Roşiile, esenţiale pentru sănătatea bărbaţilor. Cercetătorii asigură că reduc riscul de cancer de prostată

Roşiile, esenţiale pentru sănătatea bărbaţilor. Cercetătorii asigură că reduc riscul de cancer de prostată

Consumate cu regularitate, roşiile pot preveni cancerul de prostată Foto Arhiva Adevărul

Consumul regulat de roşii poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer la prostată, sugerează o nouă cercetare efectuată recent în Marea Britanie.

Ştiri pe aceeaşi temă


Barbaţii care consumă mai mult de 10 porţii de roşii pe săptămână (o porţie reprezentând echivalentul a 80 grame) îşi reduc riscul de a dezvolta cancer la prostată cu aproape 20%, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, informează BBC.

Cercetătorii au făcut această descoperire după ce au analizat dietele şi stilul de viaţă a circa 20.000 de englezi cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani.

Cu această ocazie, ei au mai constatat că bărbaţii care servireau cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi se confruntau cu un risc de a face boala cu 24% mai mic, în comparaţie cu semenii lor care consumau două porţii şi jumătate sau mai puţin.

Descoperirile noastre arată că roşiile pot fi importante în prevenirea cancerului de prostată. Cu toate acestea, studii suplimentare trebuie să fie efectuate pentru a confirma constatările noastre, mai ales prin teste clinice“, a declart Vanessa Er, de la Universitatea Bristol.

Cercetătorii sunt de părere că proprietăţile anti-cancer ale roşiilor se datorează licopenului, un antioxidant care protejează ADN-ul şi celulele de deteriorare. De asemenea, autorii studiului cred că un rol important l-au avut de jucat şi seleniul şi calciului.

Astfel, bărbaţii care au avut un aport optim al acestor trei componente alimentare au avut un risc mai mic de cancer de prostată, au spus ei.

Comentând acest studiu, doctorul Iain Frame de la Societatea Cancerului de Prostate din Marea Britanie a declarat că, deocamdată, nu există dovezi suficiente pentru a face recomandări concrete bărbaţilor pentru a consuma anumite alimente pentru a reduce riscul de cancer de prostată.

Ceea ce ştim este că bărbaţii nu ar trebui să se bazeze prea mult pe un singur tip de alimente, cum ar fi roşiile. O dietă sănătoasă, echilibrată, cu o mulţime de fructe şi legume proaspete, împreună cu exerciţiile fizice regulate, este de departe cea mai bună opţiune“, a punctat Frame.

Cancerul de prostată este al doilea cel mai întâlnit cancer în rândul bărbaţilor la nivel mondial, cu 35.000 de noi cazuri şi aproape 10.000 de decese în fiecare an.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările