Ciolacu, discuții privind strategia europeană împotriva efectelor economice ale războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu Jutta Urpilainen, comisar european pentru Parteneriate Internaționale, despre consolidarea profilului Uniunii Europene de actor global și eradicarea sărăciei la nivel global.

Premierul a discutat cu comisarul european Jutta Urpilainen FOTO Guvernul României
Premierul a discutat cu comisarul european Jutta Urpilainen FOTO Guvernul României

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvernul României, premierul Marcel Ciolacu a discutat joi, la Palatul Victoria, cu Jutta Urpilainen, comisar european pentru Parteneriate Internaționale, „despre consolidarea profilului Uniunii Europene de actor global și contribuția Uniunii la eradicarea sărăciei la nivel global”.

Potrivit sursei citate, „șeful Executivului român a arătat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pe lângă provocările la adresa securităţii în zonă, a condus și la perturbarea piețelor globale și a lanțurilor de aprovizionare și a apreciat că strategia de diplomație economică și geostrategică a UE, Global Gateway, reprezintă un răspuns aplicat și coerent la aceste problemele complexe”.

În același timp, premierul României a apreciat că „investițiile în domeniul conectivității vor conduce la beneficii durabile la nivel global” și „a evidențiat interesul României pentru proiectele Global Gateway cu impact pozitiv în vecinătatea UE, în special în regiunea Mării Negre și în vecinătatea estică”.

Premierul Ciolacu a prezentat, de asemenea, „demersurile României pentru a dezvolta proiectele de conectivitate la Marea Neagră în cadrul strategiei Global Gateway, în condițiile în care Marea Neagră capătă o relevanță strategică esențială atât din punct de vedere al securității pentru întregul continent european, cât și din perspectiva conectivității, ca punte de legătură între Europa, Caucazul de Sud și Asia Centrală”.

„Din perspectiva îmbunătățirii conectivității UE cu statele din Caucazul de Sud și Asia Centrală, porturile românești maritime și dunărene constituie o verigă importantă în eficientizarea Coridorului de Transport Trans-Caspic”, a susținut premierul român.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au subliniat și că „strategia Global Gateway și dezvoltarea conectivității sunt esențiale pentru consolidarea rezilienței partenerilor care s-au angajat pe calea europeană și sunt în procesul de aderare la UE”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite