Video Feministele atacă melodia „sexistă” a Spaniei la Eurovision. Reacția lui Pedro Sanchez VIDEO
0Considerată de unii drept o insultă la adresa femeilor, piesa care va reprezenta Spania la Eurovision a fost catalogată de prim-ministrul Pedro Sanchez provocatoare - în sensul bun, relatează The Guardian.
La câteva zile după ce Spania a ales melodia cu care va participa la concursul Eurovision din acest an, cântecul electropop „Zorra” a ajuns pe prima poziție în topurile muzicale ale țării și a divizat publicul.
În inima dezbaterii se află utilizarea excesivă a cuvântului „zorra", care se traduce prin „vulpe", dar care este mai degrabă utilizat cu sensul de „târfă" sau „curvă".
Autoritățile spaniole au dezvăluit presei în această săptămână că au fost depuse peste 300 de plângeri cu privire la melodia interpretată de duo-ul Nebulossa. În ultimele zile, Mișcarea feministă din Madrid s-a alăturat celor care au solicitat ca melodia să fie retrasă din concurs, considerând că este vorba de „violență verbală împotriva femeilor".
Termenul considerat jignitor apare de 45 de ori în cântec, a precizat organizația într-un comunicat. „Cinstirea unui termen care este folosit ca instrument de umilire de către agresorii sexiști este o formă de revictimizare publică", a precizat organizația.
Cu toate că radioteleviziunea spaniolă de stat RTVE și Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care organizează concursul, au anunțat că aprobă participarea Spaniei, organizația feministă a afirmat că promovarea melodiei de către televiziunea publică riscă să normalizeze acest termen în rândul copiilor și adolescenților.
„Un cântec care sparge tiparele”
Totuși, solista formației Nebulossa, în vârstă de 55 de ani, a calificat cântecul - care descrie modul în care femeile sunt numite „zorra" indiferent de ceea ce fac - drept o încercare de a schimba sensul acestui cuvânt. „Am fost numită de multe ori „zorra”", a declarat Maria Bas pentru RTVE. „Acest cântec este o modalitate de a transforma acest cuvânt în ceva frumos".
Melodia a fost clasată miercuri ca fiind cea mai virală de pe Spotify și se află pe locul 3 în lume. Traduse în română, o parte din versurile cântecului sunt următoarele: „Dacă ies singură, sunt o cățea / Dacă mă distrez, sunt cea mai mare cățea / Când obțin ceea ce vreau - cățea, cățea / Nu e niciodată pentru că merit - cățea, cățea."
Bas și soțul ei, Mark Dasousa, în vârstă de 49 de ani, au înființat trupa în 2018, după mai bine de două decenii de căsnicie. Cuplul, care are doi copii, a lansat primul single în 2020.
În timp ce discuțiile privind participarea la Eurovision au continuat să ocupe prima pagină a ziarelor din Spania în această săptămână, disputa a fost comentată și de premierul spaniol, Pedro Sanchez. „Mi se pare că feminismul nu este doar drept, ci poate fi și distractiv, iar acest tip de provocare trebuie să vină din partea culturii", a declarat el pentru postul de televiziune La Sexta.
De asemenea, și ministrul spaniol al Egalității, Ana Redondo, a făcut câteva comentarii pe marginea acestui subiect: „Cred că acesta este un cântec care sparge tiparele, spulberă stereotipurile și este, de asemenea, apreciat masiv."
Totuși, Sanchez a profitat de controversă pentru a-i ataca pe criticii conservatori ai melodiei, precum episcopul spaniol care a declarat presei din Spania în această săptămână că melodia este o dovadă a unei „crize culturale".
Sanchez a spus că, probabil, criticii de dreapta ar fi preferat ca imnul fascist Cara al Sol să fie interpretat de Spania la Eurovision. „Dar eu prefer mult mai mult acest tip de cântece", a spus el, râzând.
Concursul Eurovision 2024 este programat să se desfăşoare la Malmo, în Suedia, în perioada 7-14 mai.