Israelul poate participa la concursul Eurovision 2024. Anunțul organizatorilor

0
Publicat:

Organizatorii au declarat că Israelul poate participa la concursul Eurovision din acest an, în ciuda apelurilor de excludere a acestuia, din cauza războiului din Gaza, așa cum a fost cazul Rusiei, după invadarea Ucrainei, potrivit The Guardian.

eurovision 2024 malmo suedia jpeg

Pentru că au existat numeroase petiții prin care se cerea ca Israelul să fie exclus de la evenimentul care va avea loc în luna mai la Malmö, în Suedia, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a declarat joi că, în urma analizei efectuate, a decis că Israelul poate participa la concurs.

„Concursul Eurovision este un eveniment muzical apolitic și o competiție între radiodifuzorii de servicii publice care sunt membri ai EBU. Nu este un concurs între guverne”, a declarat directorul general al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), Noel Curran, într-un comunicat. „Organismele noastre de conducere (...) au revizuit lista participanților la concursul din 2024 și au convenit că radiodifuzorul public israelian Kan a îndeplinit toate regulile de concurs pentru acest an și poate participa, așa cum a făcut-o în ultimii 50 de ani” – s-a precizat în comunicatul oficial.

Astfel, Israelul va participa la cea de-a doua semifinală, care va avea loc pe 9 mai, în urma căreia doar 10 dintre cei 16 concurenți vor trece în marea finală, care va avea loc pe 11 mai. Va fi reprezentat de Eden Golan, o tânără artistă în vârstă de 20 de ani, care a crescut în Rusia. Numele melodiei sale nu a fost încă anunțat.

Vă reamintim că Israelul s-a calificat în fiecare mare finală, începând din 2015. În 1998, Dana International din Israel a devenit prima cântăreață transsexuală declarată care a câștigat Eurovision.

Cea de-a 68-a ediție a evenimentului găzduit la Malmo coincide cu aniversarea a 50 de ani de la victoria trupei Abba la Eurovision - prima din Suedia - cu hitul „Waterloo”.

În 2022, Rusia a fost exclusă de la Eurovision

Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022. În ziua următoare, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a declarat că includerea unei voci rusești în concursul din acel an „ar aduce competiția în dizgrație”. Decizia a fost „bazată pe regulile evenimentului și pe valorile EBU”, a precizat aceasta.

Războiul din Gaza a fost declanșat de atacul din 7 octombrie 2023 al Hamas asupra Israelului, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1 160 de persoane, majoritatea civili. După acest atac, Israelul a lansat o ofensivă militară care a ucis cel puțin 28.663 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii. Din acest motiv, au fost făcute mai multe petiţii prin care s-a cerut excluderea Israelului din competiţie, aşa cum s-a procedat în cazul Rusiei.

Privitor la această situaţie, directorul general al Uniunii Europene de Radio și Televiziune, Noel Curran, a declarat că nu este treaba comisiei EBU să compare războaie, ci să aplice regulamentul în vigoare. „Comisia a acționat în conformitate cu alte organizații internaționale, cum ar fi federațiile sportive, care au menținut Israelul în competițiile lor. În cazul Rusiei, radiodifuzorii ruși înșiși au fost suspendați din UER din cauza încălcărilor persistente ale obligațiilor de membru și a încălcării valorilor serviciului public”, a precizat el.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, cu sediul la Geneva, fondată în 1950, este cea mai mare alianță de servicii publice media din lume şi are 112 organizații membre în 56 de țări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite