Spike Lee şi Jada Pinkett Smith boicotează gala premiilor Oscar 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Spike Lee şi actriţa Jada Pinkett Smith au anunţat, luni, că vor boicota gala de decernare a premiilor Oscar, în februarie, din cauza neincluderii artiştilor de culoare în rândul nominalizaţilor din acest an, iar Academia de film americană (AMPAS) a promis mai multă diversitate în viitor, arată Mediafax.

Nominalizările la premiile #OscarsSoWhite (Oscaruri atât de albe), care a generat numeroase controverse pe Twitter, în 2015, informează Reuters.

„Noi, persoanele de culoare, nu putem să jucăm bine?“

Spike Lee, regizorul unor filme precum „Do The Right Thing“ şi „Chi-Raq“ (2015), a spus că a preferat să facă acest anunţ (referitor la boicotarea galei Oscar 2016, n.r.) chiar în ziua în care în Statele Unite este comemorată data la care a fost asasinat activistul pentru drepturi civile Martin Luther King Jr.

„Cum este posibil ca pentru al doilea an consecutiv toţi cei 20 de nominalizaţi din categoriile actorilor să fie cu toţii albi? Fără să ne mai referim la celelalte categorii“, a scris Spike Lee pe Twitter, utilizând la rândul său hashtag-ul #OscarsSoWhite.

„40 de actori albi în 2 ani şi niciunul de culoare. Noi, persoanele de culoare, nu putem să jucăm bine?“, a continuat Spike Lee, care a fost recompensat cu un Oscar onorific, în noiembrie 2015.

Schimbarea „nu a venit atât de repede“

Cheryl Boone Isaacs, preşedintele Academiei de film americane (Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, AMPAS), spune că deşi instituţia pe care o conduce - şi care decernează premiile Oscar - a operat anumite schimbări în ultimii ani pentru a stimula diversitatea, „această schimbare nu a venit atât de repede“ pe cât şi-ar fi dorit. „Trebuie să facem mai mult în acest sens“, a adăugat aceasta.

Cheryl Boone Isaacs, care este o femeie afro-americană, a cerut adoptarea unor „schimbări majore“ şi s-a declarat „îndurerată şi frustrată din cauza neincluderii“ artiştilor de culoare în rândul nominalizărilor din acest an la categoriile de interpretare.

„În zilele şi săptămânile următoare vom opera o revizuire a procesului nostru de recrutare de noi membri, pentru a aduce această diversitate atât de mult dorită“, a spus Cheryl Boone Isaacs.

Spike Lee spune că decizia sa de a nu participa la gala de decernare a premiilor Oscar nu trebuie interpretată ca o lipsă de respect faţă de prezentatorul ceremoniei, Chris Rock, şi producătorul evenimentului, Reginald Hudlin - ambii sunt persoane de culoare - sau faţă de reprezentanţii AMPAS.

Pe de altă parte, actriţa Jada Pinkett Smith, soţia actorului şi cântăreţului Will Smith, care a devenit celebră după rolul din trilogia „Matrix“, a anunţat că va boicota la rândul ei gala premiilor Oscar 2016.

„Poate este timpul să ne retragem resursele şi să le îndreptăm din nou spre comunitatea noastră, să dezvoltăm programe pentru noi înşine, care să ne recunoască meritele, în modalităţi care ni se vor părea potrivite şi care vor fi la fel de bune şi de valoroase ca aşa-zisul mainstream“, a declarat actriţa americană într-o înregistrare video publicată pe Facebook.

Soţul ei Will Smith, care joacă rolul principal în drama „Concussion“, şi Idris Elba, care interpretează rolul unui lider militar african în filmul „Beasts Of No Nation“, se numără printre actorii de culoare care nu au fost nominalizaţi la Oscarurile din acest an.

Întreaga distribuţie - alcătuită exclusiv din actori de culoare - şi regizorul filmului „Straight Outta Compton“ nu au fost nici ei nominalizaţi.

Boicotul vedetelor americane de culoare a fost anunţat în aceeaşi zi în care comedia „Ride Along 2“, care îi are în rolurile principale pe actorii de culoare Ice Cube şi Kevin Hart, a debutat pe primul loc în box office-ul nord-american, detronând liderul incontestabil din ultimele patru săptămâni, filmul „Star Wars: Trezirea Forţei“.

Lungmetrajele „The Revenant“, de Alejandro Gonzalez Inarritu, şi „Mad Max: Fury Road“, de George Miller, au primit cele mai multe nominalizări - 12, respectiv 10 -, joi, inclusiv la categoria „cel mai bun film“, şi sunt marile favorite la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar.

Cea de-a 88-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 28 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat de actorul de comedie Chris Rock.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite