Articol publicitar

Tratamentul modern al patologiei oncologice urologice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
aaaa

Bolile oncologice care afectează aparatul urogenital sunt tot mai frecvente, în România. Astfel, la bărbaţi, al doilea cel mai frecvent cancer, în 2020, a fost cel de prostată (după cancerul pulmonar), conform estimărilor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Frecvente sunt însă şi cancerele vezicale sau renale, la ambele sexe, cu un impact major asupra stării de sănătate.

Este întotdeauna de preferat ca diagnosticul de cancer să se realizeze într-un stadiu timpuriu, cât mai precoce, pentru a opri la timp evoluţia acestuia către proliferare locală, regională şi la distanţă. În funcţie de stadiul în care se realizează diagnosticul, tratamentul recomandat poate merge de la excizii chirurgicale cu viză curativă la tratament multimodal (chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, chirurgie oncologică), care să oprească progresia patologiei oncologice şi chiar să ducă la regresia cancerului într-un stadiu operabil. În cazurile avansate, depăşite chirurgical, tratamentul este paliativ, adică vizează doar creşterea calităţii vieţii pacientului, fără însă să mai poată să vindece boala sau să crească supravieţuirea pe termen lung.

Pentru cazurile de cancer localizat la nivelul unui organ, când nu există diseminări regionale sau la distanţă, chirurgia urologică rămâne principalul tratament recomandat, care poate vindeca boala, asigurând supravieţuirea pe termen lung. În plus, în aceste situaţii, în centrele de excelenţă în chirurgia oncologică şi reconstructivă, intervenţiile chirurgicale pot fi realizate minim invaziv, cu rezultate excelente nu doar din punct de vedere oncologic, ci şi din punctul de vedere al calităţii vieţii şi al recuperării rapide după tratament. Metodele chirurgicale minim invazive includ rezecţiile endoscopice, laparoscopice şi robotice.

Chirurgia robotică este cea mai nouă metodă minim invazivă indicată în patologia oncologică urologică, dar a dovedit deja rezultatele cele mai bune în cancerul de prostată localizat, ceea ce o recomandă ca primă opţiune, în centrele cu experienţă în chirurgia asistată robotic.

Secţia de Urologie a Spitalului Clinic SANADOR asigură pacienţilor intervenţii chirurgicale de mare fineţe pentru afecţiunile oncologice ale aparatului urogenital, realizate de medici urologi cu vastă experienţă, cu ajutorul celui mai avansat sistem chirurgical robotic din lume, da Vinci Xi. Cele 4 braţe ale robotului da Vinci Xi sunt controlate de chirurg prin intermediul unei console, care transmite cu maximă acurateţe gesturile operatorii, eliminând totodată tremorul fiziologic al mâinii umane. În plus, robotul furnizează o imagine tridimensională a câmpului operator, la o rezoluţie înaltă.

Prin chirurgia robotică, pacientul are beneficiul unui risc considerabil redus de a dezvolta complicaţii, iar cicatricile postoperatorii sunt foarte mici şi puţin vizibile. Mai important însă, intervenţiile robotice realizate de chirurgi urologi experimentaţi depăşesc sensibil performanţele altor tipuri de chirurgie (clasică, laparoscopică). De asemenea, este semnificativ diminuat riscul hemoragic, iar durerea poate fi controlată mult mai eficient.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile chirurgicale urologice sunt realizate de Conf. Dr. Constantin Gîngu, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică şi Reconstructivă. Medic cu un excepţional talent operator şi cu o experienţă redutabilă în intervenţii minim invazive, Conf. Dr. Constantin Gîngu realizează robotic intervenţii urologice complexe: prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, nefrectomii parţiale sau totale, excizii ale chisturilor renale, cistectomii, pieloplastii, reconstrucţii de joncţiune pielo-ureterală, reimplantări uretero-vezicale, toate cu rezultate remarcabile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite