63 de scurtmetraje, în cursa pentru Trofeul Animest. Câștigătorul ar putea fi nominalizat la Oscar

0
Publicat:

Pasionații de animație se pregătesc pentru o ediție spectaculoasă a festivalului, cu 63 de scurtmetraje animate și producții studențești de excepție.

Afișul Festivalului Internațional de Film de Animație Animest FOTO Facebook
Afișul Festivalului Internațional de Film de Animație Animest FOTO Facebook

Cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest se anunță a fi una deosebită, aducând în prim-plan o competiție acerbă între 63 de scurtmetraje animate, pentru prestigiosul Trofeu Animest. Evenimentul va avea loc în perioada 6 - 15 octombrie și va aduce împreună o selecție captivantă de povești animate, inclusiv filme scurte, create de studenții unora dintre cele mai de renume școli de animație din lume.

În comunicatul transmis de către organizatori, către AGERPRES, s-a anunțat că 25 de filme scurte realizate de studenți din școli de animație prestigioase se vor alătura competiției pentru a cuceri premiul secțiunii dedicate. Această secțiune reprezintă o oportunitate pentru tinerii creatori să-și demonstreze abilitățile și să abordeze teme mature, cum ar fi violența, bullyingul și aspectele complexe ale psihicului uman.

5 dintre cele mai așteptate animații, în premieră în România

Spectatorii și iubitorii de animație vor avea privilegiul de a viziona, în premieră în România, cinci dintre cele mai așteptate producții de animație. Acestea vor fi prezentate în cadrul Competiției Internaționale de Lungmetraj și vor aduce în fața publicului românesc opere remarcabile, precum „27”, regizat de Flora Anna Buda, câștigător al Palm D'or în 2023, „Electra”, regizat de Daria Kashcheeva, și „Peeping Mom”, regizat de Francis Canitrot, ambele proiectate în cadrul celebrei competiții de la Cannes.

De asemenea, „Eeva”, regizat de Lucija Mrzljak și Morten Tsinakov, va fi una dintre surprizele ediției, prezentându-se cu o perspectivă captivantă la Festivalul Internațional de Film de Animație Animest.

Trofeul Animest 2023 va fi acordat unuia dintre cele 63 de scurtmetraje selectate în Competiția Internațională, asigurându-i câștigătorului o șansă directă pentru a fi inclus în lista nominalizaților la Premiile Oscar, oferite de Academia Americană de Film. În plus, ediția din acest an va cuprinde și documentare animate, care vor concura pentru premiul secțiunii ANIDOC, aducând în prim-plan narațiuni captivante, într-o manieră unică.

Ediția de anul acesta a Festivalului Animest promite să aducă cea mai amplă și diversă selecție de scurtmetraje până în prezent. Dincolo de povești captivante, producțiile animate prezente vor surprinde prin abordări stilistice inovatoare și povești deopotrivă intrigante și surprinzătoare. Această ediție se va remarca prin prezența unor filme inedite și îndrăznețe, oferind publicului român o experiență cinematografică de neuitat.

Juriul ediției va fi alcătuit din personalități remarcabile ale industriei, printre care se numără Sabine Andersone din Letonia, Marta Pajek din Polonia și ilustratoarea Britt Raes din Belgia. Aceștia vor desemna câștigătorul Trofeului Animest și vor premia cel mai bun scurtmetraj studențesc.

Organizat de Asociația Animest și co-finanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene și de Administrația Fondului Cultural Național, Festivalul Animest este un eveniment așteptat cu nerăbdare de iubitorii de animație din întreaga lume. Agenția Națională de Presă AGERPRES se alătură evenimentului ca partener media, contribuind la promovarea și popularizarea acestei manifestări artistice și culturale deosebite.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite