STUDIU Schizofrenia, dictată de 128 de mutaţii genetice

STUDIU Schizofrenia, dictată de 128 de mutaţii genetice

Peste o sută de mutaţii genetice favorizează schizofrenia FOTO Arhiva Adevarul

Peste o sută de mutaţii genetice asociate cu riscul de dezvoltare a schizofreniei au fost indentificate în cadrul unui amplu studiu efectuat de o echipă internaţională de geneticieni, deschizând noi piste pentru înţelegerea cauzelor acestei boli complexe.

Ştiri pe aceeaşi temă

O echipă internaţională de geneticieni, formată din peste 300 de oameni de ştiinţă din 35 de ţări, a identificat 128 de mutaţii genetice independente în 108 regiuni precise ale genomului - dintre acestea 83 fiind mutaţii noi, care ar putea contribui la predispoziţia pacienţilor pentru această boală, potrivit Mediafax.

Studiul a vizat peste 150.000 de persoane, dintre care aproape 37.000 de pacienţi diagnosticaţi cu schizofrenie.

Cercetătorii afirmă că majoritatea acestor variaţii se referă la gene implicate în procesul de transmitere a informaţiilor între neuroni, care se numeşe "neurotransmisie", precum şi în funcţiile esenţiale pentru memorie şi învăţare.

Aceste noi rezultate ar putea stimula dezvoltarea unor noi tratamente contra schizofreniei", a spus Michael O'Donovan, coordonatorul cercetării, de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie.

Schizofrenia, care intervine în general în adolescenţă şi la adulţii tineri, afectează peste 24 de milioane de persoane în întreaga lume. Boala se manifestă prin episoade acute de psihoză, cum ar fi halucinaţiile şi delirul, dar şi simptome cronice care se traduc prin tulburări afective şi intelectuale.

În prezent, există medicamente care tratează schizofrenia, însă eficienţa lor ar trebui îmbunătăţită. Medicamentele actuale tratează simptomele psihozei, însă nu sunt eficiente împotriva slăbirii capacităţilor cognitive, conform Broad Institute din Statele Unite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările