Ciolacu pune capăt speculațiilor: banii pentru recalcularea pensiilor sunt prinși în buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că Executivul are bani pentru majorarea pensiilor din septembrie, în ciuda informațiilor apărute în ultima perioadă referitor la riscul de a nu se face această mărire a veniturilor pe baza noii legi a pensiilor. În bugetul pentru anul 2024 au fost alocați bani inclusiv pentru majorarea pensiilor prevăzută pentru luna septembrie. 

Ciolacu dă asigurări ca sunt bani de pensii în buget. Foto: Inquam
Ciolacu dă asigurări ca sunt bani de pensii în buget. Foto: Inquam

”Datele din primul trimestru arată clar: avem o majorare a încasărilor din contribuțiile sociale cu peste 22%! Acesta este efectul creșterii numărului de locuri de muncă și a salariilor. Vom asigura plata integrală a pensiilor recalculate, banii, de altfel, sunt deja prinși în buget pentru întreg capitolul de pensii”, a mai spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Anul acesta Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat 135 de miliarde de lei pentru plata pensiilor, dintre care 115 miliarde sunt din contribuțiile de asigurări sociale, iar alte 20 de miliarde de la bugetul de stat. În acest context, pe primele trei luni ale acestui an, banii colectați din CAS au fost mai mari cu 22% față de estimările Ministerului de Finanțe.

În plus, pensiile aferente lunii mai vor fi virate până la finalul săptămânii, înainte de Paște.”Suntem în grafic astfel încât toate pensiile să fie achitate, cum am promis, înainte de Paște. Îi asigur pe români că rămânem la fel de de hotărâți și cu privire la plata pensiilor recalcuate în septembrie. Știu și sunt ferm convins că vor mai fi până atunci zeci de știri că nu sunt banii necesari”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern. 

Pensii mai mari pentru mai mult de 60% dintre pensionari

Anul acesta intră în vigoare noua Lege a pensiile care prevede majorări de venituri consistente. Toate cele aproape 5 milioane de pensii urmează să fie recalculate în perioada următoare. De la finalul lunii mai pensionarii vor începe să primească decizia de recalculare în care vor regăsi noua pensie calculată în baza noii formule și care va fi încasată începând cu luna septembrie. 

Românii trebuie să reţină faptul că nicio pensie nu va scădea, deci se menţine cuantumul cel mai favorabil. Este foarte important ca românii să ştie acest lucru. Este adevărat că noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Ce înseamnă asta? Că dacă ai muncit la fel şi ai cotizat la fel chiar dacă ai ieşit la pensie pe legi diferite, chiar dacă eşti femeie sau bărbat, vei avea acelaşi cuantum al pensiei.  Atenţie! Noua lege a pensiilor are ca fundament contributivitatea, formula spune aşa, avem totalul punctelor acumulate care este format din totalul punctelor contributive plus punctele asimilate plus punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate se dau pentru stagii lungi de cotizare peste 25 de ani pentru a recompensa, pentru a răsplăti munca. Vor creşte în mare măsură pensiile pentru care pensionarii au avut stagii peste 25 de ani”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la un post de televiziune. 

Din cei aproape 5 milioane de pensionari, aproximativ 3 milioane vor avea pensii mai mari din septembrie, în baza noii legi. Însă, anul acesta Executivul a introdus deja o majorare de 13,8%, adică o creștere a punctului de pensie de la 1.785 lei la 2.032 lei. 

Referitor la creșterea punctului de pensie, în guvernările PSD au fost cele mai semnificative creșteri ale punctului de pensie. În anul 2017 valoarea punctului de pensie era la 1.000 de lei, iar în 2019 punctul de pensie ajungea la 1.265 lei. În urmă cu doi ani, în 2022, o dată cu intrare PSD la guvernare, punctul de pensie a fost majorat cu aproximativ 150 de lei, ajungând la 1.586 lei, iar de atunci au mai fost două majorări - la 1.785 lei, respectiv 2.032 lei. Asta înseamnă că valoarea punctului de pensie a fost dublat în ultimii 7 ani. 

Majorarea punctului de pensie înseamnă creșterea veniturilor, iar acest lucru se vede și în creșterea constantă a pensiei medie în România. Potrivit Casei Naționale de Pensii, în luna aprilie, pensia medie a fost de 2.292 lei, față de 2.005 lei, în aceeași perioadă a anului trecut. Dacă ar fi să facem o comparație cu 2017, anul în care punctul de pensie era de 1.000 de lei, venitul mediu al unui pensionar în România era de 1.071 lei. Adică cam 50% din valoarea pensiei medie de astăzi. 

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite