Cum putem avea copii isteţi: 5 metode cu efect demonstrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exsită câteva metode prin care părinţii pot contribui la dezvoltarea inteligenţei celor mici FOTO: Time.com
Exsită câteva metode prin care părinţii pot contribui la dezvoltarea inteligenţei celor mici FOTO: Time.com

Neuronii se formează înainte de naştere, dar cele mai multe conexiuni dintre aceştia se realizează în primii trei ani de viaţă. Părinţii pot contribui la „modela“ inlteligenţei copiilor.

Toţi copiii se nasc cu un potenţial intelectual mare, dar aceasta nu este întotdeauna valorizat la nivelul său maxim. Stimulii pe care un copil îi primeşte în primii ani de viaţă sunt esenţiali pentru dezvoltarea unei reţele bogate de conexiuni neuronale, iar părinţii pot controla acest proces oferindu-le experienţe provocatoare.

Un mediu de viaţă care-i oferă mereu provocări intelectuale îl va ajuta pe cel mic să devină mai isteţ. Iată câteva modalităţi concrete prin care poţi dezvolta inteligenţa copilului tău:

1. Lecţiile de muzică

Copiii (dar şi adulţiii) care învaţă să cânte la un instrument muzical stimulează dezvoltarea de conexiuni neuronale, potrivit unui studiu realizat ce cercetătorii de la Universitatea din Toronto şi citat de publicaţia Time.com. Copiii care iau lecţii de muzică au un coeficient de inteligenţă mai mare decât ceilalţi, susţin autorii acestui studiu. Chiar şi simpla ascultare a muzicii este suficientă pentru a avea copii isteţi. Dr. Alfred Tomatis, un fizician francez, a demonstrat că, ascultând muzica lui Mozart, copiii îşi dezvoltă mai bine vorbirea, capacităţile motorii şi memoria.

2. Mişcarea

Dacă ai un copil mai puţin energic, ar trebui să-l stimulezi să facă mişcare, pentru că aceasta creşte capacitatea de învăţare. După ce au activităţi fizice, copiii asimilează cu 20% mai rapid cuvinte noi, potrivit unui studiu german publicat în 2007. Explicaţia: mişcarea stimulează circulaţia sângelui şi creşte oxigenarea creierului, de unde şi performanţele cognitive mai mari.

3. Lectura interactivă

Este foarte bine dacă ai obiceiul să-i citeşti copilului, dar ar fi şi mai bine dacă l-ai implica în acest proces pre măsură ce creşte, spun specialiştii. Astfel, îi vei accelera dezvoltarea limbajului, susţine un studiu publicat în revista de specialitate „Canadian Psychology“. De regulă, copilul priveşte doar imaginile din carte, dar trebuie să-i atragi atenţia şi asupra cuvintelor care le însoţesc şi să-l implici în poveştile pe care i le citeşti punându-i întrebări pe parcurs.

4. Micul dejun

În anii de grădiniţă şi de şcoală, un mic dejun hrănitor le creşte celor mici capacitatea de concentrare, memoria şi abilităţile de învăţare, spun studiile. Copiii care sar peste prima masă a zilei sunt, ca şi adulţii, lipsiţi de energie şi mai puţin deschişi activităţilor ce presupun învăţarea.

5. Iubirea

Copiii fericiţi devin adulţi împliniţi. Dacă se simt crescuţi într-un mediu iubitor şi dacă sunt încurajaţi prin cuvinte şi gesturi de afecţiune, copiii vor avea performanţe intelectuale mai mari. De partea cealaltă, un mediu tensionat şi relaţiile conflictuale dintre părinţi le inhibă capacitatea de asimilare a informaţiilor noi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite