VIDEO „New York Times“ despre Irina-Margareta Nistor: „Vocea libertăţii“ în timpul regimului comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina-Margareta Nistor, o voce inconfundabilă pentru milioane de români FOTO David Muntean
Irina-Margareta Nistor, o voce inconfundabilă pentru milioane de români FOTO David Muntean

Pestigioasa publicaţie americană „New York Times“ prezintă un fragment din filmul „Chuck Norris vs. Communism“, un documentar despre criticul de film şi bloggerul „Adevărul“ Irina-Margareta Nistor şi modul în care aceasta traducea casetele video în timpul regimului comunist, numind-o pe traducătoare „vocea libertăţii“.

Sub titlul „VHS vs. Communism“, articolul din „New York Times“ vorbeşte despre o tânără traducătoare din România comunistă a anilor ’80. „A tradus ilicit mii de filme străine, distribuite pe casete video, transformând staruri de categoria a doua în adevăraţi eroi“, notează publicaţia americană.

Documentarul regizat de Ilinca Călugăreanu culege poveşti despre circuitul filmelor străine în Epoca de Aur, când programul TV dura două ore, iar în cinematografe rulau filme de propagandă, potrivit Film Reporter.

Personajul central este  criticul Irina-Margareta Nistor, care, în timpul regimului comunist, a dublat, cu mijloace rudimentare, peste 5.000 de casete video, în anii 80. Chuck Norris era unul dintre personajele preferate ale celor care urmăreau filme pe video, de aici şi ideea titlului documentarului. În documentar sunt mărturii ale unor oameni obişnuiţi, dar şi ale unor celebrităţi.

„În perioada comunistă, cine avea casete, putea să le schimbe pe alimente, benzină, cafea, era un fenomen. În ceea ce priveşte cenzura, dispărea tot ce însemna prea multă bogăţie, aşa cum în «Dallas» se scurtau scenele cu piscină, se accentuau conflictele. De exemplu, bătrânii nu trebuiau să apară, la ştiri nu aveai voie să porţi ochelari pentru că dădeai impresia că eşti bătrân. Scenele de dragoste nici nu existau. Era un film, «Poveste de dragoste în Orient Express», dar ei se întâlneau în cuşetă, trebuia să-ţi imaginezi ce se întâmpla“, a explicat Irina Margareta Nistor la Adevărul Live.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite