Luminiţa Gheorghiu: „Un Oscar l-am primit deja din partea publicului românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, care a fost recent nominalizată de către Academia Europeană de Film pentru premiul de cea mai bună actriţă, cu rolul din pelicula „Poziţia copilului“, spune că una dintre cele mai mari bucurii ale sale a fost să vadă că publicul din România este prezent în număr cât mai mare în sălile de cinema, pentru a urmări filmul regizat de Călin Peter Netzer.

Luminiţa Gheorghiu se numără printre nominalizările premiului pentru cea mai bună actriţă, care va fi acordat de Academia Europeană de Film, pe 7 decembrie 2013, la Berlin. „Acest «cadou» este doar o nominalizare, care este minunată, te încântă, te bucură, dar atât. Ce va fi mai departe, vom vedea. Însă bucuria oricum există, pentru că înseamnă că suntem cinci actriţe care, în momentul de faţă, am fi mai premiante decât celelalte. Acest film (n.r. - «Poziţia copilului») ne aduce, într-adevăr, multe bucurii“, a spus actriţa. 

Filmul a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de Film de la Namur, unde actriţa Luminiţa Gheorghiu a primit şi premiul Bayard d'Or pentru cea mai bună actriţă, iar lungmetrajul a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin“.

Să nu fim ipocriţi – Oscarul este un premiu la care râvneşte toată lumea. Luminiţa Gheorghiu, actriţă

„Eu cred că filmul se bucură de tot ce ne-am fi dorit atât noi, cei care am lucrat la el, precum şi românii iubitori de România. Dovada sunt premiile pe care le ia. Vom vedea mai departe care este traseul lui. Cine ştie? Eu am primit deja un Oscar de la publicul românesc, pentru că mi s-a împlinit acest vis de a vedea un numâr cât mai mare de oameni la cinema. A fost visul meu de ani de zile, de prin 2000, când regizorii şi actorii noştri începuseră să ia premii la Cannes şi la alte festivaluri importante. Atumci mi-am spus că, odată şi odată, trebuie să facem ceva ca publicul să vină într-un număr foarte mare. Şi acum, să vedem ce o să zică prietenii noştri, americanii. Ar fi o mare fericire, pentru că – să nu fim ipocriţi – este un premiu la care râvneşte toată lumea“, a concis actriţa, referitor la posibilitatea ca pelicula „Poziţia copilului“ să câştige Oscarul la categoria „cel mai bun film străin“. Pelicula a fost inclusă pe lista celor 76 de producţii considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar. 

„Poziţia copilului“ vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Pelicula „Poziţia copilului“, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria“ (2003) şi „Medalia de onoare“ (2010).

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite