„Avatar: Calea apei”. De ce a durat 13 ani ca să apară continuarea celui mai de succes film din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut 13 ani de când Avatar, sau orice alt film regizat de James Cameron, a debutat pe marele ecran. De atunci, Disney a achiziționat 20th Century Fox, studioul care a finanțat primul film Avatar, relatează publicația TIME

Avatar: Calea Apei
Producția Avatar: Calea Apei va fi lansată în cinematografe începând cu 16 decembrie.

Avatar rămâne filmul cu cele mai mari încasări din istorie. Când filmul „Răzbunătorii: Sfârșitul jocului” a urcat pentru scurt timp pe primul loc în top în anul 2020, Cameron a anunțat o relansare a Avatar în China pentru a recâștiga titlul. A funcționat, filmul a avut încasări totale de 2,9 miliarde de dolari. 

Regizorul plănuia de mai mult timp să realizeze mai multe continuări, dar în fiecare an, când Disney își anunța lista de filme, care urmau să apară, adăuga un addendum, iar continuările Avatar erau amânate din nou. Fanii începuseră să se îndoiască că Avatar 2 va mai apărea, ca să nu mai vorbim de Avatar 3, 4 sau 5. 

În prezent, după ani de filmări în Noua Zeelandă, a sosit în sfârșit continuarea: „Avatar: Calea apei“, care va fi lansată în cinematografele din întreaga lume pe 16 decembrie. La aproape 15 ani de la filmul original, pelicula se concentrează pe fostul pușcaș marin Jake Sully (Sam Worthington), care s-a îndrăgostit de planeta Pandora și de războinica Naʼvi Neytiri (Zoe Saldaña) în primul film.  

Ulterior, Jake și-a părăsit corpul uman pentru a deveni el însuși un Naʼvi. Cuplul are în prezent patru copii, dintre care unul este dublat de Sigourney Weaver.

 După cum sugerează și titlul, o mare parte din Avatar 2 se petrece în și în jurul oceanului. În plus, este introdus și un nou trib de Na'vi numit Metkayina. Avatar 3, care a fost filmat simultan, urmează să debuteze în 2024. Ultimele două filme sunt programate pentru 2026 și 2028.  

De ce a durat atât de mult până a apărut continuarea

Regizorul James Cameron este un iubitor declarat al mării. A făcut mai multe scufundări până la epava Titanicului.

După ce Avatar a fost finalizat, Cameron a construit un submarin care să-l ajute să exploreze Groapa Marianelor în anul 2012. El a devenit astfel primul om din lume care a explorat de unul singur locul cu cea mai mare adâncime din scoarța terestră. 

El și soția sa au contribuit la producerea documentarului Game Changers din anul 2018 despre atleții cu diete pe bază de plante și chiar au investit într-o fabrică de proteine din mazăre din Saskatchewan. (De atunci, și-au vândut acțiunile). 

Trei filme s-au transformat în cinci 

Concepută inițial ca o trilogie, seria Avatar a luat amploare în mintea lui Cameron. Regizorul a început să planifice continuările în anul 2012 și a reunit o cameră de scenariști pentru a-l ajuta în 2013. El a adăugat că scrierea următoarelor patru filme a durat patru ani. 

Noile filme vor prezenta noi grupuri de Na'vi și noi locații de pe Pandora. Avatar a prezentat flora și fauna planetei fictive și modul în care natura s-a interconectat cu obiceiurile locuitorilor săi extratereștri, Na'vi.  

Scenariștii au trebuit să inventeze obiceiuri pentru locuitorii Pandorei și garderobe pentru personaje, elemente vizuale a căror creare a durat încă cinci ani. 

În mijlocul acestei dezvoltări creative, Cameron s-a implicat în crearea atracțiilor din parcurile Disney, Avatar Flight of Passage și Na'vi River Journey. Primul este o atracție VR care nu seamănă cu nimic altceva din parcurile Disney. 

La mai bine de zece ani de la lansare, Avatar încă arată frumos. În parte, acest lucru se datorează tehnologiei avansate de captare a mișcărilor pe care Cameron a folosit-o pentru a reproduce fiecare mișcare a actorilor săi care interpretează personajele Na'vi.  

Pentru continuările filmului, Cameron a dorit să utilizeze aceeași tehnologie de captare a mișcărilor pentru actori în timp ce aceștia erau scufundați. 

În cele din urmă, Cameron și echipa sa au reușit să creeze camere pentru a filma sub apă. Regizorul a făcut echipă cu compania de efecte vizuale Weta Digital (cunoscută mai ales pentru munca depusă la filmele „Stăpânul inelelor"). 

 Filmările au durat trei ani 

Cameron a decis să filmeze Avatar 2 și Avatar 3 în același timp, o decizie înțeleaptă având în vedere cât de mult timp a durat ca al doilea film să intre în producție. Dar asta a însemnat întârzieri la filmări. Filmările au început în anul 2017 și au durat trei ani. 

O mare parte din distribuție a trebuit să filmeze secvențe subacvatice. Actorii au petrecut luni întregi învățând să-și țină respirația minute în șir. Se pare că Kate Winslet a stabilit recordul pe platou: și-a ținut respirația timp de peste șapte minute. 

Cameron a declarat pentru GQ că filmul „ar trebui să fie al treilea sau al patrulea film cu cele mai mari încasări din istorie”.  

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite