Oamenii sunt tot mai slabi de minte. Coeficientul de inteligenţă a scăzut cu 14 puncte în ultimul secol, spun cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele care măsoară coeficientul de inteligenţă arătă un declin al abilităţilor intelectuale Foto Arhiva Adevărul
Testele care măsoară coeficientul de inteligenţă arătă un declin al abilităţilor intelectuale Foto Arhiva Adevărul

Tehnologiile aveansează şi gandgeturile devin tot mai inteligente în timp ce oamenii se prostesc. Occidentalii au pierdut în medie 14 puncte IQ din perioada victoriană şi până acum, avertizează cercetătorii.

Datele arată că nivelul coeficientului de inteligenţă (IQ-ul) al populaţiei din Marea Britanie, Danemarca şi Australia s-a diminuat mult în ultimul deceniu. De exemplu, un test IQ folosit pentru a determina dacă bărbaţii danezi sunt apţi pentru  serviciul militar a relevat o scădere a scorurilor cu 1,5 puncte din 1998, scrie dailymail.co.uk.

Explicaţiile pentru aceste fenomen sunt diverse, iar una dintre ipotezele cele mai pesimiste susţine că oamenii şi-au atins deja limita maximă de inteligenţă.

În perioada 1930-1980, nivelul mediu de IQ a crescut în Statele Unite cu 3 puncte. De asemenea, scorurile au crescut semnificativ şi în Japonia şi Danemarca, după terminarea războiului, trendul fiind  denumit „efectul Flynn”. Creşterea coeficientului de inteligenţă s-a datorat îmbunătăţirii dietei, dar şi condiţiilor de trai, în general, care au însemnat şi o mai bună educaţie, conform teoriei lui James Flynn, de la Universitatea din Otago, al cărui nume a fost atribuit fenomenului.

Acum însă, cred unii experţi, suntem la finalul „efectului Flynn” în ţările dezvoltate, iar nivelul IQ-ului nu numai că a stagnat, ci a început să descrească.

Uunii oamenii de ştiinţă, inclusiv Dr. Flynn, sunt de părere că o mai bună educaţie poate inversa tendinţa şi subliniază declinul perceput ar putea fi temporar, dar alţi cercetători nu sunt la fel de optimişti.

Există voci care spun că una din probleme este aceea că oamenii educaţi aleg să aibă tot mai puţini copii, ceea ce face ca noile generaţii să fie formate în mare parte din oameni cu un intelect mai limitat.

Astfel, „efectul Flynn“ a mascat un declin intelectual genetic: tot mai multe persoane îşi ating potenţialul maxim de inteligenţă, dar, în acelaşi timp, limita maximă de intelegenţă este în scădere.

Preocupat de această probalematică, Richard Lynn, un psiholog de la Universitatea din Ulster, din Marea Britanie, a calculat declinul potenţialului genetic la om, folosind rezultatele testelor IQ din perioada 1950 şi 2000 din diverse colţuri ale lumii. Astfel, el a descoperit că, în aceşti 50 de ani, nivelul general al coeficientului de inteligenţă a scăzut cu un punct. Dr. Lynn prezice că, dacă această tendinţă se menţine, oamenii ar putea pierde încă 1,3 puncte până în 2050.

Pe de altă parte, Michael Woodley, de la Universitatea din Bruxelles, Belgia, spune că reacţiile oamenilor sunt mai lente ca în epoca victoriană şi a pus acest lucru pe seama declinului potenţialului nostru genetic. Cercetătorii spun că viteza de reacţie arată şi rapiditatea procesării informaţiei, respectiv nivelul de inteligenţă.

În acelaşi tablou sumbru se înscriu şi constatările făcute de Jan te Nijenhuis, profesor de psihologie la Universitatea din Amsterdan, care anunţă că occidentalii au pierdut în medie 14 puncte IQ din perioada victoriană şi până acum.

În spatele acestor afirmaţii se află o analiză fundamentată a 17 studii despre inteligenţă, realizate între 1884-2004, în cadrul cărora subiecţii erau monitorizaţi pentru a se vedea cât de repede apasă pe un buton după ce primesc un anumit stimul.

Astfel, în secolul al XIX-lea, viteza medie de reacţie era de 194 milisecunde, iar în anul 2004 crescuse la 275 milisecunde, ce ilustrează scăderea progresivă a nivelului de intelgienţă.

declinul IQ-ului

Picajul nivelului de intelegenţă la nivel mai mondial se vede şi mai clar în infograficul realizat de specialiştii Universităţii Hartford din SUA. Aceştia susţin că IQ-ul oamenilor scade pe măsură ce numărului populaţiei în lume creşte, estimând că până în 2110, IQ-ul mediu va fi de circa 84 de puncte.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite