Cristian Tudor Popescu a criticat şi ironizat filmul „The Revenant“: „Lui DiCaprio poate ar trebui să i se dea o medalie de război, nu Oscarul“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Tudor Popescu a criticat în termeni duri filmul „The Revenant“, considerat marele favorit la premiile Oscar 2016, având 12 nominalizări. Jurnalistul a avut o apariţie inedită în studioul Digi 24: a purtat o haină groasă şi, în timp ce comenta producţia, şi-a tras şi gluga pe cap, ironizând astfel lungmetrajul.

Drama „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“ pare să se distanţeze din pluton, primind 12 nominalizări la premiile Oscar 2016, inclusiv la cele mai importante categorii - Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal (Leonardo DiCaprio), Cel mai bun actor în rol secundar (Tom Hardy) şi Cel mai bun regizor (Alejandro G. Iñárritu). Filmul a fost apreciat de criticii străini, însă nu a avut parte de o primire la fel de călduroasă şi din partea intransigentului Cristian Tudor Popescu.

Prezent în platoul Digi24, jurnalistul a ironizat cel mai recent film semnat de apreciatul regizor mexican Alejandro González Iñárritu, declarându-se dezamăgit de viziunea acestuia, pe care, altfel, îl consideră „un cineast de primă mână.“

„Poate că ar trebui să vorbesc aşa (cu haină şi glugă pe cap – n.red.) despre filmul ăsta şi ştiţi de ce? Ca să fiu mai credibil. Cam asta este filosofia – care pe mine m-a năucit, m-a uluit, pentru că nu e vorba despre vreun Gigi Abrams sau alt regizor de doi bani; e vorba de Alejandro González Iñárritu, un regizor de primă mână“, a declarat CTP în studioul Digi 24.

Cristian Tudor Popescu, despre „The Revenant“: „O telenovelă Animal Planet“

Ziaristul a continuat catalogând filmul drept „o telenovelă Animal Planet“, fiind de părere că regizorul mexican „a pierdut sensul artei cinematografice.“

„Adică: cinematograful, arta cinematografică, ca orice artă, este despre om. Nu este despre urşi grizzly, nu este despre munţi, nu este despre râuri, despre bizoni sau despre iarbă. Este numai despre om, despre asta vorbeşte arta. Ştiinţa, da, poate să vorbească despre structura fulgului de zăpadă, despre hidrodinamica râurilor de munte, de gestaţia la femela de grizzly, dar arta vorbeşte despre om. Or, ce-a făcut aici Iñárritu este ceva de necrezut. El crede că dacă reproduci o situaţie reală sau o realitate acribic, până la demenţă, până la amănunt, o să obţii garantat artă“, a explicat Cristian Tudor Popescu pentru Digi 24.

Cristian Tudor Popescu, despre vestimentaţia sa: „Sunt penibil!“

Ziaristul a ţinut să lămurească şi motivul pentru care a ales o vestimentaţie cel puţin neobişnuită: „Că de-aia venii şi eu cu acest parpalac pe mine: ca să fiu mai credibil, nu? Vin de-afară, am şi nişte bocanci alpini, vorbesc despre «The Revenant» şi fiind cu astea pe mine, o să fiu mai realist, deci mai artist şi mai credibil, nu? Nici vorbă de aşa ceva! Sunt penibil! Cu astea pe mine sunt kitsch!“

DiCaprio nici nu prea joacă, e mut 90 la sută din film şi face ceea ce actorii numesc «fizicaţii» - căţărări, căderi în cap, e muşcat ş.a.m.d. Pentru asta, aproape că eşti obligat să-i dai Oscarul. Păi săracu', bietul om, prin câte a trecut pe-acolo, hai domnule, să-i dăm şi lui Oscarul! Cristian Tudor Popescu, jurnalist

Cât despre actorul american Leonardo DiCaprio, protagonistul filmului şi cotat cu mari şanse de a câştiga în sfârşit prestigioasa statuetă pentru interpretare, CTP spune că acesta ar merita mai degrabă „o medalie de război“ şi nu un Oscar, precizând că artistul „nici nu prea joacă“.


„DiCaprio s-a apucat să mănânce ficat de bizon, chiar ficat de bizon, în film, cu sângele şiroindu-i pe faţă, mai avea un tovarăş la masă, un indian, mănâncă amândoi ficaţi de bizon, şi se târăşte jumătate de film, cade prin ape, de pe stânci, se suie în copaci, îl mănâncă urşii. Poate ar trebui să i se dea o medalie de război, domnule! Poate-i o greşeală, nu trebuie Oscar, poate Silver Star, Purple Heart ar trebui să i se dea pentru ce face în filmul ăsta! Nici nu prea joacă, e mut 90 la sută din film şi face ceea ce actorii numesc «fizicaţii» - căţărări, căderi în cap, e muşcat ş.a.m.d. Pentru asta, aproape că eşti obligat să-i dai Oscarul. Păi săracu', bietul om, prin câte a trecut pe-acolo, hai domnule, să-i dăm şi lui Oscarul!“, a declarat jurnalistul.

Recomandările lui Cristian Tudor Popescu

Pe de altă parte, acesta cataloghează drept formidabilă ediţia din acest an a premiilor Oscar, fiind de părere că actorii nominalizaţi pentru rolurile secundare sunt net superiori celor din rolurile principale. Un exemplu este Christian Bale, despre care jurnalistul spune că face un rol exstraordinar în comedia „The Big Short“. Un alt favorit al lui CTP este „Spotlight“, dramă ce prezintă eforturile jurnaliştilor de la publicaţia „The Boston Globe“, în 2002, într-o anchetă amplă ce a declanşat un scandal uriaş, după dezvăluirea abuzurilor sexuale comise de mai mulţi preoţi catolici. „Se vede o probă superbă de jurnalism cum se făcea acum 15-20 de ani, jurnalism de investigaţie făcut cu un realism artistic, cinematografic impecabil, nimeni nu se chinuie acolo să rupă cu dinţii carne din cel pe care îl investighează, dimpotrivă, realitatea, acolo, este redată cu adevărat cu mijloacele artei cinematografice“, spune CTP.

De altfel, acesta semnează şi o cronică amplă a filmului „The Revenant“ pe site-ul republica.ro.

„The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“ este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass (DiCaprio), membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, unde este prins de un urs grizzly şi sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă doi oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele şi echipamentul şi fug. Însă eroul îngrozitoarei confruntări cu ursul grizzly nu moare: se târăşte, deşi mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit, potrivit cinemagia.ro.

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite