Israelul ameninţă că se retrage de la Eurovision 2024. Care este motivul?

0
Publicat:

După ce a fost validat pentru Eurovision 2024, iată că acum Israelul ameninţă că se retrage din competiţie, dacă i se va cere să modifice versurile cântecului cu care s-a înscris, potrivit Agerpres.

foto arhivă
foto arhivă

Avertismentul Israelului cu privire la retragerea sa din competiţia Eurovision 2024 vine la foarte scurtă vreme după ce organizatorii au anunţat că au soluţionat petiţiile depuse cu privire la excluderea din concurs a acestei ţări, ca formă de protest faţă de războiul din Fâşia Gaza.

Toate aceste discuţii au fost generate de versurile „October Rain”, melodie pe care Eden Golan o va interpreta la concursul găzduit de oraşul suedez Malmo. Dacă organizatorii vor cere schimbarea versurilor, care evocă atacul sângeros comis de Hamas în octombrie 2023, Israelul anunţă că se va retrage din competiţie.

Motivul invocat pentru modificarea textului este politizarea unui concurs de muzică, ceea ce regulamentul de oganizare nu poate permite. Este adevărat că melodia lui Eden Golan nu menţionează explicit atacul terorist din 7 octombrie 2023, dar nu există niciun dubiu că ele se referă la acest subiect, au dezvăluit companii mass-media şi observatori israelieni.

„Dansând în furtună,/ Nu avem nimic de ascuns./ Du-mă acasă/ Şi lasă lumea în urmă/ Şi îţi promit că asta nu se va mai întâmpla niciodată./ Sunt încă ud de la ploaia din octombrie,/ Ploaie de octombrie”, sună o strofă a acestui cântec, ale cărui versuri au fost făcute publice de Societatea publică israeliană de radioteleviziune (KAN).

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatoarea concursului, încearcă să stabilească dacă versurile piesei pot fi considerate ca fiind declaraţii politice, un fapt interzis de Eurovision. Ea a precizat că „este pe cale să examineze versurile” şi că nu a luat deocamdată o decizie. „Dacă un cântec este considerat inacceptabil din orice motiv, radioteleviziunile au posibilitatea de a propune un nou cântec sau noi versuri, în conformitate cu regulamentul concursului”, a precizat EBU.

La rândul său, Societatea publică israeliană de radioteleviziune (KAN) a anunţat în această săptămână că se află „în discuţii” cu EBU în legătură cu participarea Israelului la Eurovision, dar a subliniat că „nu intenţionează să înlocuiască cântecul”. „Dacă piesa nu este aprobată de EBU, atunci Israel nu va putea să participe la concurs”, a adăugat KAN.

Reacţiile nu au întârziat să apără. Astfel, o eventuală interdicţie a piesei în forma actuală a stârnit indignarea ministrului israelian al Culturii şi sporturilor, Miki Zohar, care o consideră „scandaloasă”. Cântecul este „emoţionant” şi „exprimă sentimentele poporului şi ţării noastre în aceste zile, nefiind politic”, a scris el în această săptămână pe reţelele de socializare. „Sper că Eurovision va rămâne un eveniment muzical şi cultural, nu o arenă politică”, a adăugat el

Şi preşedintele israelian, Isaac Herzog, a pledat duminică pentru un dialog „inteligent” între EBU şi KAN pentru a permite participarea ţării sale la acest concurs vizionat de „sute de milioane de oameni”, potrivit declaraţiilor sale făcute într-o conferinţă de presă organizată la Ierusalim.

Au mai fost controverse la Eurovision privind Israelul

În 1973 Israelul a devenit prima ţară non-europeană autorizată să participe la Eurovision, concurs pe care l-a câştigat de patru ori, inclusiv prin intermediul cântăreţei transgen Dana International, în 1998. Concursul Eurovision le-a permis mai multor artişti din această ţară să devină cunoscuţi la nivel internaţional.

Controverse legate de Israel au existat la Eurovision şi în 2019, când acesta a găzduit acest concurs. Atunci grupul islandez Hatari l-a sfidat pe prim-ministrul isralian, Benjamin Netanyahu, propunându-i un meci de lupte populare nordice şi a fluturat un drapel palestinian în timpul numărătorii voturilor la Tel Aviv. Organizatorii au criticat-o şi pe cântăreaţa Madonna, invitată în acel an, considerând că dansatorii vedetei americane au încălcat regulile de neutralitate politică purtând drapele israeliene şi palestiniene imprimate pe costumele lor.

De asemenea, Israelul nu este singura ţară care s-ar retrage de la Eurovision. În 2009, Georgia a renunţat să participe la acest concurs, care atunci s-a ţinut la Moscova, după excluderea cântecului său „We don't want put in” de către organizatori pe motiv că îl critica pe prim-ministrul rus de atunci, Vladimir Putin. Vă reamintim că Rusia a fost exclusă de la concursul din 2022, din cauza războiului său declanşat în Ucraina. De altfel, nici sportivii ruşi nu au fost admişi la competiţii de top.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite