o să mă retrag din film? Toată lumea o să rămână trăznită! Dar nu e încă momentul să-mi dezvălui intenţiile”, relata actorul după scandalul în care fusese atras.

Această tragedie a generat un conflict intens între fratele lui Markovic și Alain Delon.

De altfel, Alain Delon a fost interogat de Poliție, ca martor, însă fără a fi pus vreodată sub acuzare.

„Markovici, un emigrant de origine iugoslavă, a fost angajat în urmă cu aproximativ patru ani de Delon ca înger păzitor, devenind dublura sa și, cu timpul, un fel de factotum pe lîngă actor, locuind chiar împreună cu acesta într-un apartament din vila sa pariziană, și fiind admis in cercurile sale cele mai intime. În luna august a acestui an, după mai multe certuri între cei doi — provocate, după cum se afirmă în prezent, de viaţa scandaloasă a lui Markovici şi de legăturile «dubioase» ale acestuia — Delon l-a concediat. Ultima dată Markovici a fost văzut ieşind din locuinţa sa la 22 septembrie. Iar la 1 octombrie cadavrul său a fost găsit cu un căluş în gură, legat fedeleş şi împachetat într-un sac, aruncat într-un loc pentru depozitarea gunoaielor”, arăta revista Flacăra, în 1968.

Gangsterul corsican François Marcantoni, un prieten al lui Delon, a fost suspectat de implicare în crimă și arestat în 1968.  Marcantoni a fost reținut timp de 11 luni. El a fost eliberat din lipsă de dovezi concludente

„Ancheta care a pornit s-a axat pe legăturile lui Markovici cu o serie de traficanţi de droguri, existând unele indicii că acesta ar fi fost implicat într-o afacere de trafic de false droguri, împreună cu un corsican aflat în evidenţa Oficiului francez antidrog, Marcantoni, şi cu un alt iugoslav, Borislav Massarovici — reţinuţi de altfel de poliţie”. arăta revista Flacăra, în 1968.

 În cele din urmă, cazul a fost închis, în lipsa probelor care puteau duce la identificarea autorilor crimei.

Marcantoni și Delon îl cunoscuseră pe Markovic în timpul unor filmări în Belgrad, unde actorul era implicat. Markovic era cunoscut pentru dependența sa de jocuri de noroc. Acesta era renumit pentru organizarea unor petreceri extravagante la care participau personalități de marcă.

El ar fi instalat camere ascunse în locurile unde aveau loc aceste evenimente. Scopul era de a înregistra momente compromițătoare și a șantaja oaspeții.

Se spune că Markovic a vizat printre altele pe Delon și Marcantoni.

Principalul său obiectiv era să obțină fotografii compromițătoare cu Claude Pompidou, soția lui Georges Pompidou, scrie historia.ro.

Georges Pompidou a preluat funcția de președinte al Franței după Charles de Gaulle. El a avut un mandat de cinci ani (1969-1974). Acesta a fost profund afectat de scandalul „Afacerea Markovic”. În timpul președinției sale, Pompidou a fost asaltat constant de presă din cauza acestui scandal.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite