Oscar 2016. Michael Caine, o nouă perspectivă, alte controverse: „Nu poţi nominaliza un actor doar pentru că este de culoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Caine are în palmares două statuete Oscar FOTO Getty Images
Michael Caine are în palmares două statuete Oscar FOTO Getty Images

Actorul britanic Michael Caine (82 de ani) a intrat în polemica privind lipsa de diversitate reflectată de nominalizările la premiile Oscar 2016, stârnind o nouă discuţie, după ce a declarat că acestea ar trebui făcute exclusiv pe considerente artistice şi nu doar pentru a recompensa actorii de culoare.

Pentru al doilea an la rând, niciun artist de culoare nu a fost nominalizat la premiile Oscar, Academia Americană de Film, care organizează evenimentul, atrăgându-şi astfel un val de critici dure. În timp ce nume importante de la Hollywood vor să boicoteze gala de decernare a prestigioaselor statuete, legenda cinematografiei britanice, Michael Caine are o părere uşor diferită, fapt ce a stârnit o nouă controversă. 

Michael Caine, despre nominalizările Oscar 2016: Doar interpretarea ar trebui să conteze

Rugat să-şi expună punctul de vedere în cadrul unui interviu acordat postului de radio BBC 4, Caine, care a primit şase nominalizări la Oscar, dintre care două s-au transformat în victorii, a declarat: „Sunt o mulţime de actori de culoare. Nu poţi vota un actor doar pentru că e negru. Trebuie să oferi o interpretare bună şi sunt sigur că au făcut asta. Dar nu poţi spune: «O să-l votez pe el. Nu e foarte bun, dar e de culoare».“

Lista completă a nominalizărilor la Oscar 2016

Caine a continuat precizând că nominalizările ar trebui făcute exclusiv pe baza interpretărilor şi a dezvăluit numele unui actor de culoare care ar fi meritat o şansă în cursa Oscar 2016. „Nu ştiu dacă Idris Elba a fost nominalizat sau nu. L-am văzut în «Beasts of No Nation» şi mi s-a părut excelent. Credeam că va fi nominalizat. Nu a fost nominalizat?“, a comentat Caine. Din această declaraţie ne putem da seama că actorul nu este la curent cu dezbaterea din jurul nominalizărilor Oscar 2016. Nu, Idris Elba nu a primit o nominalizare, chiar dacă ar fi meritat-o. De fapt, niciun actor de culoare nu a fost nominalizat anul acesta, tocmai de aici avalanşa de critici. 

Michael Caine, despre nominalizările Oscar 2016: „Sunt prea bătrân să călătoresc doar pentru a aplauda“

Michel Caine le-a dat şi un sfat actorilor de culoare nerăbdători să primească o şansă la Oscar. „Aveţi răbdare. Desigur, va veni. Mie mi-a luat ani pentru a primi un Oscar“, a spus Caine, care a fost recompensat cu prima statuetă în 1987 pentru rolul secundar din „Hannah and Her Sisters“.

Cât despre faptul că nu a primit o nominalizare pentru rolul din filmul italian „Tinereţe/ Youth“, în care joacă şi românca Mădălina Ghenea şi care poate fi vizionat şi în cinematografele din România, actorul a declarat: „Cea mai bună parte e că nu trebuie să fiu prezent. Mai ales la Oscaruri, unde trebuie să zbor cu avionul 24 de ore doar pentru a sta jos şi a-l aplauda pe Leonardo DiCaprio. Îl iubesc pe Leo, a jucat rolul fiului meu într-un film („Inception“ - n.red.), dar sunt prea bătrân pentru a călători atât de mult doar pentru a sta în public şi a aplauda.“

Oscar 2016: Artiştii de culoare vor să boicoteze gala

Anul acesta, la categoriile de interpretare ale premiilor Oscar - Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Cel mai bun actor în rol secundar şi Cea mai bună actriţă în rol secundar - nu apare niciun reprezentat de culoare, chiar dacă filme cu actori de culoare, precum „Creed“, „Concussion“, „Straight Outta Compton“ şi „Beats of No Nation“, au primit nominalizări la alte categorii importante. Actori precum Will Smith, Idris Elba, Samuel L. Jackson, Benicio Del Toro, Michael B. Jordan şi Ryan Coogler nu au fost propuşi la nicio categorie. Pe de altă parte, „The Revenant“ a primit mai multe nominalizări, printre care şi pentru Cel mai bun regizor, Alejandro González Iñárritu fiind mexican.

Nominalizările Oscar 2016 au generat un veritabil scandal, multe voci criticând Academia Americană de Film pentru „eşecul de a reprezenta actori şi cineaşti non-caucazieni“. Ulterior, regizorul Spike Lee şi actriţa Jada Pinkett Smith au anunţat că vor boicota gala de decernare a premiilor Oscar. 

Spike Lee, care semnează filme precum „Do The Right Thing“ şi „Chi-Raq“, a făcut anunţul referitor la boicotarea galei Oscar 2016 chiar în ziua în care în Statele Unite a fost comemorată data la care a fost asasinat activistul pentru drepturi civile Martin Luther King Jr. „Cum este posibil ca pentru al doilea an consecutiv toţi cei 20 de nominalizaţi din categoriile actorilor să fie cu toţii albi? Fără să ne mai referim la celelalte categorii“, a scris Spike Lee pe Twitter, utilizând la rândul său hashtag-ul #OscarsSoWhite. „40 de actori albi în 2 ani şi niciunul de culoare. Noi, persoanele de culoare, nu putem să jucăm bine?“, a continuat Spike Lee, care a fost recompensat cu un Oscar onorific, în noiembrie 2015.

Pe de altă parte, actriţa Jada Pinkett Smith, soţia actorului şi cântăreţului Will Smith, care a devenit celebră după rolul din trilogia „Matrix“, a anunţat că va boicota la rândul ei gala premiilor Oscar 2016.„Poate este timpul să ne retragem resursele şi să le îndreptăm din nou spre comunitatea noastră, să dezvoltăm programe pentru noi înşine, care să ne recunoască meritele, în modalităţi care ni se vor părea potrivite şi care vor fi la fel de bune şi de valoroase ca aşa-zisul mainstream“, a declarat actriţa americană într-o înregistrare video publicată pe Facebook.

De altfel, şi soţul ei, Will Smith, a declarat că nu va participa la gala Oscar 2016. Mai mult, acesta se numără printre actorii de culoare care au fost omişi din rândul nominalizaţilor, pentru interpretarea din drama „Concussion“.

Oscar 2016. Chris Rock, rugat să nu mai prezinte gala

Chris Rock, gazda premiilor Oscar 2016, nu a oferit nicio declaraţie publică cu privire la lipsa de diversitate. În schimb, raperul 50 Cent şi actorul Tyrese Gibson l-au îndemnat să renunţe la această postură. „Nu există nicio cale mai bună pentru el pentru a profita de acest moment ca să spună: «Am de gând să spun asta, să abordez problema şi să îmi păstrez calitatea de gazd㻐“, a declarat Gibson pentru „People“. „Chris nu te duce la Oscaruri. Însemni mult pentru mine. Nu o face, te rog“, a scris şi 50 Cent pe o reţea socială. Şi actorul american George Clooney (54 de ani) s-a alăturat vedetelor hollywoodiene care critică lipsa de diversitate, fiind de părere că industria premiilor se îndreaptă într-o direcţie greşită

Pe de altă parte, Cheryl Boone Isaacs, preşedintele Academiei Americane de Film (Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, AMPAS), spune că deşi instituţia pe care o conduce - şi care decernează premiile Oscar - a operat anumite schimbări în ultimii ani pentru a stimula diversitatea, „această schimbare nu a venit atât de repede“ pe cât şi-ar fi dorit. „Trebuie să facem mai mult în acest sens“, a adăugat aceasta.

Cheryl Boone Isaacs, care este o femeie afro-americană, a cerut adoptarea unor „schimbări majore“ şi s-a declarat „îndurerată şi frustrată din cauza neincluderii“ artiştilor de culoare în rândul nominalizărilor din acest an la categoriile de interpretare. „În zilele şi săptămânile următoare vom opera o revizuire a procesului nostru de recrutare de noi membri, pentru a aduce această diversitate atât de mult dorită“, a spus Cheryl Boone Isaacs.

Lungmetrajele „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“, de Alejandro González Iñárritu, şi „Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road“, de George Miller, au primit cele mai multe nominalizări - 12, respectiv 10 -, inclusiv la categoria Cel mai bun film, şi sunt marile favorite la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar, care va avea loc pe 28 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat de actorul de comedie Chris Rock.


Pentru mai multe informaţii privind controversele puteţi citi şi:

„Oscarurile Atât de Albe“: polemici generate din nou în jurul nominalizărilor din cauza lipsei de diversitate 

Spike Lee şi Jada Pinkett Smith boicotează gala premiilor Oscar 2016

Boicotul actorilor de culoare: Will Smith nu participă la gala Oscar 2016 în semn de protest faţă de lipsa diversităţii

George Clooney, nemulţumit de nominalizările Oscar 2016: „Cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită“

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite