Boicotul actorilor de culoare: Will Smith nu participă la gala Oscar 2016 în semn de protest faţă de lipsa diversităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Will Smith (47 de ani) se va alătura regizorului Spike Lee şi soţiei lui, Jada Pinkett-Smith, şi nu va participa la gala premiilor Oscar 2016 în semn de protest faţă de absenţa actorilor de culoare care au lipsit din rândurile nominalizărilor, scrie Reuters.

Oscar 2016. Separatism, lipsa armoniei rasiale şi religioase

Will Smith, care joacă în drama „Concussion“, a fost unul dintre actorii de culoare care a fost omis la categoriile importante la Oscar 2016. De altfel, niciun actor de culoare nu a fost nominalizat la cele 20 de categorii de actorie pentru al doilea an la rând. „Soţia mea nu merge la gala Oscar. Am discutat problema. Suntem parte din această comunitate, dar ne simţim incomod să mergem acolo şi să arătăm că totul este în regulă“, a spus Smith în emisiunea „Good Morning America“. Smith a mai spus că în albele dăţi în care a fost nominalizat la Oscar nu a pierdut în faţa unui actor alb. „Nominalizările nu reflectă frumuseţea Hollywoodului. Este un cadru regresiv către separatism, către lipsa armoniei rasiale şi religioase şi nu acesta este Hollywoodul pe care vrem să-l lăsăm mai departe“, a mai zis el, citat de Reuters.

Smith interpretează în „Concussion“ rolul medicului american de origine nigeriană care a descoperit că loviturile în cap în timpul meciurilor de fotbal american au efecte tragice pe termen lung, ducând la apariţia de comoţii cerebrale. Mulţi critici din industria filmului s-au aşteptat ca Will Smith, care a fost nominalizat de două ori la Oscar, să fie şi anul acesta pentru rolul din „Concussion“ la categoria cel mai bun actor, scrie şi BBC.

Prezent la premiile britanice de televiziune de la Londra, actorul Dustin Hoffman a declarat că nominalizările pentru Oscar reflectă un rasism subliminal care există în întreaga societate americană.

Oscar 2016. Chris Rock, rugat să nu mai prezinte gala

Chris Rock, gazda premiilor Oscar 2016, nu a oferit nicio declaraţie publică cu privire la lipsa de diversitate. În schimb, raperul 50 Cent şi actorul Tyrese Gibson (seria „Fast and Furious“) l-a îndemnat să renunţe la această postură. „Nu există nicio cale mai bună pentru el pentru a profita de acest moment ca să spună: «Am de gând să spun asta, să abordez problema şi să îmi păstrez calitatea de gazd㻐“, a zis Gibson pentru „People“. „Chris nu te duce la Oscaruri. Însemni mult pentru mine. Nu o face, te rog“, a scris şi 50 Cent pe o reţea de socializare.

Nominalizările la premiile #OscarsSoWhite (Oscaruri atât de albe), care a generat numeroase controverse pe Twitter, în 2015.

Oscar 2016. Protestul actorilor de culoare

Spike Lee, regizorul unor filme precum „Do The Right Thing“ şi „Chi-Raq“ (2015), a spus că a preferat să facă acest anunţ (referitor la boicotarea galei Oscar 2016, n.r.) chiar în ziua în care în Statele Unite este comemorată data la care a fost asasinat activistul pentru drepturi civile Martin Luther King Jr. „Cum este posibil ca pentru al doilea an consecutiv toţi cei 20 de nominalizaţi din categoriile actorilor să fie cu toţii albi? Fără să ne mai referim la celelalte categorii“, a scris Spike Lee pe Twitter, utilizând la rândul său hashtag-ul #OscarsSoWhite.

Pe de altă parte, actriţa Jada Pinkett Smith, soţia actorului şi cântăreţului Will Smith, care a devenit celebră după rolul din trilogia „Matrix“, a anunţat că va boicota la rândul ei gala premiilor Oscar 2016.

„Poate este timpul să ne retragem resursele şi să le îndreptăm din nou spre comunitatea noastră, să dezvoltăm programe pentru noi înşine, care să ne recunoască meritele, în modalităţi care ni se vor părea potrivite şi care vor fi la fel de bune şi de valoroase ca aşa-zisul mainstream“, a declarat actriţa americană într-o înregistrare video publicată pe Facebook.

Cheryl Boone Isaacs, preşedintele Academiei de film americane (Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, AMPAS), spune că deşi instituţia pe care o conduce - şi care decernează premiile Oscar - a operat anumite schimbări în ultimii ani pentru a stimula diversitatea, „această schimbare nu a venit atât de repede“ pe cât şi-ar fi dorit. „Trebuie să facem mai mult în acest sens“, a adăugat aceasta.

Boicotul vedetelor americane de culoare a fost anunţat în aceeaşi zi în care comedia „Ride Along 2“, care îi are în rolurile principale pe actorii de culoare Ice Cube şi Kevin Hart, a debutat pe primul loc în box office-ul nord-american, detronând liderul incontestabil din ultimele patru săptămâni, filmul „Star Wars: Trezirea Forţei“.

Oscar 2016. „The Revenant“, marele câştigător

Lungmetrajele „The Revenant“, de Alejandro Gonzalez Inarritu, şi „Mad Max: Fury Road“, de George Miller, au primit cele mai multe nominalizări - 12, respectiv 10 -, joi, inclusiv la categoria „cel mai bun film“, şi sunt marile favorite la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar.

Cea de-a 88-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 28 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat de actorul de comedie Chris Rock.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite