Situaţie incertă pentru Dragoş Pătraru la TVR: „Eu accept să nu fiu plătit în ianuarie. Pentru cine e important ca Starea Naţiei să tacă luna aceasta?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Starea Naţiei“, prezentată de Dragoş Pătraru, la TVR 1, este din nou pusă sub semnul întrebării. Realizatorul susţine că mâine se va decide dacă emisiunea sa revine de luni pe post şi sugerează că situaţia ar fi creată încă o dată pe fond politic.

În ultima ediţie din 21 decembrie 2017, Dragoş Pătraru le spunea telespectatorilor că viitorul emisiunii „Starea Naţiei“ la postul public, la început de 2018, se află în incertitudine „din motive care îl depăşesc“ şi invoca „cenzura“ politică ca motiv ce i-ar putea împiedica revenirea pe micile ecrane în luna ianuarie.

„Dacă totul merge bine, din motive care mă depăşesc, ne vom vedea din 8 ianuarie tot aici. Desigur, vă povestesc eu tot. Dacă nu, înseamnă că partidul şi cenzura au învins încă o dată Starea Naţiei“, a spus Pătraru în ultima ediţie din decembrie.

Contactat de Pagina de Media, Pătraru a declarat că după două săptămâni de negocieri cu TVR, sâmbătă, 6 ianuarie, va avea loc „ultima rundă“.

TVR invocă motive financiare, dar Pătraru e dispus să nu fie plătit pe ianuarie

Realizatorul a mai precizat că TVR doreşte să difuzeze reluări ale emisiunii „Starea Naţiei“ în luna ianuarie şi că a invocat drept cauză problemele financiare. Pătraru spune că s-a oferit inclusiv să lucreze gratis în luna ianuarie.

„În discuţiile pe care le-am avut, TVR a invocat probleme financiare, noi ajungând până la punctul în care am oferit gratuit licenţa şi formatul, oferindu-ne (noi nefiind plătiţi din bani publici, ci din surse proprii) să facem şi treaba departamentului de publicitate şi să vindem noi minute, echipa noastră de vânzări adică, ca să ne scoatem banii. Eu accept inclusiv să nu fiu plătit în ianuarie, le-am propus să nu ne dea deloc bani, urmând ca pe noi să ne susţină telespectatorii din donaţii. Dar problema TVR pare să fie cu totul alta. Nu înţeleg de ce în ianuarie TVR ne-a propus să difuzăm reluari. Pentru cine e important ca Starea să tacă în luna ianuarie? Râmâne valabil ce am spus la ultima emisiune, sper ca la întâlnirea de mâine interesul telespectatorilor să fie pus mai presus decât alte interese, ale celor care vor să controleze editorial televiziunea publică“, a declarat el pentru Pagina de Media.

Cu toate acestea, Dragoş Pătraru spune că, oricum, „echipa Starea Naţiei se va prezenta pe 8 ianuarie la treabă“, indiferent că emisiunea se va vedea la TVR sau altfel.

„Indiferent de ce se va întâmpla la negocierile de mâine, cei care urmăresc Starea Naţiei vor avea la ora 22.30 emisiunea. Sunt multe lucruri de povestit, o să le povestesc pe toate începând de luni. Promit să le spun telespectatorilor tot ce s-a întâmplat începând de luni“, a mai spus Dragoş Pătraru.

„Starea Naţiei“, la a doua colaborare tensionată cu TVR

Dragoş Pătraru a venit prima dată la TVR 1 cu „Starea Naţiei“ pe 1 septembrie 2014, dar a încetat colaborarea cu postul public în mai 2016, după ce realizatorul a criticat în termeni duri, în emisiune, situaţia Televiziunii Române. Apoi, „Starea Naţiei“ s-a mutat la Digi 24 pentru un an, până când, în iunie 2017, jurnalistul a anunţat că îşi doreşte să încheie contractul semnat pe 3 ani cu postul de ştiri, după conflictul public avut cu redactorul-şef al Digi 24, Cosmin Prelipceanu, şi motivând că valorile după care se ghidează echipa emisiunii nu sunt comune cu cele ale televiziunii RCS&RDS.

În 4 septembrie 2017, „Starea Naţiei“ revenea la TVR 1, dar într-o formulă de colaborare nouă, în care echipa emisiunii are contracte de drepturi de autor cu televiziunea publică.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite