Victimizare pe scară mare: CNA şi reprezentanţii Intact se întâlnesc pentru a găsi soluţii. Membrii forului, între „dezinformare“ şi „cenzură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi reprezentanţii grupului de media Intact, din care fac parte posturile Antena 1 şi Antena 3, se vor întâlni joi pentru a discuta despre implicaţiile tehnice ale faptului că trustul va rămâne fără studiouri în cinci zile, potrivit deciziei Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Decizia CNA vine după ce luni ANAF a anunţat că sediile Antena 1 şi Antena 3 trebuie eliberate în termen de cinci zile, inspectorii prezentându-le reprezentanţilor televiziunilor notificarea de evacuare pentru a pune în executare sentinţa penală din 2013, potrivit căreia statul a intrat în posesia imobilelor. 

Membrul CNA Gabriel Tufeanu a adus în discuţie această problemă, la începutul şedinţei CNA de marţi, şi a propus ca membrii forului audiovizual şi reprezentanţii grupului media să poarte o discuţie cu privire la posturi situaţia trustului şi a sediilor de birouri, după cum notează agenţia Mediafax. „Ar trebui să discutăm cu Antena Group şi ANAF să vedem despre ce e vorba (...) dacă au de unde să emită (...) să avem ambele poziţii (...) să aflăm ce facem noi în această situaţie. O decizie a instanţei trebuie respectată întocmai“, a explicat Tufeanu.

De asemenea, vicepreşedintele instituţiei, Răsvan Popescu, a întărit propunerea, explicând faptul că, în această situaţie, Consiliul trebuie să analizeze un eventual dosar de autorizare al unui nou studio. Potrivit legislaţiei audiovizualului, pentru ca Antena 1 şi Antena 3 să poată emite dintr-un alt studio, acesta trebuie să fie autorizat de către Consiliu.

Pe de altă parte, membrul CNA Monica Gubernat a spus despre grupul Intact că este „cel mai important trust din România“, precizând că o eventuală întrerupere a emisiei televiziunilor sale lezează dreptul publicului. Prezentă la şedinţa CNA de marţi, Norina Ionescu, avocata grupului media, a informat forul că la şedinţa de joi a Consiliului vor fi prezenţi „reprezentanţii managementului de top ai Antena Group“.

Evacuare Antena 3: Vedetele au apăsat pedala emoţională

La scurt timp după anunţul făcut de ANAF, Antena 3 a întrerupt programul obişnuit pentru o ediţie specială a emisiunii „Sinteza zilei“, în care vedetele trustului s-au mobilizat şi au prezentat argumente emoţionale în semn de protest faţă de decizia ANAF. Programul s-a întins pe mai multe ore şi a fost transmis pe toate cele patru posturi, respectiv Antena 3, Antena 1, Antena Stars şi Euforia TV. În studio, pe lângă figurile obişnuite, au fost chemate să susţină cauza şi vedete precum Andreea Berecleanu, Simona Gherghe, Dan Negru, Dan Capatos, Mihai Morar, Răzvan Simion şi Dani Oţil. 

„Guvernul aruncă în stradă cinci televiziuni“, „Antena 3, în uriaş pericol“, „Mii de oameni trimit mesaje, vor să iasă în stradă“, au fost doar câteva dintre mesajele care au rulat pe ecran. Mai mult, în partea dreaptă a apărut un cronometru care numără zilele până când sediile confiscate trebuie eliberate, iar Dana Grecu a apăsat la maximum pedala emoţională făcând un tur al redacţiei Antenei 3, unde „lucrează oameni care au familii“. „Noi n-avem mamă, n-avem tată când este vorba de acurateţea informaţiei“, a punctat ea, potrivit Paginademedia.ro

„Execuţie, nu executare“ a fost expresia folosită de realizatori pentru a descrie somarea de evacuare. Alessandra Stoicescu a catalogat decizia drept „un act terorist“, Mircea Badea a spus că statul nu este interesat să obţină bani, ci să închidă televiziunile, s-a vorbit despre atacuri la libertatea presei, despre abuzuri, despre ieşit în stradă, iar preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Dacian Cioloş au fost invitaţi la sediul Antenei 3. 

Evacuare Antena 3: CNA, păreri pro şi contra

Prima reacţie din partea CNA a venit din partea membrului Valentin Jucan (foto Eduard Enea), care a acuzat trustul că dezinformează şi face „şantaj public“ prin modul în care prezintă decizia ANAF. „Antena 3 ştia din august 2014, data hotărârii judecătoreşti rămasă definitivă, faptul că trebuie să îşi găsească alt sediu. Au sperat că vor fi ţinuţi în braţe“, a scris Jucan pe Facebook

Pe de altă parte, un alt membru CNA, Radu Călin Cristea, le-a transmis în direct celor de la Antena 3 un mesaj de încurajare, fiind de părere că este nedrept ceea ce se întâmplă, subliniind că este un gest de cenzură şi intimidare. „Aspectul cel mai frapant în năvălirea agenţilor ANAF în sediul Antenei 3 ţine de cenzură şi intimidare. Cenzură ca pe vremea lui Brucan şi a lui Dumitru Popescu – „Dumnezeu“. Intimidare, pentru că nu-mi imaginez că funcţionarii ANAF-ului şi şefii lor văzuţi, dar mai ales nevăzuţi nu înţeleg că ordinul de părăsire a sediului de către cinci televiziuni în plină emisie este complet absurd. E foarte rău când instituţiile statului dau ultimatumuri democraţiei. Ceva e putred cu instituţiile acelea, aşa cum putred e însuşi gândul de a închide o televiziune, oricare ar fi aceasta. Antena 3 nu e doar o televiziune, ci un fenomen mediatic. Acum – voi, realizatorii programelor Antenei 3, şi telespectatorii voştri vă aflaţi la o răscruce. E nedrept ce vi se întâmplă, dar impasurile sunt parte din viaţă. Au fost create pentru a fi depăşite. Şi le veţi depăşi“, se arată în mesajul lui Cristea, citat de Paginademedia.ro.

Evacuare Antena 3: Dragnea sare în apărarea Antenelor, iar Cioloş e chemat să dea explicaţii

Realizatorul şi directorul Antena 3 Mihai Gâdea a anunţat în direct că inspectorii ANAF au emis un ordin de „evacuare urgentă“ a sediilor Antena 3 şi Antena 1. Reamintim că joi, Gelu Diaconu, şeful ANAF, a fost demis de premierul Dacian Cioloş după ce a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului într-un dosar de corupţie.

Astăzi, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, senatorii au aprobat ca premierul Dacian Cioloş să vină mâine în plenul Senatului pentru a da explicaţii cu privire la evacuarea Antenei 3. Conform legii, Cioloş este obligat să meargă în plen. Solicitarea lui Tăriceanu a întrunit o largă majoritate, ceea ce arată că atât PSD, cât şi PNL au fost de acord să implice Senatul într-un război purtat de trustul lui Dan Voiculescu cu statul.

De asemenea, preşedintele PSD Liviu Dragnea a sărit în apărarea Antenelor, precizând că ANAF a descins într-un mod abuziv şi somându-l pe Cioloş să găsească soluţii pentru ca televiziunile trustului Intact să nu fie închise. 


Pe aceeaşi temă: 

Ordin de „evacuare urgentă” a sediilor Antena 3 şi Antena 1

Scandalos. Senatul îl pune pe Cioloş să dea explicaţii pentru evacuarea Antenei 3. Tăriceanu a venit cu propunerea, iar PSD şi PNL au votat cot la cot

Liviu Dragnea sare în apărarea Antenei 3: „ANAF a descins într-un mod abuziv. Cioloş să găsească soluţii ca aceste televiziuni să nu fie închise“

 

Valentin Jucan, membru CNA, spune că Antena 3 face „şantaj public“ în legătură cu notificarea ANAF

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite