Transformarea lui Ben Affleck: de la actor la „autor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recent, meritele lui Ben Affleck au fost răsplătite cu un premiu Oscar FOTO Reuters
Recent, meritele lui Ben Affleck au fost răsplătite cu un premiu Oscar FOTO Reuters

Ben Affleck nu a fost nominalizat pentru Cea mai bună regie la Oscarul din acest an, dar filmul său, „Argo“,  a demonstrat că actorul a reuşit să se reinventeze şi să devină unul dintre cei mai buni cineaşti ai generaţiei sale. „Eram pe scena asta cu 15 ani în urmă, eram doar un copil atunci. N-am crezut că voi mai ajunge vreodată aici, dar am reuşit“ mărturisea Ben Affleck la decernarea premiilor Oscar.

„Nu contează de câte ori cazi în viaţă. Tot ce contează este să te ridici de fiecare dată“, a continuat Affleck. Cum a reuşit el să se ridice din nou după diverse decizii care l-au purtat prin paginile tabloidelor, prin filme de calitate şi nu prea, prin roluri de erou de benzi desenate şi, în final, l-au readus pe scena Oscarurilor unde, în urmă cu 15 ani a câştigat, împreună cu Matt Damon, premiul pentru cel mai bun scenariu original pentru „Good Will Hunting“?, se întreabă CNN

1980-1990 - Copil actor

Ben Affleck (40 de ani) şi-a început cariera de actor în serialul educativ realizat de canalul PBS „The Voyage of the Mimi“ (Călătoria lui Mimi). A obţinut acest rol deoarece mama sa îl cunoştea pe  directorul responsabil cu distribuţia. Tot atunci s-a împrietenit şi cu Matt Damon şi au început să ia lecţii de actorie împreună. Ben Affleck, care avea opt ani atunci, a fost foarte impresionat de Matt Damon, care era cu doi ani mai mare, şi de faptul că acesta îi spunea că actoria trebuie luată în serios.

După terminarea liceului, Matt Damon a ajuns să studieze la Harvard, iar Affleck a studiat în câteva colegii înainte de a renunţa de tot pentru a-şi urma visul de a deveni actor.

1990-1997 - „Good Will Hunting“

Ben a început să apară în diverse filme şi seriale, printre care şi în „Buffy, spaima vampirilor“. Colaborarea sa cu Kevin Smith, care a durat decenii, a început cu „La mall“ (Mallrats) şi a continuat cu obţinerea rolului principal în „Chasing Amy“. În timpul filmărilor, Affleck a aruncat o privire pe scenariul de la „Dogma“ al lui Smith şi a fost foarte invidios: şi el îşi dorea să scrie filme.

Din fericire, Matt Damon scria o piesă de teatru pentru un curs şi avea nevoie de ajutor. Cei doi, Ben Affleck şi Matt Damon, şi-au început colaborarea la „Good Will Hunting“ şi au încheiat prima versiune în 1994. Aşa a început un război al licitaţiilor pe care l-a câştigat casa de producţie Castle Rock, achiziţionând scenariul cu 600.000 de dolari (aproximativ 460.000 de euro).

Când s-a discutat despre regizor, Affleck a sugerat că ar trebui să se ocupe el şi cu Damon. Într-un final, relaţia cu Castle Rock s-a destrămat, iar prietenii nu numai că au trebuit să-şi răscumpere filmul, ci şi să găsească un regizor. Una dintre întâlnirile pentru găsirea unui regizor a servit ca inspiraţie pentru „Argo“ (există o scenă în care cineva acceptă o întâlnire doar pentru a putea refuza ce i se oferă faţă în faţă).

Atunci, Affleck l-a rugat pe Kevin Smith să regizeze, însă Smith nu a îndrăznit. El credea că scenariul era „prea frumos“, dar le-a făcut o favoare celor doi şi a prezentat filmul lui Harvey Weinsten de la Miramax, care l-a achiziţionat pentru un milion de dolari (aproximativ 800.000 de euro) în 1995. Filmul a sfârşit prin a fi regizat de Gus Van Sant care îl cunoştea pe fratele lui Ben, Casey Affleck, cu care lucrase la „Pe viaţă şi pe moarte“ (To Die For).

1997-2002  - Declinul după „Good Will Hunting“

Affleck şi Damon au câştigat un Oscar pentru „Good Will Hunting“, dar cei doi actori au început să fie confundaţi cu personajele interpretate în film (Damon este geniul, nu Affleck). Chiar şi serialul creat de prezentatorul din acest an al Oscarurilor, Seth MacFarlane, „Familia mea dementă“ (Family Guy) a minimalizat într-un mod ironic contribuţia lui Affleck, susţinând că Ben fuma iarbă în timp ce Matt muncea din greu.

Oricum cum ar fi fost situaţia, meritul lui Ben nu prea a fost recunoscut, aşa că a început să-şi gândească strategia pentru roluri. S-a axat pe ideea „unul pentru mine, unul pentru ei“. Adică un rol într-un film care îi plăcea, ceva independent sau foarte atractiv pentru el, şi un rol într-un film cu succes de casă (blockbuster). Aşa că în 1998 a făcut „Armageddon“ şi „Shakespeare îndrăgostit“ (rol pe care aproape l-a refuzat deoarece se întâlnea cu Gwyneth Paltrow la vremea respectivă). În 1999 a lucrat la „Furtună, peripeţii şi... dragoste“ (Forces of Nature), dar şi la „Dogma“ a lui Kevin Smith. În 2001 face „Pearl Harbor“, dar şi „Vedetele contra-atacă“ (Jay and Silent Bob strike back), tot al lui Smith.

2002-2003 - Bennifer, monstrul celebru

Strategia asta nu a ţinut mult, deoarece Affleck a început să alerge după bani, de data asta la propriu în filmul „Cecul sau viaţa“ (Paycheck). Tot pe-atunci a început s-o curteze pe colega sa din filmul „Gigli“, Jennifer Lopez, care, la vremea respectivă, era încă măritată cu Chirs Judd. Deşi cei doi s-au plâns de atenţia acordată de tabloide, nu au ezitat să-şi „fluture“ relaţia în faţa presei, care i-a denumit Bennifer (o combinaţie între numele lor).

Ben Affleck a primit un rol de super erou („Daredevil“) şi a jucat alături de Jennifer Garner. Cele două filme făcute cu Jennifer Lopez („Gigli“ şi „Fetiţa din Jersey“) nu au avut succes la public. „Dacă ai o zi grea la lucru, va rămâne mereu un nor deasupra ta“, spunea Matt Damon în apărarea lui Ben.

„Unele lucruri mi-au mers, altele nu şi am luat-o puţin razna cu presa. Asta m-a făcut să-mi pun întrebări: «Ce vreau eu de la această industrie?», «Am ceva de oferit?», «Ce ar trebui să fac?», «Cum aş putea să mă exprim?»“, mărturisea Ben Affleck.

2004-2010 - Revenirea

Affleck şi-a început reinventarea schimbând o Jennifer cu alta, de data asta Garner. Acum Affleck este un familist convins. „Familia este cel mai important lucru din viaţa mea“, spune el.

În 2007, Ben şi-a făcut debutul regizoral cu „Dispărută fără urmă“ (Gone Baby Gone), film care i-a adus o nominalizare la Oscar actriţei Amy Ryan şi care a primit multe laude din partea criticilor. În 2010, Affleck a regizat cel de-al doilea film, „Oraşul“ (The Town) care a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul interpretat de actorul Jeremy Renner, iar la box-office a încasat peste 150 de milioane de dolari (115 milioane de euro). Asta l-a băgat pe Ben Affleck printre cei din „categoria grea“ a Hollywoodului.

2011-2013 - „Argo“

Când îşi vizita soţia, Jennifer Garner, pe platoul de filmare al filmului „The Odd Life of Timothy Green“ a dat peste scenariul peliculei „Argo“. „Nu-mi venea să cred cât e de bun“, spunea Ben.

„Ceea ce are Ben în materie de regie, ca de altfel şi George Clooney, este atenţia la detalii. Ei se aseamănă foarte mult. Amândoi ştiu ce vor şi cum să realizeze asta. Dar, în acelaşi timp, sunt şi foarte diferiţi. Ben e mult mai înalt“, glumeşte producătorul filmului „Argo“, Grant Heslov.

Affleck încă nu se consideră regizor cu adevărat. „Frank Capra este regizor, Scorsese este regizor, Spielberg este regizor. Eu vreau doar să mă îmbunătăţesc, să mă maturizez şi să împing lucrurile cât mai departe“, a conchis el, modest.
 

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite