Robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic chirurgical din lume, asigură o acurateţe de excepţie a actului operator, cu prognostic postoperator foarte bun. Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ mai puţine complicaţii (precum infecţiile), durere şi sângerare reduse, cicatrici mai mici şi mai puţin vizibile, recuperare rapidă şi perioadă de spitalizare mai scurtă.

Prin chirurgie robotică pot fi realizate numeroase intervenţii chirurgicale, din sfera chirurgiei generale, urologiei sau ginecologiei. Alegerea tipului de intervenţie – clasic, laparoscopic sau robotic – se face pe baza recomandării medicului, respectând opţiunea pacientului informat.

Intervenţiile prin chirurgie robotică la care puteţi avea acces la la Spitalul Clinic SANADOR includ  nefrectomiile parţiale sau totale şi prostatectomii radicale. Echipa medicală este condusă, de la consola robotului da Vinci Xi, de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie cu competenţe în chirurgia laparoscopică şi robotică, coordonatorul Departamentului de Chirurgie Urologică Oncologică şi Reconstructivă din Spitalul Clinic SANADOR.

„În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare şi, foarte important, prezervarea sfincterului uretral şi a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcţională mai bună a continenţei şi a potenţei”, arată Conf. Dr. Constantin Gîngu.

O altă categorie de intervenţii în care robotul poate fi recomandat o constituie intervenţiile reconstructive – pieloplastiile, reimplantările uretero-vezicale – la care suturile de fineţe executate cu sistemul da Vinci asigură rezultate optime, evitând inciziile parietale, cu recuperarea rapidă a pacientului.

„Avantajele chirurgiei robotice sunt precizia cu care se poate efectua intervenţia, precum şi facilitarea realizării suturilor. Braţele robotice adaugă un grad suplimentar de fineţe, permiţându-ne suturi de mare precizie. Pentru chirurgia robotică, este foarte importantă şi experienţa anterioară dobândită în chirurgia laparoscopică. De fapt, chirurgia robotică poate fi văzută ca o laparoscopie avansată”, adaugă Conf. Dr. Constantin Gîngu.

Intervenţiile robotice urologice disponibile în prezent la SANADOR includ, în principal, intervenţii chirurgicale din spectrul chirurgiei urologice oncologice şi reconstructive: prostatectomii radicale, tumori renale pentru care există indicaţie de intervenţie robotică, tumori de suprarenală, reconstrucţia joncţiunii pielo-ureterale, leziuni ale ureterului, reimplantare uretero-vezicală.

Află mai mult despre chirurgia robotică disponibilă la Spitalul Clinic SANADOR.