7 halucinaţii ciudate, explicate de oamenii de ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creierul uman rămâne în mare parte un mister, halucinaţiile şi tulburările de percepţie fiind o dovadă a modului bizar în care acesta poate funcţiona. Oamenii de ştiinţă nu se dau însă bătuţi şi oferă explicaţii.

S-ar părea că halucinaţiile sunt imagini aleatoare care apar la unele persoane sau că iuluziile sunt gânduri care apar fără scop. 

Cu toate aceastea, în unele cazuri, există un “pattern” specific urmat la nivel cerebral pentru a crea o anumită halucinaţie sau iluzei. Tocmai de aceea, diferite persoane pot experimenta acelaşi tip iluziii şi halucinaţii, informează Live Science.

În ultimii ani, cu ajutorul tehnologiei, cercetătorii au început să descopere ce se întâmplă în creierul persoanelor care suferă de asemenea tulburări. Iata câteva din cele mai ciudate halucinaţii:

1. Sindromul Alice în Ţara Minunilor

Această tulburare neorologică înseamnă perceperea distorsionată a timpului şi spaţiului, exact aşa cum i se întămpla eroinei din cartea cu acelaşi nume, scrisă de autorul britanic Lewis Carroll .

Cei care suferă de acest sindrom au impresia că au anumite părţi ale corpului mai mari sau mai mici ca în realitate, sau cu forme ciudate.

Carroll însuşi a relatat că a experimentat aceste stări în timpul unei migrene, care i-au servit ca sursă de inspiraţie pentru a scrie povestea visului ciudat pe care l-a avut Alice.

Tulburarea, care este foarte rară, pare să fie provocată de infecţii virale, epilepsie, migrene sau tumori pe creier. Studiile au demonstrat o activitate anormală în cortexul vizual, responsabil de perceperea corectă a formei şi mărimii obiectelor.

2. Sindromul Mortului Viu

Această tulburare, numită şi Sindromul Cotard, îi face pe bolnavi să creadă că sunt morţi, că sunt pe moarte sau că nu mai au organe interne.

Boala a fost menţionată pentru prima dată de neurologul francez Jules Cotard, în 1880. El a consultat o pacientă care, convinsă fiind că nu mai are intestine şi creier, credea că nu mai trebuie să mănânce. În cele din urmă, femeia a murit de foame.

Alte cazuri de sindrom Cotard au mai fost întâlnite la oameni cu alte probleme psihice: schizofrenie, traumatisme cerebrale sau scleroză multiplă.

Recent, a fost descris un caz curios al unei femei de 73 de ani, sănătoasă anterior, care a mers la camera de gardă a unui spital, insistând că “va muri şi că va merge în iad”. În cele din urmă, medicii au consultat-o şi au descoperit că pacienta avea o sângerare cerebrală din cauza unui acceident vascular. La o săptămână după începerea tratamentului, iluziile au dispărut. Cazul a fost publicat în ianuarie 2014, în revista de Neuropsihiatrie.

3. Sindromul Charles Bonnet

Tulburarea se remarcă, în general, la persoanele care şi-au pierdut vederea şi care încep să aibă halucinaţii vizuale: văd chipuri, culori, desene animate, obiecte.

Experţii sunt de părere că iluziile apar din cauză că în creier nu mai este primită informaţie vizuală şi atunci acesta începe să-şi fabrice propriile imagini. Potrivit studiilor, sindromul Bonnet afectează 10-40% dintre adulţii care îşi pierd vederea.

4. Licantropia

În cazul acestui sindrom extrem de rar, bolnavii cred că se transformă în lupi sau în alte animale. Îşi percep diferit trupul şi sunt siguri că au blană, colţi în loc de dinţi şi gheare.

Există şi cazuri când pacienţii au afirmat că se transformă în alte animale, nu doar în lupi, ci şi în porci, broaşte, câini, şerpi.

Şi această boală apare, de regulă, asociată cu schizofrenia, cu depresia puternică sau cu tulburarea bipolară, potrivit unui studiu publicat în luna martie a acestui an în revista “Istoria Psihiatriei”

5. Iluzia Capgras

Bolnavii care au acest sindrom sunt siguri că un impostor a înlocuit o persoană apropiat, cum ar fi  un prieten sau o rudă. Tulburarea a fost raportată la pacienţi cu schizofrenie, boala Parkinson, Alzheimer, demenţă sau la cei care au leziuni cerebrale.

Potrivit unui studiu, boala implică o activitate redusă a sistemului cerebral în zona de procesare a informaţiei despre feţe şi emoţii.

6. Sindromul Othello

Numit după renumitul caracter shakesperian, Sindromul Othello presupune credinţa paranoidă că partenerul este infidel. Cei care suferă de această boală au gânduri obsesive şi devin deseori violenţi.

Un caz al unui bărbat căsătorit în vâsrtă de 46 de ani din ţara africană Burkina Faso arată că tulburarea poate să apară în urma unui atac cerebral, chiar şi atunci când pacientul îşi revine ulterior din paralizie.

7. Sindromul Ekbom

Numită şi parazitoză halucinatorie, această tulburare îi face pe bolnavi să aibă impresia că sunt infestaţi cu paraziţi, care li se târăsc pe sub piele.

Pacienţii acuză că au mâncărimi şi uneori, dorind să scape de aceşti paraziţi, ajung să-şi provoace singuri răni.
Oamenii de ştiinţă nu încă de ce apare acest sindrom. Este posibil ca acesta să fie provocat de modificări structurale în creier. Uneori, pacienţii se simt mai bine dacă iau medicamente antipsihotice.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite