„Venus“, prima formaţie pop-rock din România alcătuită doar din fete: „Veneau unii să mă tragă de păr“ VIDEO

0
Publicat:

La sfârșitul anilor ’60, patru fete s-au reunit în trupa „Venus“, prima formaţie pop-rock alcătuită numai din reprezentante ale sexului frumos, studente la Conservator.

PostModernism Museum, o platformă muzeală privată care produce și promovează proiecte de cultură contemporană și dezvoltă programe de cercetare culturală, recreează atmosfera muzicală a anilor ’60- ’70.

În cadrul proiectului „Femei în muzica rock din România“, un spațiu aparte îl ocupă formația „Venus“, prima trupă pop-rock alcătuită numai din fete, de altfel una dintre primele din Europa de acest gen.

VENUS la barul din Student Club
VENUS la barul din Student Club

Inițial, trupa a fost formată din Nicoleta Păun, Mihaela Surulescu, Elvira Iancu și Eugenia Tonescu Șerbănescu.

„Eram încă studentă la Conservator și, împreună cu o colegă, Mihaela Surulescu, am mers la Casa Studenților și am obținut un spațiu de repetiție într-o o cămăruță. Acolo veneau cele mai tari trupe ale momentului“, își amintește fondatoarea trupei, Nicoleta Păun.

Eugenia Șerbănescu a fost o apariție ciudată al acea vreme, fiind prima fată bateristă. „Era o ciudățenie. Apariția mea pe piața Conservatorului a fost o noutate pentru că am fost prima fată la percuție: într-o clasă de 12 băieți eu am fost singura fată. După aparițiile de la Teatrul Tănase, uneori îmi era teamă să merg pe stradă. Veneau unii și strigau: «Uite-o pe aia de la Venus» sau veneau unii să mă tragă de păr să se convingă că nu sunt un băiat cu perucă“, a povestit ea într-un interviu la emisiunea „Timpul chitarelor“.

image

După o primă perioadă beat, trupa s-a îndreptat spre rock, beneficiind şi de aportul unei soliste ca Suzana Georgescu, singura care mai cântă astăzi, în Germania. Liane Birnberg, solista din perioada beat, a compus în continuare muzică în Germania, dar în alt registru stilistic.

Dispărute de pe scene în a doua parte a anilor ’70, câteva componente s-au revăzut în 2009, pe scena emisiunii TVR 2 „Timpul chitarelor”.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite