Irina-Margareta Nistor

Critic de Film

După ce ne-a îngrozit cu Henry, un prieten care-ţi vrea binele, de-mi amintesc că am ieşit de la proiecţie, de la Sala Elvira Popescu a Institutului Francez, cu porniri sinucigaşe, Dominik Moll a demonstrat că ştie proverbul că: numai proştii şi morţii nu-şi schimbă părerea şi a virat-o spre o comedie absurdă adorabilă, dulce-amară,

Mai întâi, câteva cifre. A 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Francofon (FIFF), la care „Le Bayard d’Or“, Trofeul lor aurit cu cei patru călăreţi, a fost câştigat de patru ori în ultimii zece ani de România cu „Moartea domnului Lăzărescu”, regia Cristi Puiu, „Marţi după Crăciun”, a lui Radu Muntean, „Poziţia copilului” de Călin Netzer şi „Toată lumea din familia noastră” al lui Radu Jude.

A meritat să-mi scurtez vizita la Los Angeles cu două zile ca să ajung, pentru prima dată, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu! Venea Karl Maria Brandauer, actor fetiş al lui Istvan Szabo, cu care atât de mult vorbisem despre cel căruia îi încredinţase rolul de referinţă din Mephisto (ce programare inspirată, în aceeaşi zi cu pelicula şi Faustul lui Purcărete!), singurul Oscar maghiar, de până acum.