Dragoş Pătraru, despre culisele plecării de la Digi24 şi revenirea la TVR: Vom continua să taxăm derapajele oricui. La Digi, problema e filosofia impusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Pătraru revine la TVR după un an FOTO Dorin Constanda
Dragoş Pătraru revine la TVR după un an FOTO Dorin Constanda

Dragoş Pătraru a acordat un interviu site-ului Paginademedia.ro în care oferă detalii despre revenirea la Televiziunea Română cu emisiunea „Starea Naţiei“ şi vorbeşte despre neînţelegerile care au dus la încheierea colaborării cu postul Digi24 după doar un an din cei trei stipulaţi în contract.

Dragoş Pătraru a acordat un revin la postul public după un an.

Realizatorul a dezvăluit că a ales TVR 1 deşi a avut o opţiune mai bună din punct de vedere financiar la o televiziune comercială. Motivul pentru care a ales totuşi postul public? „Toţi oamenii pe care i-am întrebat unde vor să ne vadă au spus TVR. Iar când m-a sunat Irina Radu (şefa Televiziunii Române – n.red.) să-mi spună că ne vrea înapoi i-am zis că venim cu mare bucurie s-o ajutăm să fie dată afară“, a declarat Pătraru.

Dragoş Pătraru: „Nu cred că la TVR nu se acceptă critica, eu am spus tot ce am vrut acolo“

Dragoş Pătraru a încheiat colaborarea cu TVR 1 în luna iunie a anului trecut şi nu s-a ferit niciodată să critice dur postul public. „Televiziunea publică le aparţine cetăţenilor, nu doar celor care lucrează acolo. Asta nu vor unii să înţeleagă. Se primesc bani de la cetăţeni pentru a face un conţinut de calitate, la care oamenii să se uite. Nu se uită, nu îţi îndeplineşti misiunea publică“, a declarat jurnalistul pentru Paginademedia.ro.

Întrebat dacă va mai critica instituţia, Pătraru a precizat că echipa sa va continua să sancţioneze derapajele indiferent cui aparţin: „Nu cred că la TVR nu se acceptă critica. Eu am spus tot ce am vrut acolo. S-au supărat unii, e drept, dar asta e. Importante sunt rezultatele. Se uită oamenii la noi? Au încredere în noi? Se simt informaţi când se uită la TVR? Le place, se distrează? Este TVR o platformă neutră pentru dezbateri? Eu citesc tot timpul despre oameni din TVR, de la simpli angajaţi până la nivelul Consiliului de Administraţie, care critică TVR-ul. Şi fiecare îşi spune argumentele. Contează cum devenim mai buni după aceste dispute. Cum reuşim să le oferim oamenilor producţii mai bune. (...) Repet, funcţionăm în interesul publicului, nu al unei instituţii.“

Dragoş Pătraru, despre Digi24: „Nu poţi să te numeşti jurnalist când aperi instituţii şi corporaţii“

După plecarea de la TVR, echipa „Starea Naţiei“ a încheiat o înţelegere cu Digi24, însă în luna iunie a acestui an Pătraru şi-a anunţat intenţia de a părăsi Digi 24, deşi contractul expira peste doi ani, invocând viziunea diferită asupra modului în care fiecare înţelege ce înseamnă meseria de jurnalist.

Pătraru a explicat pentru Paginademedia.ro că a ajuns la o înţelegere cu persoanele din conducerea companiei RCS&RDS, precizând că după ce a semnalat neregulile „i s-a pus în vedere că trebuie să reprezinte interesele companiei care îl plăteşte.“

Pătraru susţine că marea problemă a fost „filosofia impusă“ televiziunii Digi 24 de a lucra în interesul unor instituţii şi al unor corporaţii. „De-aia Digi nu are audienţă mai mare. Pentru că nu vede o societate construită în jurul omului, ci în jurul unor instituţii. Nu poţi să te numeşti jurnalist când aperi instituţii şi corporaţii (aţi văzut cum li se plânge de milă marilor investitori acolo şi cum se ţipă la români, că sunt leneşi şi proşti şi trebuie să muncească pe doi lei?) înaintea oamenilor. E problema lor, dar nouă, celor de la «Starea Naţiei», nu ne place asta.“

„Nemulţumiri mari“ la nivelul patronatului Digi24

Pătraru a comentat şi informaţiile potrivit cărora există planuri de închidere ale Digi 24, declarând că ştie că există nemulţumiri mari la nivelul patronatului şi că staţia pierde foarte mulţi bani.

Legat de conflictul public avut înainte de plecarea de la Digi cu redactorul şef Cosmin Prelipceanu, Pătraru a precizat că au stat de vorbă o singură dată, la începutul colaborării, când i-a spus lui şi altor doi membri ai echipei „că vor pleca de la Digi rapid, pentru că este «un post atipic»“. 

De la TVR 1 la Digi24 şi înapoi la TVR 1

Noul sezon al emisiunii „Starea Naţiei“ va debuta pe 4 septembrie, iar producţia va fi difuzată pe TVR 1 la ora 22.30, cu reluare la ora 6.00 pe acelaşi canal şi după amiază, pe TVR 2. De asemenea, producţia va fi disponibilă şi pentru românii din străinătate, pe TVR Internaţional.

Amintim că Dragoş Pătraru, după ce a încheiat colaborarea cu Televiziunea Română în luna iunie a anului trecut, a semnat un contract de trei ani cu Digi 24. În luna iunie a acestui an însă Pătraru a anunţat că vrea să renunţe la colaborarea cu televiziunea RCS&RDS, decizia venind după conflictul public avut cu redactorul-şef al Digi 24, Cosmin Prelipceanu. Totul a început în luna mai, când jurnalistul a criticat dur conducerea Digi 24 pentru faptul că a ocolit dosarul în care este vizat şi Ioan Bendei, fostul administrator al companiei RCS&RDS. În replică, Prelipceanu a anunţat că instituţia se dezice de afirmaţiile lui Pătraru, somându-l pe acesta că îl va da în judecată dacă nu prezintă lista cu jurnaliştii acoperiţi, făcând referire la o frază cu care Pătraru şi-a încheiat materialul. Schimbul de replici a fost încheiat tot de Pătraru, care l-a ironizat pe Prelipceanu şi a explicat de ce Digi 24 îşi pierde credibilitatea şi de ce au apărut suspiciuni cu privire la integritatea televiziunii.  

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite