VIDEO Filmul „Poziţia copilului“, favorit pentru o nominalizare la Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Dumitrescu şi Luminiţa Ghoerghiu, într-o scenă din film
Florin Dumitrescu şi Luminiţa Ghoerghiu, într-o scenă din film

Filmul „Poziţia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer, a fost inclus pe lista celor patru lungmetraje considerate principalele favorite care ar putea fi nominalizate la premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin.

„Chiar şi pentru filmele străine, premiul Academiei de film americane rămâne cel mai important trofeu. Iranianul Asghar Farhadi a câştigat deja unul şi ar putea să-l primească pe al doilea, însă în acest an concurează un număr record de 76 competitori“, notează una dintre cele mai importante publicaţii din lumea filmului, „The Hollywood Reporter“.

Cursa este deschisă“, a spus la rândul său regizorul belgian Felix Van Groeningen, care speră că filmul său, „The Broken Circle Breakdown“, propunerea Belgiei la Oscar, va fi nominalizat. „Nu există un favorit cert, aşa cum a fost «Amour» în 2013 sau «A Separation» în 2012“, a adăugat el.

„Poate că aşa este, însă, întrucât există 76 de propuneri, concurenţa este acerbă“, declară autorul articolului publicat pe site-ul hollywoodreporter.com. Pe 20 decembrie, Academia de film americană va anunţa o listă scurtă cu nouă filme străine, din care vor fi alese apoi cele cinci pelicule nominalizate la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Încercând să anticipeze care vor fi cele nouă pelicule străine de pe lista scurtă la Oscar, criticii de la The Hollywood Reporter au alcătuit la rândul lor o listă cu patru filme străine pe care ei le consideră ca fiind favorite. Lungmetrajul „Poziţia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer, se află pe această listă, alături de ale trei pelicule: „The Hunt“ (Danemarca), „The Past“ (Iran) şi „The Broken Circle Breakdown“ (Belgia).

„Luminiţa Gheorghiu a jucat în filmul românesc din 2007 «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», dar şi în propunerea României la Oscarul din 2013, «După dealuri». În filmul «Poziţia copilului», regizat de Călin Peter Netzer cu un buget de un milion de dolari, ea joacă rolul unei femei dintr-o clasă socială mai înaltă, în comparaţie cu rolurile anterioare, o mamă care face yoga şi este exagerat de devotată fiului ei înfricoşat de drama prin care trece“, scrie „The Hollywood Reporter“.

Lungmetrajul „Poziţia copilului“ a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin din 2013 şi a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria Cel mai bun film străin.
Această peliculă care îi are ca protagonişti pe Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria“ (2003) şi „Medalia de onoare“ (2010).

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite