Irina-Margareta Nistor

Critic de Film

Mai întâi, câteva cifre. A 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Francofon (FIFF), la care „Le Bayard d’Or“, Trofeul lor aurit cu cei patru călăreţi, a fost câştigat de patru ori în ultimii zece ani de România cu „Moartea domnului Lăzărescu”, regia Cristi Puiu, „Marţi după Crăciun”, a lui Radu Muntean, „Poziţia copilului” de Călin Netzer şi „Toată lumea din familia noastră” al lui Radu Jude.

A meritat să-mi scurtez vizita la Los Angeles cu două zile ca să ajung, pentru prima dată, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu! Venea Karl Maria Brandauer, actor fetiş al lui Istvan Szabo, cu care atât de mult vorbisem despre cel căruia îi încredinţase rolul de referinţă din Mephisto (ce programare inspirată, în aceeaşi zi cu pelicula şi Faustul lui Purcărete!), singurul Oscar maghiar, de până acum.

Aşa cum era previzibil, de dorit şi mult aşteptat s-a întâmplat: Corneliu Porumboiu a luat un premiu, anume inventat, personalizat i-am spune, cu un termen la modă, croit după chipul şi asemănarea sa, de cineast original, la secţiunea „Un certain Regard” - O privire aparte, respectiv „Un certain Talent”.

Cu siguranţă că aţi auzit de puştii, aceşti adolescenţi frumoşi (şi cu un dram de nebunie, care face bine artistic), autorii lui Tibi. Ei bine au ajuns pe Croisetă şi sunt fericiţi încât te molipsesc de entuziasm - un ingredient pe cale de dispariţie - de am avut convingerea că, într-o bună zi, după o carieră strălucită, se va face un film şi despre ei.