Însoţitoarea de bord care îi ajută pe români să se menţină sănătoşi printr-un sport în vogă: Indoor Cycling

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melania Popa FOTO arhiva personală
Melania Popa FOTO arhiva personală

Melania Pop, însoţitoare de bord la o companie aeriană din România, a pornit de la propria experienţă de viaţă pentru a face sport şi a ajuta în acelaşi timp şi oamenii să rămână sănătoşi. Sute de români de toate vârstele vin la cursurile ei ca să practice ciclismul în sală pe biciclete staţionare.

Melania Pop (37 de ani) este însoţitoare de bord la o cunoscută companie aeriană din România. A urmat Facultatea de Limbi Străine şi provine dintr-o familie de sportivi din Galaţi, tatăl ei fiind atlet. De mic copil s-a familiarizat cu cantonamentele şi competiţiile, iar apoi a practicat şi ea sportul de performanţă. 

GALERIE FOTO

”Sportul este parte din viaţa mea. Este acum stilul meu de viaţă”, spune tânăra, pentru care alegerea a venit cumva firesc. A jucat tenis de câmp, iar în urmă cu 15 ani s-a orientat către un sport care câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în România, şi care oferă numeroase beneficii pentru sănătate: indoor cycling. Vorbim de ciclism practicat de oricine îşi doreşte, copii şi vârstnici deopotrivă, în interiorul unei săli, pe biciclete staţionare, coordonaţi de un instructor. 

Primele ei cursuri de indoor cycling le-a susţinut în Austria, unde le vorbea cursanţilor în engleză. ”La clasa de cycling, călătorim pe terenuri imaginare, cum sunt dealurile sau munţii, aplicând diverse tehnici de pedalare pe muzică care ne inspiră”, explică Melania.

Scădere în greutate, inimă şi plămâni mai sănătoşi

Printre numeroasele beneficii pe care indoor cycling-ul le aduce se numără scăderea în greutate, creşterea nivelurilor de energie, inimă şi plămâni mai puternici, risc scăzut al bolilor cardiovasculare, osteoporoză şi unele tipuri de cancer, creşterea densităţii osoase, somn mai bun, reglare a metabolismului şi îmbunătătirea nivelului de colesterol şi trigliceride. 

Tânăra predă acum indoor cycling la trei săli din Bucureşti, iar în timp a primit şi un nickname: Mel cycling. Când are timp, face şi exerciţii de fitness cu copiii şi adulţii pentru a-i ajuta să aibă o viaţă cât mai sănătoasă, dar şi să adopte sportul în viaţa lor. Adaptează mereu antrenamentele la nevoile fiecărei persoane, astfel încât modul individualizat de lucru să îi ajute în ceea ce şi-au propus să facă.

Sportul înseamnă viaţă

Pasiunea pentru sport înseamnă, de fapt, viaţă pentru instructoarea de indoor cycling, aşa cum ne mărturiseşte. Şi asta pentru că atunci când avea doar 8 ani, a avut o problemă de sănătate destul de gravă. O apendicită ascunsă a evoluat în peritonită, iar după operaţie nu i s-au dat prea multe şanse de supravieţuire. 

Melania Popa FOTO arhiva personala

FOTO arhiva personală

Recuperarea a fost grea, iar tatăl său a realizat atunci că doar prin sport va reuşi să se vindece şi să îşi menţină apoi sănătatea la un nivel care să îi permită să facă ce îşi doreşte în viaţă. A reuşit astfel să se transforme dintr-o fetiţă firavă, plângăcioasă şi slabă ca un băţ într-o femeie puternică fizic, psihic şi emoţional, care îi învaţă acum şi pe alţii să devină aşa. 

”Cred că sportul mă ţine în viaţă. De aceea vin în sprijinul copiilor care au nevoie de sport. Prin prisma a ceea ce mi s-a întâmplat mie cred că reuşesc să îi înţeleg altfel şi să îi ajut cu adevărat. Aşa cum eu m-am vindecat şi am devenit un om puternic fizic şi psihic prin sport, la fel îi ajut şi pe ei”, spune cu emoţie Melania.

Un job printre nori

A avut mai multe profesii, pornind de la cea de asistent social la Asociaţia Nevăzătorilor din România, iar apoi a trecut în domeniul medical, unde a activat printre altele la un call center, iar la 28 de ani a decis să devină însoţitoare de bord. 

”Am o prietenă foarte bună care a venit cu această sugestie şi mi-a plăcut mult ce îmi povestea ea, aşa că am decis să îmi schimb viaţa. Este o parte din personalitatea mea. Sunt întotdeauna doritoare de experienţe noi”, povesteşte Melania cum s-a hotărât ca noul său job să fie printre nori. A fost recrutată de cunoscuta companie aeriană Qatar Airways, dar perspectiva de-a se muta din ţară şi a-şi lăsa părinţii, prietenii şi tot ce îi era drag nu i-a surâs. 

Melania Popa FOTO arhiva personala 3

FOTO arhiva personală

Nu a vrut totuşi să renunţe la pasiunea ei pentru zbor, aşa că a hotărât să se angajeze la o companie românească de aviaţie. A urmat Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, iar de 8 ani este însoţitoare de bord. A fost detaşată mai întâi la Bacău, iar apoi s-a mutat la Bucureşti, unde activează şi în prezent. În tot acest timp, nu a renunţat nicio clipă la prima dragoste: sportul. Programul ei este unul extrem de strict, dar îmbină cu succes atât jobul, cât şi sportul.

Ochii şi urechile piloţilor

De-a lungul anilor au circulat multe poveşti legate de însoţitoarele de bord, iar Melania a demontat o parte din ele, iar pe altele le-a clarificat. Prima este că atât fetele, cât şi băieţii, trebuie iasă în evidenţă prin frumuseţe. La fete nu se cer dimensiunile cunoscute de 90-60-90, dar aspectul contează. ”Suntem în general etaloane. Nu neaparat manechine, fotomodele, dar aspectul fizic trebuie să fie plăcut”, spune tânăra. 

Profesia de însoţitor de bord nu se limitează doar la verificarea centurilor de siguranţă a pasagerilor, la servirea mâncării şi băuturii şi explicarea măsurilor de siguranţă la bordul unui avion. ”Avem o serie întreagă de atribuţii care nu sunt cunoscute decât de noi. Verificăm echipamentele, cabina piloţilor şi observăm cu  atenţie toţi pasagerii. Nu suntem acolo doar pentru a fi drăguţe şi a servi ceva, ci pentru siguranţa pasagerilor şi a zborului. Suntem ochii din spate ai piloţilor”, explică Melania. 

Cel mai important aspect, de la care nu se face rabat niciodată când vine vorba de un însoţitor de bord, este sănătatea. Examinarea medicală este extrem de riguroasă şi este şi este normal să fie aşa.

Instructor pentru proprii colegi

În ciuda riscurilor şi a uzurii fizice, tânăra nu ar renunţa la jobul său pentru nimic în lume. Chiar dacă a plecat în mii de curse până acum, la fiecare decolare simte o emoţie specială. ”Îmi place când aeronava se desprinde de pământ şi senzaţia aceea de urcare printre nori. Are multiple conotaţii pentru mine. E o înălţare a simţurilor şi ideea că faci ceva ce nu multă lumea poate face, pentru că mulţi se tem să zboare, îţi oferă o senzaţie extraordinară”, ne introduce tânăra în atmosfera jobului său. 

Ca şi piloţii, însoţitoarele de bord sunt expuse la radiaţii, aer uscat, vibraţii şi zgomote în timpul zborurilor. Tocmai de aceea, Melania are un program de somn şi nutriţie foarte bine pus la punct. De altfel, indoor cycling-ul a venit în completarea profesiei de însoţitoare de bord, pentru că astfel îşi menţine condiţia fizică, dar şi mentalul şi emoţionalul la un nivel foarte ridicat. 

”Dacă eşti însoţitor de bord şi sedentar în restul timpului, este foarte periculos”, explică tânăra. Din ce în ce mai multe colege de-ale ei au conştientizat importanţa sportului pentru sănătate şi participă acum la cursurile Melaniei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Corporatistul care a devenit profesor. Predă prin metode atipice şi încheie contracte de milionar cu elevii

Antreprenorul care predă fizică la sat. La orele ei se vorbeşte despre misiuni pe Marte şi rezonanţa magnetică

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite