George Clooney, nemulţumit de nominalizările Oscar 2016: „Cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul american George Clooney (54 de ani) se alătură vedetelor hollywoodiene care critică lipsa de diversitate a Academiei Americane de Film cu privire la nominalizările Oscar 2016.

Într-un interviu acordat revistei „Variety“, Clooney a împărtăşit perspectiva sa asupra a ce ar trebui să facă Hollywoodul pentru a aduce îmbunătăţiri industriei cinematografice. 

Declaraţiile vin în contextul în care nominalizările la premiile Oscar 2016 au fost anunţate, iar artiştii de culoare au fost trecuţi cu vederea pentru al doilea an consecutiv, contribuind la reapariţia celebrului hashtag #OscarsSoWhite (Oscaruri atât de albe), care a generat numeroase controverse pe Twitter, în 2015.

„Dacă priveşti în urmă cu zece ani, constaţi că Academia Americană de Film făcea o treabă mai bună. Gândiţi-vă doar la câţi actori afro-americani primeau nominalizări. Nu cred că problema este pe cine alegi, ci câte opţiuni sunt disponibile pentru minorităţile din industria filmului, în special în producţiile de calitate“, a declarat actorul. 

„Cred că afro-americanii au dreptate atunci când susţin că industria nu-i pune în valoare suficient de mult. Chiar cred că este cât se poate de adevărat“, a mai adăugat Clooney. 

Oscar 2016: Toţi artiştii de culoare care ar fi putut fi nominalizaţi, dar n-au fost

Actorul a scos în evidenţă faptul că, în trecut, au fost mai mulţi actori de culoare – precum Don Cheadle şi Morgan Freeman – cărora li s-au recunoscut meritele în categoriile de interpretare. „Dintr-odată simţi că ne îndreptăm într-o direcţie greşită. Au fost oameni lăsaţi pe din afară. «Creed» ar fi putut primi nominalizări, «Concussion» i-ar fi putut aduce lui Will Smith o nominalizare, Idris Elba putea fi nominalizat pentru «Beasts of No Nation» şi «Straight Outta Compton» ar fi putut fi nominalizat“, este de părere actorul, amintind şi de marea perdantă de la nominalizările Oscar 2015, Ava DuVernay, regizoarea dramei istorice „Selma“.

„Sincer, cred că ar trebui să fie mai multe oportunităţi. Ar trebui să fie 20, 30 sau 40 de filme de calitate pe care oamenii să le ia în considerare pentru Oscar. Apropo, vorbim de afro-americani. În cazul hispanicilor, situaţia este chiar mai rea. Trebuie să fim mai buni. Obişnuiam să fim mai buni“, a concluzionat artistul. George Clooney este dublu laureat al premiilor Oscar – Cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea din „Syriana“ (2005) şi în calitate de co-producător pentru Cel mai bun film, „Argo“ (2012) – şi de opt ori nominalizat.

Oscar 2016: Spike Lee şi Jada Pinkett Smith boicotează gala

Clooney nu este singurul cu această perspectivă, colegii săi de breaslă, între care regizorul Spike Lee (foto AP) şi actriţa Jada Pinkett Smith, au criticat dur eşecul Academiei în a recompensa actorii de culoare, unii mergând până într-acolo încât au anunţat publică că vor boicota gala Oscar 2016. Recent, starul filmului „Selma“, David Oyelowo, a atacat evenimentul în timpul unei gale organizată în cinstea preşedintelui Academiei, Cheryl Boone Isaacs. 

„Faptul că anul trecut au existat 20 de oportunităţi de a celebra actorii şi actriţele de culoare şi au fost ratate, poate fi trecut cu vedere, dar că acest lucru s-a repetat anul acesta, este de neiertat. Această instituţie nu-şi reprezintă preşedintele şi nici această încăpere. Eu sunt un membru al Academiei şi nu mă reprezintă şi nici nu reprezintă această naţie“, a punctat Oyelowo.

Oscar 2016: Preşedintele Academiei, „îndurerară şi frustrată“

Cheryl Boone Isaacs, preşedintele Academiei de film americane (Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, AMPAS), spune că deşi instituţia pe care o conduce - şi care decernează premiile Oscar - a operat anumite schimbări în ultimii ani pentru a stimula diversitatea, „această schimbare nu a venit atât de repede“ pe cât şi-ar fi dorit. „Trebuie să facem mai mult în acest sens“, a adăugat aceasta.

Cheryl Boone Isaacs, care este o femeie afro-americană, a cerut adoptarea unor „schimbări majore“ şi s-a declarat „îndurerată şi frustrată din cauza neincluderii“ artiştilor de culoare în rândul nominalizărilor din acest an la categoriile de interpretare. „În zilele şi săptămânile următoare vom opera o revizuire a procesului nostru de recrutare de noi membri, pentru a aduce această diversitate atât de mult dorită“, a spus Cheryl Boone Isaacs.

Will Smith, care joacă rolul principal în drama „Concussion“, şi Idris Elba, care interpretează rolul unui lider militar african în filmul „Beasts Of No Nation“, se numără printre actorii de culoare care nu au fost nominalizaţi la Oscarurile din acest an. Întreaga distribuţie - alcătuită exclusiv din actori de culoare - şi regizorul filmului „Straight Outta Compton“ nu au fost nici ei nominalizaţi.

Boicotul vedetelor americane de culoare a fost anunţat în aceeaşi zi în care comedia „Ride Along 2“, care îi are în rolurile principale pe actorii de culoare Ice Cube şi Kevin Hart, a debutat pe primul loc în box office-ul nord-american, detronând liderul incontestabil din ultimele patru săptămâni, filmul „Războiul Stelelor: Trezirea Forţei/ Star Wars: The Force Awakens“.

Lungmetrajele „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“, de Alejandro González Iñárritu, şi „Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road“, de George Miller, au primit cele mai multe nominalizări - 12, respectiv 10 -, inclusiv la categoria Cel mai bun film, şi sunt marile favorite la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar, care va avea loc pe 28 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat de actorul de comedie Chris Rock.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite