Călin Netzer: „Ursul de Aur la Berlinală este un premiu important pentru cariera mea şi pentru România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Călin Peter Netzer
Regizorul Călin Peter Netzer

Regizorul Călin Peter Netzer a declarat că trofeul Ursul de Aur primit de filmul său „Poziţia copilului“ la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin este un premiu foarte important pentru cariera lui, dar şi pentru România.

Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru România şi confirmă valoarea cinematografiei româneşti. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia românească, este un eveniment, a mai spus Călin Netzer.

El a remarcat şi faptul că filmul a fost primit excepţional de presa internaţională. Presa internaţională a fost foarte elogioasă, a spus Călin Netzer.

Totodată, el a precizat că filmul a fost vândut deja în foarte multe ţări, printre care Germania, Franţa, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA şi Taiwan.

În România, filmul Poziţia copilului va avea premiera oficială pe 7 martie. Filmul va intra în cinematografele româneşti pe 8 martie, a mai spus Călin Netzer.

Pe de altă parte, după ce a primit trofeul Ursul de Aur sâmbătă seară pe scena Berlinalei, Călin Netzer a declarat: Voi încerca să spun ceva, deşi am rămas fără cuvinte. Mulţumesc Berlinalei pentru faptul că ne-a invitat aici, mulţumesc directorului festivalului, Dieter Kosslick, dar şi lui Răzvan Rădulescu, cu care am scris scenariul acestui film.

Vreau să mulţumesc juriului, preşedintelui său Wong Kar Wai, pentru acest premiuminunat, a adăugat regizorul român. Ada va continua în locul meu, a spus în încheire, vizibil emoţionat, Călin Peter Netzer.

La rândul ei, producătoarea peliculei, Ada Solomon, a declarat pe scena Berlinalei: Sunt mai obişnuită să fiu o luptătoare decât să câştig. Mulţumesc actriţei noastre principale, Luminiţa Gheorghiu, acest premiu este în mare parte şi premiul ei. Desigur, îi mulţumesc lui Călin Peter Netzer care a fãcut acest film“.

„Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România“, a adãugat Ada Solomon.

„Le mulţumesc şi celor care nu au crezut în noi, care nu ne-au susţinut, pentru că ne-au făcut să devenim astfel mai puternici şi mai hotărâţi“, a mai spus Ada Solomon, care şi-a încheiat discursul mulţumind femeilor puternice din România, femeilor care lucreazã în industria cinematografică, dar şi Berlinalei, un festival pe care îl consideră „un atelier de talente“.

Totodată, la conferinţa de presă care a urmat după decernarea oficială a premiilor, regizorul Călin Netzer a spus: „Încă sunt şocat, încă nu m-am trezit la realitate. Am nevoie de câteva zile pânã voi înţelege ce înseamnă acest premiu.

Acesta este un film despre relaţia patologică dintre o mamã şi fiul ei. Restul e doar decor, a mai spus regizorul român. 

Vorbind despre filmul său în conferinţa de presă, Călin Netzer a spus că lungmetrajul reprezintă o poveste universală, iar corupţia nu este ceva care apare doar în România.

Totodată, invitat de un jurnalist să definească relaţia pe care o are cu limba germană, Călin Netzer i-a răspuns vorbind în această limbă: Când aveam şapte ani, prin 1981, am venit în Germania cu mama mea. Tatăl meu emigrase. Am locuit la Stuttgart. Prin 1981 m-am întors în România. Tatăl meu locuieşte în continuare la Stuttgart.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite